Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 5. dec. 2020

Prvi • Sob, 5. dec.

00:00
Poročila

V nočnem programu iz novogoriškega studia Radia Koper bomo gostili sociologa, sicer doktoranda, Davida Cigoja. Med drugim je tudi avtor knjige z naslovom Razvoj zavesti, v kateri razdeljuje novo razumevanje procesov, ki gradijo boljše življenje in boljši svet. S svojo obsežno knjigo opozarja, da bomo le skupaj lahko premagali vse, kar se je na različnih področjih zgrnilo na človeštvo. Ingrid Kašca Bucik, ki bo tokrat povezala nočni program, vas vabi v našo družbo.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

04:45
Dnevni koledar

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno- zabavne glasbe.

Adriana Gaberščik je ženska, ki veliko energije posveča ljubiteljski kulturi.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

»Zrelost je vse.« S temi besedami Lojze Kovačič končuje svoj avtobiografski roman Kristalni čas, ki velja za najboljši slovenski roman v zadnjih petindvajsetih letih. Bralca pušča razdvojenega, ker ne ve, ali pisatelj vidi svoja razmerja do štirih žensk, ki jih opisuje v romanu, kot dolgo, negotovo, z užitki in bolečino tlakovano tavanje, ki ga končno pripelje do zrelosti, ali pa je roman nekakšna iskrena samokritika, češ da bi ravnal drugače, kot je, če bi osebnostno dozorel.
Bolj verjetna je tretja možnost: da Kovačič zrelosti sploh ni hotel opredeliti. Kot da je ves roman namenjen posrednemu dokazovanju, da se zrelost izmika vsaki splošno veljavni opredelitvi. Kajti človek je tako odprt sistem, da je vsak sistematičen opis zrelosti abstrakcija brez praktične vrednosti, uporabna kvečjemu za ideologe. Kovačič ni imel pri pisanju nobene vnaprejšnje ideje, ki bi jo želel v mehki literarni obliki vsiliti bralcem. Na vprašanje, zakaj piše, si je odgovoril: »Pišem, da bi odkril, kakšno bo nekaj, kar me žre in s čimer se bojujem, videti, ko bo napisano.« Gre za preprosto ugotovitev, da ima življenje skrivnosten potek, ki ga ni mogoče v celoti načrtovati, usmerjati ali nadzirati.
Tako razumevanje zrelosti ni primerno za pedagoge, terapevte, duhovnike in druge usmerjevalce človeških usod. Vsi ti bi si morda želeli, da bi bil konec romana Zrelost je vse pravzaprav naslov novega romana, v katerem bi opisal bistvo zrelosti. Toda Kovačič tega ne stori, ker je svobodnjak, ki ne verjame, da bi bilo mogoče njega ali kogar koli drugega spraviti v okvire zrelostnih standardov, utemeljenih na tej ali oni doktrini.
Toda zadrega, kaj je Kovačič hotel povedati z zadnjim stavkom, ostaja. Že to, da je izraz zrelost uporabil in z njim povzel vsebino svojega romana, priča, da je to storil z namenom. Zrelost je zanj morda to, da življenje, ki presega naše racionalne okvire, preprosto sprejmemo v njegovi skrivnostni usojenosti. Ni čudno, da mu je potem tuj vsak organiziran poseg v človeka od zunaj. Skoraj nagonsko se na daleč izogiba vsemu, kar diši po veri v revolucionarno izdelovanje ljudi in družbe.
Čeprav Kovačič ne verjame, da bi lahko kdor koli radikalno spremenil to, kar mu je namenjeno, za vsem skupaj vendarle ne vidi slepe usode. V četrtem poglavju si zastavlja vprašanje: Kje je Bog? In potem niza čase in kraje, ko ga je začutil. In dodaja: »O Bogu ni treba govoriti nikoli. Zato, ker ga je že vsak zanikal na površju, v globini ga ni še nihče.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 5. december

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Ljerka Bizilj in drugi dramski igralci vam bodo pričarali drugi del Andersenove pravljice Grdi raček. V njem gredo mlade račke v svet; kmalu se pokaže, da ena izmed njih izstopa.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Čeprav je epidemija še vedno prva na lestvici najpogostejših medijskih objav, so jo pred časom recimo nadomestile objave, povezane z izvolitvijo novega predsednika svetovne gospodarske velesile. Američani so izvolili predsednika, ki ima v priimku neobstojni polglasnik. To pomeni, kot pove Teja Završnik iz prevajalskega podjetja Leemeta, da pri sklanjanju e izpade. Govorimo torej o predsedniškem mandatu Joeja Bidna in ne Bidena.

08:00
Poročila

Decembra v naše domove pridejo na obisk dobri možje, v radijski studio pa naši mladi poslušalci. Na prvo soboto v mesecu se veselimo prvega obiska. Pri nas se bosta oglasila sestrica Eva in bratec David, ki v Radijski ringaraja zelo rad pokliče po telefonu. Veseli bomo tudi družbe drugih punc in fantov, skupaj se bomo sankali, kepali, naredili iglu, pekli piškote in izdelovali okraske.

Violinček je glasbena oddaja, ki naše najmlajše poslušalce nevsiljivo in sproščeno vodi skozi svet glasbene umetnosti. Pripravlja jo profesor Matej Jevnišek.

09:00
Poročila

Igranje družabnih iger je v teh časih, ko smo več doma in je druženje omejeno na družinske člane, gotovo priljubljena oblika preživljanja prostega časa. Različne karte, človek ne jezi se, monopoli in catan so tiste, ki nam najprej padejo na pamet, a družabnih iger je zelo veliko. Gre namreč tudi za umetnost, resnega konjička, zbirateljstvo, tekmovanja … O tem več s poznavalcem družabnih iger, z mladimi sogovorniki pa o tem, katere družabne igre so jim všeč, koliko jih igrajo in kako dobri so v njih.

