O koncertu v Tivoliju je Magnifico, kot je povedal pred časom, razmišljal že več let, saj tam preživi večino časa. Foto: BoBo
O koncertu v Tivoliju je Magnifico, kot je povedal pred časom, razmišljal že več let, saj tam preživi večino časa. Foto: BoBo

Zavod za varstvo narave je prošnjo za izvedbo koncerta zavrnil, ker da bi s tem trajno poškodovali in ogrozili naravne vrednote krajinskega parka.

Sorodna novica Dedić: Minister za naravne vire se mora zavedati svoje odgovornosti, če bo pokleknil pred Jankovićem

Izvedbi koncerta so nasprotovali tudi krajinski arhitekti, biologi, urbanisti, glasbeniki, umetniki ter uporabniki in uporabnice parka Tivoli. Zavod sicer svoje odločitve ni spremenil, čeprav mu je ministrstvo za naravne vire in prostor po pritožbi organizatorjev naložilo ponovno odločanje o primernosti izvedbe dogodka. Po ponovni pritožbi organizatorja koncerta na ministrstvo za naravne vire in prostor se je čakalo na odgovor ministrstva, a ga je prehitela odločitev Magnifica o novem prizorišču za koncert.

Zaradi sprememb odloka o krajinskem parku pobuda za referendum

Ljubljanski mestni svetniki so 1. julija po hitrem postopku sprejeli predlog sprememb in dopolnitev odloka o krajinskem parku, ki bi izvedbo prireditev dovolil na petih lokacijah, s čimer so si prislužili predlog za občinski referendum.

Odlok je do zdaj dovoljeval, da se javne prireditve na tem območju izvajajo ob predhodnem soglasju zavoda, s spremembo odloka pa bi na določenih lokacijah lahko izvajali vse prireditve, torej tudi prireditve komercialne in zasebne narave, če bi organizatorji pridobili dovoljenje občine. "To pa na stežaj odpira vrata vsem mogočim klientelističnim in koruptivnim praksam, ki so v osemnajstih letih županovanja Zorana Jankovića že pridobile domovinsko pravico v Ljubljani," je pred dnevi izjavila ljubljanska svetnica Jasminka Dedić (Vesna), ki je ena izmed pobudnic za vložitev referenduma.

Poudarila je še, da s predlogom za referendum ne branijo le krajinskega parka Tivoli, temveč tudi neodvisnost in avtonomijo zavoda za varstvo narave in drugih državnih strokovnih institucij.

Sorodna novica "Množične prireditve na javnih zelenih površinah so vse manj sprejemljive"

"Če bo ministrstvo ugodilo pritožbi organizatorja, bo poslalo jasno sporočilo vsem slovenskim županom in županjam, da lahko na področju varstva tako naravne kot kulturne dediščine zaobidejo mednarodne konvencije, slovensko zakonodajo in evropsko zakonodajo," je takrat dejala Jasminka Dedić.

Pobudo Dedićeve sta sopodpisala še mestna svetnica Tina Bregant (SLS) in mestni svetnik Jasmin Feratović (Piratska stranka). Feratović je v izjavi za javnost poudaril, da bi o prireditvah v Tivoliju morala odločati neodvisna stroka, ne pa uslužbenci občine. "Jankovićevega klientelizma in samovolje kot član opozicije nisem pripravljen tolerirati. Gre za očitno zlorabo postopkov, zakonodaje in mestnega sveta," je zapisal.

Drugi predlog za razpis občinskega referenduma pa je vložilo več kot sto občanov. "Ko sem slišal za županov predlog odloka o krajinskem parku, sem si kot marsikateri Ljubljančan rekel, da tega mestni svet ne bo izglasoval," je pojasnjeval sovlagatelj pobude Saša Đorđević. Ko je mestni svet to vendarle podprl, pa je bilo takoj jasno, da je treba nekaj ukreniti, je dodal.

Župan Zoran Janković je že ob napovedi vložitve predloga za občinski referendum dejal, da imajo svetniki to pravico. Mestni svet bo svetniško pobudo za razpis referenduma obravnaval na septembrski seji.

Če mestni svet lahko zavrne pobudo, ki jo vloži svetnik, pa zakon o lokalni samoupravi določa, da mora razpisati referendum, če je zahteva podprta s petimi odstotki volilnih upravičencev v občini.

Občani bi sicer odločali o vprašanju, ali so za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga je mestni svet po hitrem postopku sprejel 1. julija.