France Berčič - Berko: Lastna podoba, 1979, akril na platnu, 100 x 150 cm. Foto: France Berčič - Berko/Loški muzej
France Berčič - Berko: Lastna podoba, 1979, akril na platnu, 100 x 150 cm. Foto: France Berčič - Berko/Loški muzej
France Berčič - Berko: Model, 1975, akril, platno, 200 x 200 cm. Slika je del stalne postavitve del iz nacionalne zbirke Moderne galerije.
France Berčič - Berko: Model, 1975, akril, platno, 200 x 200 cm. Slika je del stalne postavitve del iz nacionalne zbirke Moderne galerije. Foto: Moderna galerija

Drevi ob 19.00 odpirajo razstavo v Loškem muzeju v umetnikovi domači Škofji Loki, kjer se bo odprtja udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak. Loški muzej je razstavo ob umetnikovi 70-letnici zasnoval v sodelovanju z Gorenjskim muzejem v Kranju in Medobčinskim muzejem v Kamniku. Berkov opus bodo torej v celoto sestavile tri razstave na treh prizoriščih. Prvo so junija odprli v Kranju, kjer umetnikovo delo razstavljajo pod naslovom BERKO - slike, risbe in grafike, zadnja bo na vrsti postavitev v Kamniku.

Tretjo razstavo bo pospremila tudi obsežna publikacija s tremi besedili, ki prvič celovito obravnavajo Berkov opus in njegov pomen v kontekstu slovenske likovne umetnosti. Besedila so prispevali Saša Bučan, Damir Globočnik in Boštjan Soklič, publikacije pa vsebujejo še urejeno dokumentacijo, celoten arhiv Berkovih del in fotografije postavitev.

Berkov slikarski in grafični opus zaznamujejo umetniški trendi poznih šestdesetih in sedemdesetih let. Predvsem likovna kakovost, aktualnost in pronicljivost mu zagotavljata posebno mesto v zgodovini slovenske likovne umetnosti.

Rodil se je 8. marca 1946 v Ljubljani. Po končani Šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se je vpisal na Pedagoško akademijo, kjer je diplomiral leta 1968. Študijsko je potoval po Nemčiji, Italiji, Grčiji, Švici, Franciji in Nizozemski, od leta pa 1974 dela kot svobodni umetnik.

Kustosa Boštjan Soklič in Damir Globočnik poudarjata pomen Berka kot enega naših prvih in vidnejših predstavnikov popartistične in hiperrealistične (fotorealistične) likovne izraznosti. Berko je prva dela naslikal v tehniki zračnega čopiča, pozneje pa se veliko ukvarjal z risbo in grafiko. Nagovarjala ga je predvsem motiva iz sveta medijev in oglasov, s katerimi je sestavljal utrinke sodobnega urbanega okolja.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. Leta 2010 je prejel Jakopičevo nagrado, ki jo za dosežke na področju likovne umetnosti podeljujejo Akademija za likovno umetnost v Ljubljani, Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in Moderna galerija.