Stevenson se je pisanja Otoka zakladov lotil po tem, ko je pastorku Lloydu pomagal dopolniti zemeljevid izmišljenega otoka. Lloyd je pri knjigi sodeloval tudi tako, da je Stevensona prepričal, da v knjigo ne vključi nobenih ženskih likov. Izjema je bila mati Jima Hawkinsa. Foto:
Stevenson se je pisanja Otoka zakladov lotil po tem, ko je pastorku Lloydu pomagal dopolniti zemeljevid izmišljenega otoka. Lloyd je pri knjigi sodeloval tudi tako, da je Stevensona prepričal, da v knjigo ne vključi nobenih ženskih likov. Izjema je bila mati Jima Hawkinsa. Foto:
Robert Louis Stevenson: Otok zakladov
Andrew Motion bo zgodbo nadaljeval s srečanjem sina Jima Hawkinsa in hčerke Long Johna Silverja. Nastopijo torej ženske ...

Dvomimo, da bo britanski ministrski predsednik Gordon Brown ali pa njegov naslednik leta 2012 bedel dolgo v noč in prebiral novo piratsko pustolovščino Jima Hawkinsa. Znano je namreč, da je legendarni štirikratni britanski premier Gladstone ostajal pokonci do dveh zjutraj, da je lahko ob poklicnih zadolžitvah čim hitreje prebral knjigo Otok zakladov Roberta Louisa Stevensona. Njegovo navdušenje so delili tudi kritiki in celo romanopisec Henry James. Zdaj pač nastaja nadaljevanje tega kultnega romana. Izšel naj bi spomladi 2012, njegov avtor pa je Andrew Motion, literat, ki je bil med letoma 1999 in 2009 nosilec funkcije "poet laureate" oziroma je bil osebni pesnik kraljice Elizabete II.

Spajdašena Hawkinsov sin in hčerka Long Johna Silverja
Andrew Motion pravi, da je Stevenson svojo odlično knjigo, s katero je leta 1883 tudi zaslovel, končal zelo odprto. Long John Silver preživi in to s precej denarja v malhi, pirati so ujeti na Otoku zakladov ... Precej je izhodišč, ki kar kličejo k nadaljevanju zgodbe. A nadaljujejo jo novi liki. Jim Hawkins, ki zdaj živi v nekem pubu ob Temzi, se drži bolj ob strani, pobudo pa prevzameta njegov sin in hčerka Long Johna Silverja. Prav ona Jima mlajšega prepriča, da očetu ukrade zemljevid Otoka zakladov, in tako se vse začne znova...

Ženske v piratski zgodbi nimajo mesta. Ali pač ...
Danes pravzaprav le malo ljudi ve, da se je Robert Louis Stevenson pisanja lotil prav zaradi nekega zemljevida. Nekega dne je Stevenson tako svojega pastorka Lloyda našel pri risanju izmišljenega zemljevida. Lloyd se je dogodka spominjal: "... zelo zaposlen s škatlo z barvami sem ravno barval otok, ki sem ga narisal. Ravno ko sem končeval, je vstopil Stevenson. Vedno je kazal iskreno zanimanje za vse, kar sem počel, in tudi tokrat se je sklonil čez mojo ramo, začel raziskovati zemljevid in ga dopolnjevati. Nikoli ne bom pozabil, kako razburljivo je bilo, ko si je izmislil imena Otok okostnjakov, Kukalni hrib in pa potem ko je za vrhunec zemljevid zaznamoval še s tremi rdečimi križi ..." Zemljevid sicer ni bil edini Lloydov prispevek k romanu. Sprejeta je bila tudi njegova pobuda, da v zgodbi ne sme biti nobene ženske. Izjema je bila le Hawkinsova mati. No, danes so drugačni časi, ženske so dovoljene tudi kot junakinje piratskih pustolovskih romanov. Vendar, ali to sploh še so piratski pustolovski romani ... Počakajmo še dve leti.