10:30
Huda muz'ka

11:00
Poročila

Na svetovnem spletu je pogonu 17. Animateka, mednarodni festival animiranega filma. Pripravili smo nekaj priporočil za filme, ki si jih lahko ogledate do srede. Govorili bomo o izbranih animiranih dokumentarnih filmih, celovečernem animiranem prvencu poljskega avtorja Mariusza Wilczyńskega Ubij to in zapusti to mesto ter o kratkih filmih iz srednje in vzhodne Evrope, ki se na Animateki potegujejo za nagradi občinstva in mednarodne žirije. Predstavljamo islandski film o preživetju Arktika, ki bo na sporedu v sobotnem terminu Sedmi pečat na TV SLO 1.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri so nastopili Emkej in Muzičari.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

Ugledni švedski inštitut V-Dem opozarja na povečano število držav, ki so zdrsnile v avtoritarizem. Papež Frančišek poudarja, da krščanstvo ne more brez usmiljenja. Leto dni po Macronovi kritiki o možgansko mrtvi zvezi je Nato močnejši in pripravljen na globalne izzive. Kitajska s pristankom sonde na Luni in modernimi tehnologijami dokazuje svojo strateško moč. Spoštovanje človekovih pravic je zanjo očitno bolj oddaljeno kot Luna. Smeli načrti Evropske komisije so v primežu virusa in tudi razhajanj, a cepivo je na dosegu roke. Orgije v gejevskem nočnem klubu v Bruslju so na sramotilni steber postavile tudi tesnega Orbanovega sodelavca. Avtor oddaje je Miha Lampreht.

14:00
Poročila

V tokratni oddaji Sobotno branje bomo predstavili knjigo z naslovom Ogledala avtorice Vesne Milek. Zbirka kolumen, ki so nastajale za časopis Delo, prinaša presek prostora in časa prejšnjega desetletja. Pred mikrofon smo povabili avtorico, novinarko Vesno Milek.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Mateja je bila razigrana deklica, ki si je z bratoma delila skrite kotičke za igro v gozdu tik za domačo hišo. Potem je bila pridna učenka, ki si je pozimi z bratoma delila gazi do osnovne šole in prostor, v katerem so pisali domače naloge, za pohajkovanje po naravi pa si je največkrat izbrala gozd za hišo svojih staršev. Dijakinja Mateja Jemec je bila vestna srednješolka, ki je vselej do roka oddala zahtevane naloge, si s sošolkami in sošolci na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo delila veselje ob uspešno izpeljanih skupnih projektih, veliko prostega časa pa je preživela na z gozdom poraščenih pobočjih v okolici Dola pri Ljubljani. Na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje si je s kolegicami in kolegi delila stene, na katerih so viseli plakati med semestralnimi razstavami, potke za hišo v objemu gozdov pa so postale tudi kraj za iskanje miru in navdiha. Zdaj Mateja Lunar Jemec na Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani že vrsto let deli svoje znanje in pedagoške izkušnje z dijakinjami in dijaki s posebnimi potrebami, narava in gozd pa sta še naprej stalnici v njenem družinskem življenju. Oddajo Razkošje v glavi je pripravil Dušan Berne.

17:00
Poročila

Teden, zaznamovan s prvim snegom in prihodom prvega decembrskega dobrega moža, je s črno statistiko obolelih in umrlih zaradi covida - 19 razblinil upe o odpravljanju omejitev. Že tako negotove razmere je zapletla še odločitev ustavnega sodišča glede veljavnosti vladnih sklepov o šolanju na daljavo. V oddaji spremljamo tudi oblikovanje šestega svežnja pomoči podjetjem in gospodinjstvom ter komentiramo izvolitev novega vodstva stranke Desus. Napeto je tudi v Evropski uniji, v kateri sredi pandemije v hudi časovni stiski iščejo kompromise za financiranje okrevanja in trgovanje z Britanci po njihovem dokončnem slovesu. Kritični pregled tedna z Rajko Pervanje.

18:00
Poročila

V ponovitvi oddaje boste slišali skladbe nekdanje uspešne zasedbe Deep purple v zanimivih glasbenih oblačilih. Urednik oddaje je Andrej Prezelj.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

In še preden se je sonce devetič prekotalilo čez goro, se je ježek naučil brati …
Pravljico pripoveduje Uroš Smolej.
Napisaljo je Matej Krajnc.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 2013.

Sobotni glasbeni večer, ki ga ureja Jane Weber, je tokrat v znamenju glasbe, ki jo je produciral legendarni producent Daniel Lanois. Ta je kot producent navzoč na glasbenem prizorišču že več kot štiri desetletja. V oddaji med drugimi igrajo in pojejo bratje Neville, Bob Dylan, Emmylou Harris, skupina U2 in Peter Gabriel. To je še ena oddaja iz niza za glasbene sladokusce.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

22:40
Kratka radijska igra

23:00
Poročila

Nemška pesnica Dorothea Grünzweig se je rodila leta 1952 v bližini Stuttgarta, od leta 1989 pa živi na Finskem. Življenje na daljnem severu, tujstvo, narava, umetnost in ljudje, predvsem pa cela paleta zimskih občutij, vse to so sestavni deli njene poezije. Nekaj pesmi iz zbirke Stekleni glasovi bosta interpretirali igralki Romana Šalehar in Vesna Jevnikar. Prevod Tesa Drev.

O'Sisters: Unity Is Power. Temeljno sporočilo albuma O'Sisters je: med glasbami, kulturami in prebivalci tega planeta ni ločnic.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov