Reinterpretacija renesančne umetnosti: otroška in mladinska literatura mladih bralcev še zdaleč ne podcenjuje. Foto: MMC RTV SLO
Reinterpretacija renesančne umetnosti: otroška in mladinska literatura mladih bralcev še zdaleč ne podcenjuje. Foto: MMC RTV SLO
Ste razumeli aluzijo na Vermeerjevo mojstrovino? Koza z bisernim uhanom je delo letošnjega častnega gosta, Svjetlana Junakovića. Foto: Ilustratorjeva spletna stran
sejem otroških knjig v Bologni
Razstavo Bologna po Bologni, ki bo odprta do 24. maja, vsako leto obišče več obiskovalcev. Foto: Spletna stran sejma

Slovenija se je z izborom otroških in mladinskih knjig konec marca in v začetku aprila predstavila na največjem sejmu tovrstne literature v Bologni, sedaj so izbrane knjige s tega sejma pripotovale v Slovenijo. Na 16. razstavi Bologna po Bologni, ki so jo odprli v ljubljanski knjigarni Konzorcij, je na ogled skoraj tisoč naslovov. To je sicer le delček tega, kar je bilo razstavljeno na bolonjskem sejmu, v izboru tujih otroških knjig - največ jih je v angleščini, pa tudi v nemščini, francoščini, italijanščini in španščini - pa prevladujejo slikanice.

Domišljija nima narodnosti
Kot je ob odprtju dejal direktor Mladinske knjige Trgovine Marko Ručigaj, prav zaradi mladih in predvsem najmlajših že 16 let dober mesec po bolonjskem sejmu pripeljejo v Ljubljano tisoč različnih, najboljših in nagrajenih otroških knjig z bolonjskega sejma. Zakaj to počnejo? Ker verjamejo, da je ravno otroška knjiga tisti medij oziroma pot, ki otrokom odpira vrata v čudoviti svet domišljije, odpira pa tudi nova obzorja, znanja in jih popelje v njihov sanjski svet.

Prav posebno mesto sta organizatorja razstave, otroški oddelek knjigarne Konzorcij in knjižnica Otona Župančiča, namenila nominiranim in nagrajenim delom. Te so posebej označene, več o njih pa bo moč izvedeti na strokovnih vodstvih po razstavi. Vodstva bodo v sredo, četrtek in petek ob 11.00.

Hrvaška "ilustratorska zvezda"
Odprtja se je udeležil hrvaški umetnik Svjetlan Junaković, saj so med knjigami, ki imajo na razstavi častno mesto, tudi slikanice z njegovimi ilustracijami. Mladinska knjiga z njim sodeluje že vrsto let, letos pa je bil med "junaki" bolonjskega sejma, saj je bil nominiran za najbolj prestižno nagrado na področju ilustracije - Andersenovo nagrado, poleg tega je prejel posebno priznanje sejma za Veliko knjigo portretov.

Pravljične ure za najmlajše
Razstavo Bologna po Bologni, ki bo odprta do 24. maja, vsako leto obišče vedno več obiskovalcev, ki jih zanimajo predvsem slikanice v angleščini. Da bi tudi slovenskim otrokom približali sodobno svetovno knjižno ilustracijo, bodo v Konzorciju pripravili pravljične ure z Ido Mlakar iz knjižnice Otona Župančiča, ki bodo v sredo in četrtek ob 9.30.