Poletna razstava, ki je letos na ogled od 18. junija do 18. avgusta, je opisana kot
Poletna razstava, ki je letos na ogled od 18. junija do 18. avgusta, je opisana kot "najstarejša odprta razstava na svetu", ki jo organizirajo vsako leto vse od 1769, na njej pa so na ogled "dela v različnih medijih in žanrih vzhajajočih in uveljavljenih umetnikov," je zapisano na spletni strani Kraljeve akademije umetnosti. Foto: EPA

Podpredsednik odbora Andrew Gilbert je v pismu opisal tri razstavljena dela, ki po njegovih navedbah vsebujejo "antisemitske trope in sporočila", kar je povzročilo "znatno zaskrbljenost članov naše skupnosti". Nadalje je podvomil o presoji Kraljeve akademije umetnosti pri razstavljanju pomensko "visoko nabitih in kontroverznih sporočil" brez "brez poskusa predstavitve kakršnega koli konteksta". Pismo je 15. julija objavil tudi na družbenem omrežju X.

Akademija bo v prihodnje pregledala svoje postopke
Na akademiji so za Art Newspaper potrdili, da so zadevo "pozorno" preučili in bodo odstranili dve deli, ki sta na ogled na Poletni razstavi mladih umetnikov. "Priznavamo, da razstava za mlade in umetniška dela mladih niso primerno okolje za vzkipljiv javni diskurz. (...) Umetnikom, katerih dela razstavljamo, in obiskovalcem naših galerij, zlasti našim najmlajšim in najbolj ranljivim, nudimo dolžnost skrbnega ravnanja," so zapisali v izjavi. V zapisu se je še opravičili za kakršno koli škodo ali stisko, povzročeno umetnikom ali obiskovalcem, in potrdili, da bo akademija v prihodnje pregledala svoje postopke.

Prvo od del, ki ju bodo odstranili, je ustvaril 18-letnik in glede na navedbe v odprtem pismu vsebuje naslednje besede: "Judje pravijo, da ustavite genocid nad Palestinci: Ne v našem imenu". Drugo delo, ki ga je ustvaril 16-letnik, pa naj bi bila upodobitev kričeče ženske in svastike.

Kot omenjeno, je bilo v pismu kritizirano tudi tretje delo, naslovljeno Množični poboj žensk in deklet ni način za deradikalizacijo Gaze. Delo je ustvaril Michael Sandle, sicer član Kraljeve akademije umetnosti. Na risbi z ogljem sta upodobljena pilot brez obraza in letalo z Davidovo zvezdo. Ta stvaritev ostaja na ogled v okviru ločene Poletne razstave, ki je namenjena vsem starostim in je naprodaj na spletni strani galerije za 17.000 funtov (dobrih 20.000 evrov).

Porast antisemitskih incidentov
Odbor poslancev britanskih Judov se je v odprtem pismu skliceval na razumevanje te organizacije glede tradicije protivojne umetnosti. V zapisu so izrazili prepričanje, da namen posameznih umetnikov ni ustvariti antisemitskih sporočil. A so ob tem vendarle poudarili porast antisemitskih incidentov v zadnjem času. "Antisemitski incidenti v Združenem kraljestvu so trenutno na najvišji ravni in mnogi Judje v svetu umetnosti menijo, da so marginalizirani in utišani, ker so sočustvovali z žrtvami napadov Hamasovih teroristov 7. oktobra in izrazili mnenje, da je njihovo še zmeraj trajajoče zadrževanje talcev odgovorno za to strašno vojno," so še zapisali v odprtem pismu.

V sklepnih vrsticah pisma so povabili izvršnega direktorja in višje vodstvo akademije, da se udeležijo sestanka, posvečenega razpravi o tej zadevi. "Z veseljem se odzovemo na njihovo povabilo, da se posvetimo zastavljenim vprašanjem, in upamo, da se bomo čim prej dogovorili za srečanje z njimi," pa so z akademije sporočili za Art Newspaper.