Ilustracija iz arhiva umetnice Maje Kastelic. Foto: JAK/Maja Kastelic
Ilustracija iz arhiva umetnice Maje Kastelic. Foto: JAK/Maja Kastelic

Na MMC-ju smo, kot zdaj najbrž že veste, združili moči z Javno agencijo za knjigo v spletni kampanji, ki poteka pod ključnikom #domacebranje. Skoznjo se prepletata ozaveščanje o branju in povabilo k obisku spletnih knjigarn, ki omogočajo varno in brezplačno dostavo knjig.

Prejšnjič smo predstavili predloge dela ekipe, ki vodi JAK; danes sliko njihovih predlogov zaokrožita še Vlasta Vičič, ki na agenciji skrbi za področje založništva, in Tjaša Urankar, ki se ukvarja z bralno kulturo. Sobotnemu šopku dodajamo še predlog najprepoznavnejšega slovenskega etnologa, univerzitetnega profesorja in pisca Janeza Bogataja.


Vlasta Vičič - JAK (založništvo)

Avtor začenja zgodbe z
Avtor začenja zgodbe z "videl sem" in v njih opiše, kar vidi nekdo, ki gleda z notranjim očesom, in vidi tudi tisto, kar bi bilo za druge nevidno: nenavadne podobe in pripetljaje v senci vulkanov na Javi, na ledeni Arktiki, na brzicah Mekonga, na poljih smrti v Laosu in Kambodži ... Foto: Založba Beletrina

Nataša Bucik, Gregor Bucik in Valentin Bucik: Misleca 1 in Misleca 2 (Mladinska knjiga, 2013 in 2015)
V teh dneh ne bo odveč razmiganje malih sivih celic, kot bi rekel najslavnejši detektiv Poirot. To lahko naredite s knjigama Misleca 1 in Misleca 2, ki sta projekt dveh psihologov in enega arhitekta. V knjigah najdete miselne naloge, psihološke uganke, primerne za vse, od 4 let naprej, ki jih boste lahko reševali z mlajšimi člani družine, pa tudi zahtevnejše za odrasle, vključno z inteligenčnimi testi. Ob tem bomo urili svoj spomin, zaznavanje, utrjevali mentalne koncepte in se tudi kratkočasili in zabavali. Za predah pa lahko v domači knjižnici poiščete še kakšno Agatho Christie.

Milan Šelj: Slediti neizgovorjenemu (ŠKUC, 2018)
Za začetek lahko parafraziram verz iz te zbirke – "kadar ljubim, sem zares svoboden" – v "kadar berem, sem zares svoboden". Nežna, z ljubeznijo in erotiko prežeta poezija, ki pa jo prevevajo tudi temnejši toni eksistencialne stiske, tesnobe in strahu pred nasiljem, pa vendar na poseben način družbeno angažirana, saj pripelje na plano marsikaj zamolčanega in potlačenega v družbenih in družinskih razmerjih, in prežarčena s svetlobo ljubezni. Kot je zapisal Gabriel Garcia Marquez v kultnem romanu Sto let samote: "Živeli so v samoti in v ljubezni in v samoti ljubezni."

Christoph Ransmayr: Atlas rahločutnega moškega (Beletrina, 2020, prevod Štefan Vevar)
V atlasu najdemo 70 zgodb, v katerih se znameniti avstrijski avtor spominja krajev, ki jih je obiskal – od južnopacifiških otokov do ledene arktične pokrajine – in ljudi, ki jih je na poti srečeval. Ker še nekaj časa ne bomo mogli potovati po svetu, potujmo s temi zgodbami po kontinentih in pokrajinah duše.

Tjaša Urankar - JAK (bralna kultura)

Knjigo Melinde Gates je kot
Knjigo Melinde Gates je kot "pomemben manifest, ki poziva k pravični družbi, v kateri imajo ženske vpliv pri vseh vidikih življenja" pohvalila celo Malala Yousafzai. Foto: Založba UMco

Melinda Gates: Trenutek dviga: kako večji vpliv žensk spreminja svet (UMco, 2019, prev. Samo Kuščer)
V knjigi Trenutek dviga: kako večji vpliv žensk spreminja svet Melinda Gates deli lekcije, ki se jih je naučila od navdihujočih ljudi, ki jih je srečala med svojim delom in na potovanjih po svetu. Kot piše v uvodu: "S svetom si želim deliti pripovedi o ženskah, ki so osmislile moje delo in dale dodaten polet mojemu življenju. Želim, da vsi vidimo, kako lahko drug drugemu pomagamo k uspehu." V svoji pripovedi pokriva precej vidikov pristranskosti med spoloma: od kontracepcije in neenakosti doma do pravice do šolanja in lastnega zaslužka, obiska zdravnika idr. Skozi pripoved o vlogi in življenju žensk po svetu spretno, brez olepševalnih okoliščin, stika tudi lastno življenjsko zgodbo, odkrito in iskreno pa zapiše tudi detajle o svojem osebnem življenju in poti do enakosti v lastnem zakonu. Njen glas je v tej knjigi prav tako tudi njena moč.

Daniel J. Siegel: Vihar v glavi: moč najstniških možganov (Družinski in terapevtski center Pogled, 2014, prev. Lučka Lučovnik)
Priročnik priznanega nevropsihiatra dr. Siegla nagovarja tako starše kot mladostnike in pojasni osnove nevrološkega delovanja možganov, da bi – zlasti ko se v možganih mladostnikov od 12. do 24. leta dogajajo velike spremembe – lažje razumeli drug drugega. S praktičnimi metodami razloži odzive tako mladostnikov kot staršev ter poudarja, da jih morebitni spori in viharji lahko še močneje in globlje povežejo. Lutkovno gledališče Ljubljana je po knjigi pripravilo tudi predstavo z istim naslovom, ki jo je možno pogledati tudi na tej spletni povezavi.

Vinko Mӧderndorfer: Babica za lahko noč (ilustracije: Tanja Komadina, Miš založba, 2019)
Duhovite pesmi za babice, vnuke in ostale družinske člane, ki jih je vsestranski Vinko Möderndorfer (v zadnjem času je napisal odlične mladinske romane kot npr. Kit na plaži, Kot v filmu; sicer pa pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, gledališki, radijski in filmski režiser) razdelil v pet sklopov in v katerih se poigrava z rimami, pomeni, sporočili in miselnimi okviri. Z odličnim občutkom za podrobnosti jim sledijo ilustracije ilustratorke in striparke Tanje Komadina. Pesnik se dotakne vseh otrok, od tistih v plenicah do velikih, ki so ljubitelji pravljic ali pa se že poigravajo s prvo ljubeznijo; a ob koncu dneva se prav vsi še vedno radi stisnejo k babici, ki pozna odgovore na vsa vprašanja. Igrive, nagajive in očarljive pesmice za prijetno druženje otrok in odraslih, ki na hudomušen način predstavijo vprašanja, ki zanimajo tako otroke kot odrasle.

Janez Bogataj - etnolog, univerzitetni profesor in pisec

Luka Novak je Polje gastronomije naslovil
Luka Novak je Polje gastronomije naslovil "Od racionalizma prek absolutizma do družabnih omrežij"; v njej je skušal povezati globalne gastronomske fenomene in njihovo vpetost v družbeno klimo, trende in duhovna gibanja. Foto: Totaliteta

Ob številnih kuharskih knjigah pogosto pozabljamo, da lahko prebiramo tudi dela, ki govorijo o prehranski kulturi. V njih so zgodbe o jedeh, pogledi v jedilne obroke različnih časov in različnih družbenih skupin, opažanja, kako se označujemo in prepoznavamo tudi s hrano.

Luka Novak: Polje gastronomije (Totaliteta, 2019)
Zato v branje najprej predlagam odlično knjigo Polje gastronomije, ki je izšla najprej v francoščini, zdaj pa nam je na voljo tudi v slovenskem prevodu. Delo temelji na avtorjevih osebnih srečevanjih s svetovnimi gastronomijami, ki dobivajo nove razsežnosti v sodobni strukturi družbenih omrežij.

Lojze Wieser: Kuhanje pod drugimi zvezdicami: zgodbe o daljnih jedeh (KD Myra Locatelli)
Naš koroški rojak, avtor in založnik Lojze Wieser, je leta 2009 izdal drobno knjigo Kuhanje pod drugimi zvezdicami: zgodbe o daljnih jedeh. Gre za intimne kratke pripovedi o spominih na jedi v otroštvu na Koroškem in avtorjeva poznejša odkrivanja prehranskih posebnosti od Bohinja, Logarske doline, Zagreba, Zadra, do Maglaja in Sarajeva.

Svetlana Slapšak: Kuhinja z razgledom (Goga, 2016)
Tretja knjiga, ki jo priporočam v branje, so antropološki eseji Svetlane Slapšak z naslovom Kuhinja z razgledom. Knjiga prinaša izčrpne podatke o živilih, jedeh, pijačah in jedilnih obrokih ter njihov pomen tako v zgodovinskem razvoju kot tudi v sodobnosti.