Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 8. dec. 2020

Prvi • Tor, 8. dec.

00:00
Poročila

Mateja je bila razigrana deklica, ki si je z bratoma delila skrite kotičke za igro v gozdu tik za domačo hišo. Potem je bila pridna učenka, ki si je pozimi z bratoma delila gaz do osnovne šole in prostor, kjer se je pisalo domače naloge, za pohajkovanje po naravi pa si je največkrat izbrala gozd za hišo svojih staršev. Dijakinja Mateja Jemec je bila vestna srednješolka, ki je vselej do roka oddala zahtevane naloge, si s sošolkami in sošolci na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo delila veselje ob uspešno izpeljanih skupnih projektih, veliko prostega časa pa je preživela na z gozdom poraščenih pobočjih v okolici Dola pri Ljubljani. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje si je s kolegicami in kolegi delila stene, na katerih so viseli plakati med semestralnimi razstavami, potke za hišo v objemu gozdov pa so postale tudi kraj za iskanje miru in navdiha. Zdaj Mateja Lunar Jemec na Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani že vrsto let deli svoje znanje in pedagoške izkušnje dijakinjam in dijakom s posebnimi potrebami, narava in gozd pa sta še naprej stalnici v njenem družinskem življenju. V oddaji Razkošje v glavi se je z njo pogovarjal Dušan Berne. Poslušali bomo ponovitev oddaje.

01:00
Poročila

Nedeljska reportaža se podaja v kletne prostore gostišča Lectar v starem mestnem jedru Radovljice. Tam je hišna lectarija, ki kot muzej hrani spomin na staro slovensko lectarsko obrt; kot živa in živahna delavnica pa s svojimi lectovimi izdelki - srci, konjički, podkvami, pikapolonicami in Miklavži - skrbi, da gre tradicija, ki je hiši dala ime, naprej. V klet se je podal avtor oddaje Ambrož Kvartič. Poslušali bomo ponovitev oddaje.

02:00
Poročila

V oddaji Sobotno branje smo predstavili knjigo z naslovom Ogledala avtorice Vesne Milek. Zbirka kolumen, ki so nastajale za časopis Delo, prinaša presek prostora in časa preteklega desetletja. Martina Černe je pred mikrofon povabila avtorico knjige, novinarko Vesno Milek. Vabljeni k poslušanju ponovitve oddaje.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe. Tokrat - Sašo Avsenik.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V duhovnem življenju so pomembne drže, razpoloženja. Te drže nam omogočajo sprejemanje tistega toplega, lepega nadnaravnega, kar nam je namenjeno.
Prva stvar je dialoškost, odprtost za pogovor, sprejemanje. Molitev je pogovor, je zavedanje in sprejemanje Božje navzočnosti, biti v območju nekoga, ki te ima rad.
Brez zaupanja ne bo šlo. Do tistega, ki mu zaupamo, smo odprti in sprejemljivi. Bog od nas ne pričakuje, da bomo popolni ampak, da mu zaupamo, bolj ko mu zaupamo, več milosti prejemamo. Zaupanje, ki je osnovano na Božji ljubezni in usmiljenju.
Ponižnost je naslednja drža, ki pritegne Božje darove. Ponižnost je v tem, da dam prostor drugemu, najprej s priznanjem svoje nepopolnosti nato s priznanjem svojih darov in meja dovolim, da se drugi ob meni počuti kot doma.
Danes nihče več noče biti pokoren nikomur. Po moje gre za napačno interpretacijo pojma. Pokorščino smo iztrgali iz območja ljubezni, zato jo prevečkrat razumemo kot prisilo in kratenje svobode. Če imaš nekoga zares rad, ti ni težko reči prav imaš. Zato je poslušnost ali pokoršina tudi drža, ki je potrebna v duhovnem življenju.
Še en pomemben pogoj za duhovno življenje je: da živmo sedanji trenutek. Preteklost je za nami – lahko jo samo izročimo Božjemu usmiljenju, prihodnost je neoprijemljiva, nedorečena in jo lahko predložimo Božji previdnosti. Samo ta trenutek nam je dan in v tem trenutku se nam lahko Bog daje. Bolj ko bomo v sedanjosti, bolj bomo stiku z resničnostjo, s seboj in presežnim.
Da srce ohranjamo svobodno in prosto je pomembna nenavezanost. Potrebno je imete svoje načrte, se lotevati dela toda ne trmariti in škodljivo vztrajati pri svojem programu, gledanju in svoji modrosti. Lahko bi rekli storiti vse kar je v naši moči, potem pa izročiti, da kakšna stvar gre tudi drugače kot smo načrtovali mi in se pozneje izkaže kot dobra.
Duhoven človek živi v miru. Najprej z Bogom, s samim seboj in z drugimi. Ohranjati v sebi notranji mir mi omogoča, da se dobro odločam, premislim in tudi modro ravnam.
In zadnja drža, ki se mi zdi, da je sad duhovnega življenja, je hvaležnost. Hvaležnost je silno rodovitna zato, ker kaže na to, da smo dojeli, da nam je vse podarjeno in nam omogoča sprejemanje novih danosti. Hvaležen človek je lep človek, ker je odprt in v hvaležnosti sprejema to, kar mu življenje prinaša.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Grdi raček je sicer v včerajšnjem delu našel živali, a te ga niso sprejele medse. Danes sledi še zadnji del te pravljice Hansa Christiana Andersena, ki je izšla na naši zgoščenki s pravljicami Andersenovih 7. Grdega račka interpretira Zvone Hribar. Poslušajte srečni konec!

8. december je danes! Naslednje leto - na današnji dan - bo minilo 90 let od rojstva Staneta Ureka, ki je pojem radijskega športnega reporterstva. Legendarni radijec je bil najpomembnejši zagovornik množičnega udejstvovanja v športu pri nas. V Torkovem kvizu zato predstavljamo njegovo zgodbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Hatije Ismaili, dr. med., spec. ginekologije, je albanska Makedonka, ki je osnovno in srednjo šolo končala v makedonskem Gostivarju, medicino je študirala na Reki, zdaj pa živi in dela v Novem mestu. V zadnjih tednih se je v javnosti pojavljala zaradi nagrade Moja zdravnica leta 2020.

08:00
Poročila

Doma narejena čistila za delovanje včasih potrebujejo več časa kot konvencionalna, vendar so enako ali bolj učinkovita, cenejša in imajo ugoden učinek na okolje in zdravje. Osnovne sestavine so kis, soda bikarbona in limonin sok, sicer pa je tudi na policah trgovin na voljo že zelo veliko naravnih čistil. Kako kupovati takšna "eko" čistila in kako lahko sami izdelamo čistilo za pečico ali tuš kabino? Gostja: Tanja Sluga iz Hiše Nature.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Decembrski nakupi so bili evforično stresna mešanica prisile, užitka in tesnobe. Letos gneče v nakupovalnih središčih zagotovo ne bo, saj trenutno to niso svetišča potrošništva, ampak prostori morebitne kontaminacije, okužbe z virusom, ki je ustavil svet. Nakupovanje se tako seli na splet, pa tudi praznični dogodki in druženje z družino, prijatelji. V tokratni Intelekti si zato zastavljamo vprašanje, ali si lahko prek zaslona pričaramo veseli december?

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Prva vrsta je 30-minutna tedenska oddaja, v kateri glasbeniki nastopajo v živo v studiu 13, spremljate pa lahko tudi videoprenos na Facebooku. Zbirka glasbenikov je pestra, torej primerna za vsako uho – tudi zato, ker igrajo v živo, neposredna izkušnja pa je še intenzivnejša. Urednica oddaje je Alja Kramar, v njej pa sodeluje celotno glasbeno uredništvo 1. programa.
Zasedba Anbot v živo iz studia 26.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Kolikšna bo po novem minimalna plača? Na to vprašanje manj kot mesec pred uveljavitvijo zadnjega dela zakona o minimalni plači še vedno ni odgovora. Po zdaj veljavnem zakonu bi začela veljati nova formula za izračun in minimalna plača bi se zvišala. A v sedmem protikoronskem zakonskem svežnju vlada predlaga zamrznitev. Delodajalci pravijo, da kaj drugega sploh ne pride v poštev, zagovorniki delavcev so na nogah. Iz vrst sindikatov že prihajajo napovedi stavke. Prisluhnite soočenju vseh treh socialnih partnerjev z voditeljico Urško Valjavec.

Gostje:
- predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič,
- predsednik Združenja delodajalcev Marjan Trobiš in
- predstavnik Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Kot smo se naučili pri vaji, ki jo bomo tokrat s prof. dr. Borutom Škodlarjem znova naredili, obstajata dve ravni doživljanja sebe. Posvetili pa se bomo tistemu bazičnemu občutku, da samo in preprosto SMO. Tak obrat k sebi namreč lahko vodi h globlji umritvi in pozitivnemu sprejemanju sebe. Ste pripravljeni? Poskusite!

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Strah Buholin je srečen, ker lahko spet straši.\t\t\t\t\t\t
Pripoveduje: Boris Juh.
Napisala: Bina Štampe Žmavc.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1984.

Ljubiteljska dejavnost je letos v krču. Tako kot smo vajeni folklornih nastopov predvsem v pomladnih mesecih, smo ob koncu leta vajeni, da se na skupnem odru srečajo pevci, godci in drugi poustvarjalci ljudskega izročila. Ker letos tega srečanja ni, smo se odločili, da spomnimo na lansko revijo Napev - Odsev, ki se je odvila v Kulturnem domu v Artíčah. Prireditev je povezoval Jaka Birkelbach, samostojni strokovni svetovalec na območni izpostavi Javnega skladba za kulturne dejavnosti v Črnomlju. Posnetek bomo predvajali v dveh delih. Nocoj bomo slišali: godce mladinske folklorne skupine Lintvar, Drumlce in Fante z Viča - skupini Kulturno umetniškega društva Židan Parazol Ljubljana, Gmajnice - duet sester Apšner Kulturno-umetniškega društva Stopinje Mozirje in Vaberške fante iz Kovače vasi - Kulturno-umetniško društvo Šmartno na Pohorju. Nastopajoče so s pesmijo pozdravili domačini: ljudski pevci Fantje artiški, ki bodo zapeli prvi.

21:00
Poročila

Zabavna kriminalka se odvija bliskovito, v majhnem angleškem podeželskem gnezdu, v rojstnem kraju sumljive Cathy Gibson ...

Prevajalka Maila Golob

Dramaturginja Alenka Bole Vrabec
Režiser Hinko Košak
Tonski mojster Bojan Stopar
Glasbeni opremljevalec Marko Stopar

Andy Radko Polič
Cathy Majda Potokar
Bessie Vida Juvan
Harry Rudi Kosmač
Anthony Boris Kralj
Tommy Boris Cavazza
Agnes Slavka Glavin
Major Tone Slodnjak
Marry Marija Benko
Policijski načelnik Andrej Kurent
Detektiv Janez Rohaček

Drugi igralci Tone Homar, Dušan Škedl, Anatol Štern

Traja 48' 45"
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija aprila 1971.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Oddajo posvečamo glasbi Pata Methenyja s priredbami Boba Curnowa in dirigentu Sigiju Feiglu.

23:00
Poročila

Špela Pahor je etnologinja in knjižničarka, zaposlena v Mestni knjižnici Izola. Dejavna in ustvarjalna je na številnih področjih. Je pravljičarka in voditeljica študijskih krožkov. Za uspešno vodenje teh je leta 2008 dobila priznanje ACS - Andragoškega centra Slovenije. Pripravlja tudi zanimive razstave, piše poljudne in strokovne prispevke za različne časnike, prevaja pravljice, sodelovala pa je tudi pri radijskih oddajah Istrska srečanja za radio Trst A. Poleg tega je katehistinja v župniji Piran. Zgodba Deklice je nastala na podlagi njenih izkušenj življenja v sirotišnici v Etiopiji.
Interpretira Vesna Jevnikar.

23:53
FRACTIONS (Prva vrsta), "Pri tvoji mizi se je ustavila majhna punčka v modri uniformi. Laske je imela s pisanimi elastikami spete v čopke, drobne kot fižolček. Z velikimi črnimi očmi se je zazrla vate."

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov