Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 22. jul. 2020

Prvi • Sre, 22. jul.

00:00
Poročila

Njene zgodbe so stkane iz fotografij in besed. Pripovedujejo o stvareh, ki so nam skrite ali pa si pred njimi zatiskamo oči. Njene odmevne reportaže, objavljene v številnih domačih in tujih medijih, nam jih razkrivajo. Stvarno, dokumentaristično, prodorno, a tudi pretanjeno in spoštljivo. Meta Krese potuje in raziskuje. S fotoaparatom in beležnico. Na nočni pogovor jo je povabila Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Grški filozof Platon je rekel, da je človek kot votel in preluknjan vrč; polniš ga, a se takoj izprazni. Evropski človek je nesrečen v globini svojega bitja. Naša velika mesta so polna praznih ljudi, ker so mesta ostala brez Boga. Verjeli smo, da bomo srečni tudi brez njega, zato so tovarniški dimniki prerasli zvonike katedral. Boga je namreč momogoče zanikati, nemogoče pa se ga je znebiti. Ironija je, da nas tisto, v kar upamo, na koncu razočara. Lagali so nam, da so se s prvo svetovno vojno končale vse vojne, a žal se to ni izpolnilo. Besede so bile močne, toda prazne. Človek lahko osvoji ves svet, a če izgubi razlog za življenje, smisel, nima ničesar.
Zato poslušajmo prispodobo, v kateri je Jezus Kristus primerjal nebeško kraljestvo z dragocenim biserom: »Nebeško kraljestvo je podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.« (Mt 13, 45–46) Kako modra odločitev! Trgovec je bil pripravljen prodati vse, kar je imel, ker je našel biser vrhunske vrednosti. Vse ostalo je bilo v primerjavi z njim manj vredno. Trgovec je imel veliko različnih biserov. Morda jih je kupil v upanju, da ga bodo osrečili in potešili, a je kljub temu vztrajno in neprekinjeno iskal nekaj posebnega in enkratnega. Ko je to našel, je bil pripravljen prodati vse drugo, samo da bi prišel do edinstvenega bisera. Naša sreča, užitki, uspehi, dosežki, prepričanja in verovanja so kot mali biseri. Nekaj časa se nam zdijo vredni in ponujajo izpolnitev. Pa vendar globoko v sebi vemo, da obstaja nekaj boljšega, lepšega, trajnejšega in srečnejšega. Ko je trgovec iz Jezusove prilike našel dragoceni biser, je bil pripravljen prodati vse bisere, ki jih je do takrat spravljal na kup. Končno je odkril tisto, kar je vredno imeti. Vse, kar si je priskrbel prej, ni bilo zaman, ampak je bila le priprava za končni nakup dragocenega bisera. Čim je opazil poseben biser, je spoznal, da ga mora imeti. V primerjavi z njim je bilo vse drugonbrez pravega sijaja. Šele dragoceni biser je prekašal sijaj drugih biserov, tako kot sonce s svojim sijajem preseže zvezde.
Zame je vera v Boga, izražena z zaupanjem vanj, najdragocenejši biser, ki ga je vredno imeti in ohraniti, kajti človek, ki ima Boga, je vedno v večini.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Za Rako v Posavju je značilna lokalna sorta raške čebule, ki je vsestranska, prijetno sladka in se zelo hitro razpusti.

Nedavno je bila sprejeta odločitev, da se lahko turistične bone unovči tudi pri izvajalcih, ki so odprti samo med turistično sezono. Boni, ki jih je v enem mesecu izkoristilo približno pet odstotkov upravičencev, so unovčljivi za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Pri marsikom ostaja veliko neznank in vprašanj, na katera bo odgovarjala Petra Ložar, sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nedavno je bila sprejeta odločitev, da se lahko turistične bone unovči tudi pri izvajalcih, ki so odprti samo med turistično sezono. Boni, ki jih je v enem mesecu izkoristilo približno pet odstotkov upravičencev, so unovčljivi za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Pri marsikom ostaja veliko neznank in vprašanj, na katera bo odgovarjala Petra Ložar, sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Kultura je poleg turizma ena najbolj prizadetih panog zaradi posledic koronovirusa. V oddaji se tokrat posvetimo pomenu kulture in opozorimo na to, kako relevantno je imeti najvišje kulturne dosežke v domačem jeziku.

10:00
Poročila

Tokratni gost oddaje Intervju je Matevž Čelik, arhitekt, kritik, publicist, dolgoletni urednik spletnega portala Trajekt.org, zadnjih deset let pa direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Pred kratkim je prejel prestižno Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, za vodenje muzeja ter za njegovo uveljavitev v mednarodni arhitekturni skupnosti. Je tudi programski vodja prve vseevropske platforme Future Architecture, ki povezuje še neuveljavljeno generacijo talentov različnih disciplin s področja arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture, oblikovanja in znotraj katere sodeluje šestindvajset arhitekturnih institucij iz dvaindvajsetih držav. Matevž Čelik verjame v sodoben, odprt muzej, ki ne le hrani in posreduje kulturno dediščino temveč ponuja prostor demokratične izmenjave novih konceptov in znanj. Matevža Čelika je pred mikrofon sredinega intervjuja povabila voditeljica Martina Černe.

11:00
Poročila

Četrtega julija letos so v Črni na Koroškem odprli najdaljšo slovensko jeklenico oziroma zipline, poimenovano olimpline v čast vseh udeležencev olimpijskih iger, ki prihajajo iz Črne na Koroškem. Jeklenica z Navrškega vrha nad Črno mimo črnjanskih smučišč ponuja 1260 metrov adrenalina kar 206 metrov visoko na najvišjem delu. Se bosta z nje upala spustiti koroška dopisnica Metka Pirc in novinar Jure K. Čokl? Prvi na obisku odgovarja tudi na to vprašanje.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Javnost verodostojne informacije še vedno v največji meri išče pri neodvisnih javnih medijih. Enega od neizpodbitnih dokazov za to je navrgel tudi nepričakovan prihod pandemije covida-19. In eden redkih pozitivnih. Prav zadnje mesece so se ljudje na javne medije pogosteje obračali kot na glavni vir zaupanja vrednih, zanesljivih, preverljivih in ažurnih informacij. A ne glede na to se iz dneva v dan daljša tudi seznam težav, s katerimi se soočajo javni mediji. Od trenda zmanjševanja sredstev, neposrednih političnih napadov in odpuščanj do prihodnosti, ki primat napoveduje globalnim medijskim gigantom.

O vlogi javnih medijev v sodobni družbi in njihovi usodi bomo v Studiu ob 17h razmišljali skupaj s komunikologom in profesorjem na Fakulteti za družbene vede dr. Slavkom Splichalom, novinarjem, urednikom in višjim svetovalcem pri Evropski radiotelevizijski uniji Borisom Bergantom in novinarjem na portalu Pod črto, predavateljem in sovoditeljem podkastov na mreži Marsowci Lenartom Kučićem.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Včasih je treba kakšen zakaj tudi pogoltniti. Ker tako nastanejo biseri.
Pripoveduje: Nina Valič.
Napisal: Klemen Lah.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2011.

Ker je poletje čas, ko mnogi med vami odidete tudi v gore, bomo današnji pogovor namenili izobraževalnim dejavnostim, ki jih za vas mlade pripravlja Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije. Kot boste slišali, je teh zares veliko, ob tem pa seveda poskrbijo tudi za zabavo. Prav o prepletu obeh omenih stvari se bodo tisti, ki v planinstvu delajo z mladimi, izpopolnjevali na Seminarju družabnosti 2020, ki ga bo mladinska komisija izvedela v učnem središču Bavšica. Že v ponedeljek pa bodo tam začeli z izobraževanjem nove generacije mladinskih voditeljev. Kaj vse bodo počeli tam, boste izvedeli v oddaji Gymnasium. Ob tem pa bomo govorili tudi o drugih stvareh, ki jih pripravlja omenjena komisija.

21:00
Poročila

Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora nekdanje Jugoslavije in vsem, ki želijo izvedeti več o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Polurno mozaično oddajo sestavljajo novinarski prispevki, reportaže, informacije, intervjuji in glasba. Vsako nedeljo ob 21.30 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Glasbena preobleka je tedenska 20-minutna oddaja, v kateri predstavljamo manj znane priredbe domačih in tujih uspešnic. Na sporedu bo vsako sredo ob 22.30, ponovitev pa bo v soboto ob 18.15. Enkrat na mesec bomo oddajo živo prenašali iz studia 13; gostili bomo zanimive glasbenike, s katerimi bomo priredili nekaj domačih in tujih skladb ob kitarski spremljavi. Urednik je Andrej Prezelj.

23:00
Poročila

Grška antična pesnica Sapfo je živela v sedmem in šestem stoletju pred našim štetjem na otoku Lesbos. Njena poezija je bila označena za lirsko, čeprav je Sapfino pesništvo v celoti zaznamoval kult Afrodite in Muz. Prostor tega kulta pa je bila skupnost, ki je imela poleg muzičnega tudi bolj oprijemljivo
družbeno poslanstvo. Za razumevanje njene poezije, ki je ohranjena v fragmentih, sta potrebna poseben posluh za antiko in upoštevanje duha te dobe, na primer nekatere njene pesmi so bile namenjene
zborovskemu petju. Prva pesem, uvrščena v Nokturno, je posvečena boginji Afroditi in je njena edina pesem, ohranjena v celoti, druge so fragmenti. Nikar ne zamudite.

V oddaji Za prijeten konec dneva boste slišali nekaj skladb, ki jih je v svoji dolgi in uspešni glasbeni karieri posnel Mick Jagger. Šestindvajsetega julija bo Mick praznoval 77. rojstni dan, a še vedno prepeva in pleše po svetovnih odrih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov