"Zapuščeno stavbo v javni lasti smo spremenili v javni prostor. Prostor, kot deluje zdaj, mesto in skupnost bogati na neprecenljive načine. Nočemo si ga prisvajati ali lastiti, ampak ga uporabljati, izboljšati in omogočiti uporabo vsem," so decembra 2022 zapisali v Placu. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sorodna novica DUTB ne izključuje umika tožbe proti Placu: "Če pride do dogovora, so vse možnosti še odprte"

Ljubljanska avtonomna cona Plac že več kot leto dni čaka na konkretne spremembe in izpolnitev obljub ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V ljubljanski avtonomni coni Plac znova javno pozivajo oblastnike, naj se zemljišče prenese iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) na republiški stanovanjski sklad, tožbe, ki še vedno bremenijo nekatere posameznike, povezane z avtonomno cono, pa umaknejo. Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je prevzelo primer avtonomne cone, na tem zemljišču sicer podpira gradnjo cenovno dostopnih javnih najemnih stanovanj.

Primer prostorov na Linhartovi ulici stoji od lani spomladi
Spomnimo, da se je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec lani zavzel, da bodo ugodili pozivom podpornikov avtonomne cone in da bo lahko Plac zaživel kot neodvisno prizorišče. "Od obljubljenega se ni zgodilo nič, stvari naj bi se zakomplicirale, minister Mesec pa je kljub obljubam o hitri razrešitvi situacije prenehal odgovarjati na naše telefonske klice in sporočila. Kasneje smo z oblastniki poskušali stopiti v stik po elektronski pošti, vendar zaman," so pojasnili v Placu. Parcela je tako še vedno v lasti SDH-ja, tožbe te organizacije proti posameznikom pa ostajajo.

Obstoj avtonomne cone Plac za zdaj še vedno visi v zraku. Foto: BoBo/Borut Živulović
Obstoj avtonomne cone Plac za zdaj še vedno visi v zraku. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Plac: pričakujemo umik DUTB-jeve tožbe. DUTB: predmet tožbe ni plačilo odškodnin.

Program v Placu medtem poteka nemoteno
V Placu trenutno še naprej brezplačno izvajajo različne kulturne, politične in drugačne dogodke. Potekajo bralni krožki, okrogle mize, koncerti, performansi, cirkuške vaje in podobno. V Placu prav tako deluje več političnih in umetniških kolektivov.

Ker nameravajo še naprej izvajati svoj program in ga hkrati nadgrajevati z različnimi dogodki in dejavnostmi, vztrajajo, da se uresniči obljubljeno. "Nadaljevati in poglobiti želimo svojo vizijo Placa kot nekomercialnega javnega skupnostnega prostora, kjer lahko ljudje izven okvirjev poblagovljenja vsega uživajo in ustvarjajo prostor po lastni meri, ne da bi za to morali trošiti denar. Želimo si tudi razširiti prakso uporabe javnega, skupnega premoženja za skupnostne namene in po drugih krajih odpirati prostore, kot je Plac," so zapisali.

Ministrstvo za solidarno prihodnost se zavzema za dostopna stanovanja
V avtonomni coni so ministra k izpolnitvi obljub glede prenosa zemljišča, na katerem stoji Plac, pozvali maja lani v javnem pismu, ki so ga posredovali medijem. Na ministrstvu so takrat pojasnili, da so o lokaciji pripravljeni predlogi, vendar da morajo biti sprejeti na vladi. V teh dneh pa so na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki mu je ministrstvo za delo odstopilo primer, pojasnili, da se od lani spomladi glede Placa ni zgodilo nič konkretnega. "Na ministrstvu za solidarno prihodnost se sicer zavzemamo, da morajo na omenjenem zemljišču zrasti cenovno dostopna javna najemna stanovanja," so še zapisali za STA.

Sorodna novica DUTB: "Glede Placa smo kulturnemu ministrstvu predlagali štiri možne rešitve v dobro vseh strani"

Ali so predlagane štiri rešitve še aktualne?
Na SDH-ju so pred letom dni potrdili, da so s pripojitvijo DUTB-ja kot pravni naslednik vstopili v vse postopke in pravne spore nekdanjega DUTB-ja, tudi avtonomne cone. Vse štiri predlagane rešitve so bile takrat še aktualne.

Prva bi skupnosti Plac omogočila nadaljnje udejstvovanje, in sicer da bi se skupnost Plac organizirala v primerno obliko delovanja, denimo v društvo, zavod, ustanovo ali družbo, s katero bi lahko sklenili najemno pogodbo ali pogodbo o uporabi nepremičnine na Linhartovi ulici v Ljubljani. Druga predlagana možnost je bila, da ministrstvo za kulturo oz. organizacija, ki deluje pod njegovim okriljem, vzame nepremičnino, v kateri deluje Plac, v najem in jo nato nameni skupnosti za izvajanje kulturnih dejavnosti. "SDH pričakuje, da bo ustrezna rešitev oblikovana v kratkem," so še zapisali.

Kot tretjo možnost so predlagali, da ministrstvo poišče drug ustrezen prostor, ki bi bil primeren za opravljanje kulturne dejavnosti skupnosti, kot četrto pa, da se nepremičnina v lasti DUTB-ja oziroma zdajšnjega SDH-ja na podlagi ustreznega sklepa vlade prenese na državo, ta pa jo nameni izvajanju ustreznih kulturnih dejavnosti.