Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 17. jul. 2020

Prvi • Pet, 17. jul.

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja oseba, ki združuje čarovnijo z glasbo. Glasba ima tudi sicer čarovno moč, vendar v tem primeru malce drugačno. Gost nočne voditeljice Lucije Grm bo Grega Sulejmanovič, morda bolj znan kot čarovnik Grega. Hokus pokus!

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Za narod, ki celo v svoji himni prepeva »ne vrag, le sosed bo mejak«, se mi zdi, da presenetljivo po svoje razumemo, razlagamo in seveda živimo Jezusovo naročilo, naj »ljubimo svoje sovražnike«!
In čeprav smo mi Slovenci priden narod, marljiv kot mravljice, in venomer delamo, je – priznajte, da res – precej čudno, da ni pri roki nobene metle, še preprostega majhnega omelca ne, ko bi bilo treba pomesti pred svojim pragom.
Ko se v naši mali deželici zgodi, da koga ujamejo s prsti v marmeladi ali s spuščenimi hlačami, se z vseh strani zberemo skupaj, kot za občni zbor Kekcev, in v eni roki nosimo primerno oster kamen, v drugi pa držimo spovedni listek, ki dokazuje, da smo – vsaj trenutno – brez greha in tako po vseh pravilih opravilno sposobni, če ne celo dolžni, zalučati kamen … in ga ni Boga, ki bi nam lahko rekel, da ne! Še žepe smo si napolnili s kamni, za vsak primer, da nam jih ne zmanjka!
Uvedel sem pravilo, da če ne zmorem povedati česa dobrega in lepega, raje molčim. Ne uspe vedno, priznam. Presenečen pa sem, kako hitro, kje vse in s kom vse mi zmanjka tem za pogovor! Kakšna mučna tišina.
Vedno znova me preseneti gonja, ta divja jaga, ko še najbolj preplašen zajec pride brcnit ustreljenega leva in mrhovinarji zakrožijo, čakajoč na truplo!
Ko poslušamo ali prebiramo priliko o usmiljenem Samarijanu, pomilujemo duhovnika in levita, ki sta prezrla ranjenega človeka ob poti, in se vedno vsaj trudimo postaviti v vlogo Samarijana, ki je neznancu priskočil na pomoč. Vendar pa mnogokrat, ko v ranjenem človeku prepoznamo znan in osovražen obraz … obraz, ki nas je nekoč užalil in ranil … ne zmoremo niti toliko ljubezni, kot sta jo premogla duhovnik in levit, ko sta šla mimo, temveč vrnemo milo za drago, hudo s hudim … in se spotaknemo, vsaj z besedo, ob človeka, ki je padel.
»Če ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno priznanje vam gre? Saj tudi grešniki ljubijo tiste, ki ljubijo njih!«(Lk 6, 32)
Dober človek, kristjan, če hočete, je naiven.
Ker je ljubezen, ki »vse opraviči« - naivna!
In da ne bo pomote: ne opravičujem greha, le za grešnika prosim usmiljenja!

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

O tehniki majoliki, ki izhaja iz Majorke, in o posodi "majolika", ki pa je čisto naša.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Ena od poletnih nadlog so tudi ose in sršeni. Te žuželke se rade naselijo blizu sadnega drevja, saj jim je sladko sadje priljubljena hrana. Kljub škodi, ki jo naredijo na plodovih, in strahu ljudi pred bolečim pikom pa so lahko tako ose kot sršeni tudi koristni. Zakaj, bo v Zelenem nasvetu povedal Plantelin strokovnjak Vanes Husić, ki bo svetoval tudi, kako odstraniti sršenje ali osje gnezdo, če vas to moti, in kaj narediti z od žuželk objedenim sadjem.

08:00
Poročila

Pretekli meseci so precej spremenili odnose med ljudmi, spomnili so nas tudi na to, kako pomemben je pristen stik. Znotraj najožje družinske celice toliko bolj. Kakšna je tudi sicer družinska dinamika v poletnem času? Zakaj je prav, da imajo otroci tudi zdaj določene zadolžitve in kako način reševanja sporov med partnerjema vpliva na vse člane družine? Gostja: socialna pedagoginja in socialna delavka ter svetovalka za partnerske odnose Melita Kuhar iz Svetovalnica.si.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Covid-19 ni premagan, življenje se ne vrača v stare tire. Glavno žarišče je spet v naši neposredni bližini, tokrat na Balkanu. Spet se ugiba o tem, kdo bo prvi odkril cepivo in spet se govori o preoblikovanju sveta. In kot da to vedno zahteva svoje žrtve. Tako je bilo ob koncu prve in druge svetovne vojne. Žrtve je zahtevalo tudi preoblikovanje Balkana v devetdesetih letih. In šele ko mine dovolj časa, ko glavnih akterjev ni več med nami, smo ljudje dogodke pripravljeni poimenovati s pravim imenom. V Labirintih sveta bo z vami Marjan Vešligaj:

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Vse več žitnih polj je požetih, zato že lahko govorimo tudi o kakovosti in količini letošnje letine. Ta nikakor ne bo dosegla lanskoletne, kot kaže, pa to velja tudi za odkupne cene pšenice. Koliko domačega kruha bomo jedli in kakšnega? In nenazadnje, kako bomo v prihodnje sploh pridelovali hrano? Kako pomembna je samooskrba s hrano, smo imeli priložnost spoznati tudi letos, ko nas je k temu na nek način prisilil koronavirus. Poleg žetve bomo v današnji oddaji pozornost namenili še pridelavi hrane v luči klimatskih sprememb. Iz Murske Sobote v živo z gosti in voditeljico Lidijo Kosi.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Palček vse doseže s pesmico …
Pripoveduje: Branko Jordan.
Napisala: Mira Voglar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2002.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Gostje tokratne oddaje Slovencem po svetu so slovenske rojakinje, ki so novi dom našle na treh različnih celinah sveta. Profesorico glasbe Katarino Van der Linden je na peto celino odpeljala ljubezen. Pred slabimi petimi leti je delo in dom našla v več milijonskem Melbournu, kjer poučuje klavir, deluje pa tudi na slovenskem etničnem radijskem programu. Jana Dular Wangombe se je pred leti preselila na afriško celino, želja, pobliže spoznati Afriko, pa je v njej tlela že od mladih nog. Celjanka Marija Jevnišek pa se je v Severno Ameriko podala kar dvakrat. S soprogom zobozdravnikom sta najprej odšla v Kanado za deset let, se vrnila v Slovenijo , čez desetletje pa spet odpotovala v Ameriko. Zadnjih trideset let Marija Jevnišek živi v Torontu, kjer je zelo dejavna tudi v tamkajšnji slovenski skupnosti.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Kornel Makuszynsky se je rodil leta 1884 v Stryi, danes mestu v Ukrajini, umrl pa v Zakopanah leta 1953. Izdal je nekaj zbirk humorističnih in satiričnih črtic, zaslovel pa je kot mladinski pisatelj. Črtico Slikarjev konec je prevedel Janko Moder, interpretira pa jo dramski igralec Gašper Jarni.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov