Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 3. nov. 2024

Ars • Ned, 3. nov.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Duhovnost, verstva in religije, lokalni in svetovni dogodki.

Sakralna glasba slovenskih in tujih skladateljev, glasba verstev, liturgij in obredov.

Vsako nedeljo prenašamo katoliško mašo, vsako peto nedeljo pa evangeličansko bogoslužje.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetke koncertov s svetovnih odrov v izvedbah izvrstnih solistov in orkestrov.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Novembrski cikel humoresk na temo zdravja in bolezni začenjamo s humoresko hrvaškega avtorja Anteja Tomića z naslovom Spoštovani gospod minister za zdravstvo; za drugi del oddaje pa smo izbrali še avtorjevo humorno besedilo Spoštovani gospod minister za kulturo.

Prevajalec Štefan Kutoš,
interpret Gašper Tič,
režiser Jože Valentič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednika oddaje Marjan Kovačevič Beltram, Matej Juh.
Produkcija 2014.

v odlomkih iz del Händla, Manne, Rossinija, Porpore in Straussa.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Najboljši koncerti iz EBU ponudbe, svetovni zani orkestri, solisti in dirigenti. Magistralne izvedbe klasičnih mojstrovin.

Iz različnih vidikov osvetljujemo vero in religijo ter njun vpliv in pomen za človeka.

O orglah, organistih, skladateljih orgelske glasbe in izdelovalcih orgel.

Akademik Kajetan Kovič je bil kot pesnik še kako asketski, kot pripovednik pa si je pogosto dal duška, tudi v avtobiografski pripovedi Jutranji sprehajalec, v sproščenem prepletu spominov, meditacije in refleksije. Ob 10. obletnici smrti vsestranskega književnika se ga spominjamo z odlomkom iz omenjene pripovedi.

Režiserka Ana Krauthaker,
interpret Boris Ostan,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
urednika oddaje Andrej Arko in Marko Golja.
Posneto 2005.

Letos je minilo 150 let od rojstva avstrijskega skladatelja in teoretika Arnolda Schӧnberga. Nedeljski glasbeni portret smo namenili predvsem vplivu njegove glasbe in teorije na jazzovske ustvarjalce. Omenili bomo tudi njegovo slikarsko ustvarjanje in njegovo romaneskno upodobitev v znamenitem romanu Thomasa Manna Doktor Faustus. Največji vpliv je Schönbergova glasba doživela po njegovi smrti, ko ga je mlajša generacija pravzaprav šele odkrila. V začetku enaindvajsetega stoletja Schönbergova glasba ne zveni več tako tuje. Seva očitno na nenapovedljiv način in našla je alternativne usode v bebopu.

21:50
Poigra

22:00
Poročila

Pesnica, pisateljica in prevajalka Kristina Kočan (1981) je do zdaj izdala štiri pesniške zbirke: prvenec Šara (2008), Kolesa in murve (2014), Šivje (2018) in pesniško zbirko Selišča (2021), za katero je prejela Veronikino nagrado in bila nominirana tudi za Jenkovo nagrado. Kristina Kočan pa ne ostaja samo pri ustvarjanju poezije, leta 2019 je napisala knjigo kratke proze s pomenljivim naslovom Divjad. Njene pesmi so prevedene v deset tujih jezikov in vključene v številne mednarodne antologije. Pesničino zanimanje za ameriško poezijo se je preneslo tudi na njeno akademsko udejstvovanje. Leta 2019 je namreč doktorirala iz sodobne ameriške poezije, redno pa to poezijo tudi prevaja. Do zdaj je v knjižnih izdajah med drugim prevedla avtorici, kot sta Audre Lorde in Carolyn Forché, antologijo afriško ameriške poezije po letu 1950 z naslovom Govoreči boben ter antologijo sodobne kratke proze severnoameriških Indijancev Po toku navzgor. Leta 2022 je Kristina Kočan postala tudi programska vodja festivala Dnevi poezije in vina. Pesnici pa je zelo blizu tudi glasba: med drugim deluje kot besedilopiska za skupino Brest. Njena ljubezen do glasbe prav tako zaznamuje mnoge njene pesmi, ne samo v obliki intertekstualnih referenc, ampak tudi v samem zvočenju poezije.

Avtorica oddaje Silvija Žnidar,
Interpretka Saša Mihelčič,
bralec Bernard Stramič,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Urban Gruden in Sonja Strenar,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
leto produkcije 2024.

22:30
Glasbena skrinjica

Avstrijski pesnik Georg Trakl se je rodil leta 1897 v Salzburgu. Šole ni dokončal, delal je kot lekarnar. Napisal je dve dramski besedili, ki nista bili opaženi, pisal je prozna besedila, po letu 1908 pa je bil predvsem pesnik. V Innsbrucku je sodeloval v umetniškem krogu revije Der Brenner. Leta 1914 so ga poslali na fronto v Galicijo, po bitki pri Grodeku pa je v Krakovu 4. novembra storil samomor. Georg Trakl je izjemno pomembno ime književnosti 20. stoletja v nemškem jeziku. S svojo temačno in introspektivno poezijo je pomembno vplival na poznejši ekspresionizem.

Prevajalec Kajetan Kovič,
interpret Zoran More,
režija Igor Likar.
Urednika oddaje Andrej Arko, Staša Grahek.
Posneto leta 1999.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov