Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 7. sep. 2024

Ars • Sob, 7. sep.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

V nov dan z glasbo Albinonija, Paisiella, Christiana Bacha, Bellinija, Pachelbela, Michaela Haydna, Piccininija, Maška, Haana, Schuberta, Stamica in Beethovna.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Ko je Raymond Carver pisal pesem Avto, jo je pisal kot kataloško pesem z dolgim nizom variacij. Dramski igralec Rok Vihar jo interpretira z ustrezno energijo, zato trpka dolga pesem ne zveni kot dolga pesem. Prevod Marko Golja.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Nova glasbena sezona je tu!
Razkrivamo načrte Zbora Slovenske filharmonije
in Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

11:00
Poročila

Pesnik Denis Škofič je za svojo tretjo pesniško zbirko Tuskulum, objavljeno pri Cankarjevi založbi, dobil kar dve nagradi: maja Cankarjevo in pred kratkim še Veronikino. Nagradi sta potrdili, kar so bralke in bralci poezije že vedeli ob branju njegovih pesniških zbirk Sprehajalec ptic (2013), Seganje (2017) in Tuskulum (2023): da je Škofič pesnik s samosvojo poetiko, da se tika z naravo in literaturo ter s kulturo in da zmerom znova išče in najde izvirne načine, kako upesniti izbrana razpoloženja, stanja, trenutke, razmerja. Tudi jezikovno je Škofič izviren: z največjo lahkoto vpisuje v svojo poezijo prekmurske besede: tako po eni strani rešuje prekmurske besede pozabe, hkrati pa širi in poglablja pojmovni, čustveni svet svoje poezije in briše hierarhične meje. Več o sebi, svoji poeziji in še čem pove pesnik v pogovoru z Markom Goljo.

Ton in montaža Damjan Rostan.

Brenkala spremljajo človeško vrsto praktično odkar se zaveda sama sebe. Od najpreprostejših lokov do prefinjenih sodobnih glasbil so prehodila dolgo pot pa vendar v osnovi delujejo enako. Poslušamo brenkala v tradicionalnih oblikah in različicah z vsega sveta: lok nkokvane iz Afrike, tajski phin, japonski sugaru šamisen, kirgiški komuz, turški tanbur, egiptovski kanun, južnoameriško različico kitare – kuatro in kitajska ruan in pipo.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Teme tokratne Kulturne panorame:

- Vilenica 2024 (Vlado Motnikar)
- Slavnostne igre v Salzburgu (Dejan Juravić)
- Nova sezona mednarodnega bralnega projekta Naša mala knjižnica in bralna pismenost (Aleksander Čobec)
- Equrna predstavlja štiri generacije: to so Zmago Lenardič, Ksenija Čerče, Staš Kleindienst, Gašper Capuder - Galerija Murska Sobota (Lidija Kosi)
- Razstava Stupica – od dedka do vnukinje, Galerija Velenje (Metka Pirc)


Glasbena oprema Tina Ogrin, bralec Bernard Stramič, ton in montaža Klara Otorepec, redakcija Staša Grahek.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Med gosti letošnjega festivala Dnevi poezije in vina je tudi uveljavljena, prevajana in nagrajevana danska pesnica Pia Tafdrup. V Sloveniji je že večrat nastopila, že pred dvajsetimi leti je pri založbi Aleph izšla njena zbirka Kristalni gozd v prevodu Maje Caserman, tokrat pa so pri Beletrini izdali izbor njenih pesmi iz devetnajstih zbirk z naslovom Med vedno in nikoli; pesmi in avtoričin avtopoetski esej, ki je vključen v knjigo, je prevedla Silvana Orel Kos. S pesnico se je v Ljubljani pogovarjala Staša Grahek.

Bere Eva Longyka Marušič,
ton in montaža Nina Kač.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Oboist François Leleux in njegov redni komorni glasbeni partner, pianist Emmanuel Strosser, sta 5. februarja letos nastopila v londonski dvorani Wigmore. Francoska glasbenika sta se tam v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts« predstavila s programom pretežno francoske glasbe, ki ga je uvedla Sonata za oboo in klavir v D-duru, op. 166 Camilla Saint-Saënsa. Sledili so Aria in Scherzo Henrija Dutilleuxa, prva izvedba Sonate za oboo komaj 15-letnega gruzijskega skladatelja Tsotneja Zedginidzeja, Pastoralna fantazija Eugèna Bozzaja in Debussyjeva Rapsodija za saksofon in orkester v priredbi za angleški rog in klavir, ki jo je ob skladateljevi 100-letnici smrti, leta 2018, spisal Gilles Silvestrini, spored pa je zaokrožila Skladba v g-molu, op. 5 Gabriela Piernéja.

Albanski pisatelji Ismail Kadare se je rodil leta 1936 v Gjirokastru, od začetka devetdesetih let 20. st. je živel med Tirano in Francijo, umrl pa je 1. julija letos v Tirani. Kadare je brez dvoma najvidnejši predstavnik albanskega literarnega ustvarjanja. Roman Zlomljeni april je prvič izšel leta 1978. Postavljen je na začetek 20. stoletja, na planoto albanskega višavja, kjer se zdi, da se je čas ustavil. Slišali boste odlomek z začetka romana, ko mora mladi Gjorg, kot veleva tradicija, ubiti morilca svojega brata. Besa, krvno maščevanje, pa se seveda nadaljuje.

Prevod Nikollë Berishaj,
interpretacija Jožef Ropoša,
ton in montaža Matjaž Miklič,
režija Jože Valentič.
Posnetzo leta 2009.
Urednici oddaje Ingrid Kovač Brus, Staša Grahek.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Ernani je prva Verdijeva opera, katere besedilo temelji na znanem literarnem delu.
Skladatelj in libretist Francesco Maria Piave sta istoimensko igro Victorja Hugoja močno spremenila. Črtala sta precej besedila, več prizorov združila v enega in izpustila vrsto stranskih vlog, tako da jih je od Hugojevih 19 v operi ostalo samo 7, od teh le štiri velike. Hugojeva drama ima 5 dejanj, Verdijeva opera pa eno manj, ker je združil prvo in drugo. V njej so opuščena vsa politična razglabljanja, avtorja sta se osredotočila na opis človeških in čustvenih strani svojih junakov. Tako kot je Hugo poimenoval posamezna dejanja, jih je tudi Verdi – sicer nekoliko drugače. Njihovi naslovi so: Razbojnik, Gost, Milost in Maske.
Pojejo: Charles Castronovo (Ernani), Selene Zanetti (Elvira), George Petean (Carlos), Ildebrando D’Arcangelo (de Silva), Svetlina Stojanova (Giovanna), Matteo Ivan Rašić (Riccardo) in Gabriel Rollinson (Jago). Zbor Bavarskega radia in Simfonični orkester Münchenskega radia vodi Ivan Repušić.

Orkestralna suita Dogodivščine v otroškem vozičku Johna Aldena Carpenterja je lep primer mirnega, a zabavnega humorja, v kateri skuša z glasbo izraziti vtise otroka, ki ga varuške prepeljava v vozičku.

"Ljudje vedo, da je, potem ko jo doživiš, poezija tisto, kar ostane od življenja," je zapisal Robert Șerban, romunski pesnik, čigar poezija je prevedena v večino evropskih jezikov ter objavljena v številnih antologijah.
Prevajalec Aleš Mustar,
igralec Aleš Valič,
urednik oddaje Vlado Motnikar,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič.
Režija: Saška Rakef.

Posneto avgusta 2024

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov