Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 17. dec. 2020

Prvi • Čet, 17. dec.

00:00
Poročila

V prvi uri četrtka bomo poslušali geografa, sociologa in mladinskega pisatelja Igorja Plohla. Po nesrečnem padcu z lestve pred dvanajstimi leti je postal paraplegik; prvo obdobje po nesreči je opisal v svojem avtobiografskem romanu z naslovom: Ne domišljaj si. V njem opozarja na posledice poškodbe hrbtenjače in ozavešča bralce o življenju in potrebah invalidov. Letos pa je predstavil tudi svojo novo slikanico z naslovom: Lev Rogi v Afriki. V noči bomo slišali tudi pogovor s prejemnikoma najvišje državne nagrade za znanstvenoraziskovalne dosežke, profesorjema z Univerze v Mariboru dr. Samom Kraljem in dr. Darkom Goričancem. Metka Lipnik s Ptuja pa nam bo predstavila lepote Tajske in Kambodže.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

04:45
Dnevni koledar

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno- zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Marsikdo bi se strinjal z mislijo, da je rojstvo eden najlepših dogodkov v življenju, še posebno za otrokove starše. Ne želim, da bi se spustili v vrednotenje posameznih življenjskih obdobij, ker je pravzaprav vsako obdobje življenja enkratno in neponovljivo. Z rojstvom posameznika pa so še posebno povezani veselje, čudenje, načrti in odgovornost.

Rojstvo pa ni le začetek življenjske poti človeka, ampak se pravzaprav vse v našem življenju na neki način rojeva. Rodi se lahko pesem, rodi se nov dan, rodi se ljubezen dveh, rodi se vsako naše dejanje. Podobno se v nas rojevajo tudi nova spoznanja in življenjske odločitve. K temu je spodbujal svoje sodobnike že grški filozof Sokrat z znano metodo majevtike ali babiške metode. Iz svojih sogovornikov je lahko izvabil le spoznanja, ki so se že spočela v njih. Sokrat je le s primernimi vprašanji spodbudil porod novih spoznanj in odločitev svojih sogovornikov oz. prispeval k njemu.
Res je, da se rodi vsako dejanje, ko dobi dovolj prostora v mojem življenju. Premalokrat se zavedam, kaj vse rojevam v svojem dnevu, v tej uri, v tem trenutku. Znam izkoristiti čas, ki mi je podarjen, da ga napolnim?
Rojevam z vsako izgovorjeno besedo, ki jo oblikujejo moja usta, z vsakim dejanjem, ki ga storim. In tako kot sta oče in mati odgovorna za novorojenega otroka, ki vstopa v naša življenja, je vsak izmed nas postavljen pred odgovornost za vse, kar se rodi v njegovem življenju. Ko prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, namesto da bi iskali opravičila in izgovore, se lahko rodi nekaj dragocenega v našem življenju.
Rojstvo je nekaj lepega, če se nanj pripravimo, če prebudimo zavest o svoji vlogi pri njem. Ni treba zbežati ali se skriti, ker bi nas bilo mogoče strah tega dogodka, ker bi se morda čutili nepripravljene ali ne dovolj sposobne. V naša življenja pogosto vstopi kaj novega, ne da bi bilo to popolnoma odvisno od nas. A rojstva ne more biti brez našega sodelovanja, naše pripravljenosti. Danes imamo spet priložnost, da rodimo misli, besede in dejanja, za katere bi z veseljem prevzeli odgovornost.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:23
Spot - Možgani in bližina (do 17.12.), Dopisnik iz Nove Gorice Valter Pregelj o drugačnem načinu osvetlitve središča mesta

06:30
Poročila

To jutro se bomo v Pravljici za lahko jutro že četrti dan zapored potopili v Andersenovo pravljico Stanovitni kositrni vojak. In kje smo ostali včeraj? Naš kositrni junak je obtičal v temnem odtočnem kanalu. Ali bo sploh še kdaj videl svojo ljubljeno plesalko? Pripovedujejo igralci Janez Hočevar, Uroš Smolej, Zvone Hribar in Ljerka Belak.

Za praznično in čarobno razpoloženje so v Pravljični vasi na Bevkovem trgu poskrbeli z osmimi sobnimi kolesi, ki proizvajajo električno energijo in ožarjajo postavljene smrečice. Pobudo za to prav posebno praznično osvetlitev so dali na novogoriški mestni občini, sobna kolesa pa so za ta namen pripravili in predelali v Šolskem centru v Novi Gorici.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V tretjem, zadnjem delu miniserije Bližje bližini nadaljujemo zgodbo z vlogo empatije v bližnjih odnosih. Izvedeli bomo, zakaj nekdo, ki je empatičen, še ni nujno dober človek. Lepo je, če znamo biti blizu sebi in sami. A za to, da smo lahko sami, moramo imeti občutek, da nismo. Paradoksno? Seveda nam bo tudi to razložila doktorica Breda Jelen Sobočan, s katero se bomo pomudili še pri partnerskih odnosih in zapustitvi ter možganskih izzivih bližine sodobnega časa, med katere prav gotovo sodi tudi utrujenost zaradi Zooma. Oddajo pripravlja Mojca Delač.

08:00
Poročila

Tudi v Sloveniji je cepljenje proti covidu vedno bliže. Stroka pravi, da je cepivo varno in učinkovito. Zakaj ji lahko verjamemo? Marsikdo ima o cepivu številna vprašanja. V oddaji Svetovalni servis bo nanje odgovarjala kritična zagovornica cepljenja, infektologinja prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc z Infekcijske klinike v Ljubljani.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
76. rojstni dan praznuje pevka, ki se je v zgodovino slovenske zabavne glasbe zapisala z zlatimi črkami: Elda Viler. Elda bo zapela skladbo Zlati prah imaš v očeh.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Kadar oseba s covidom kašlja, se virus po zraku lahko razširi tudi do deset metrov daleč. Zato dr. Ana Króflič s Kemijskega inštituta na štiri kratka, vendar pomembna vprašanja odgovarja takole: maske da – predvsem v notranjih prostorih, vizirji raje ne, razdalja da in zračenje da. V oddaji Ultrazvok bo svoje odgovore podrobneje pojasnila, še več: slišali boste tudi, kdaj je zračenje prostorov celo učinkovitejše od nošenja mask. Poslušajte Ultrazvok, ki ga je pripravil Iztok Konc.

Foto: dr. Ana Kroflič.

10:00
Poročila

Tanja Železnik je profesorica zgodovine in sociologije, ki je prvo polovico svoje poklicne poti posvetila poučevanju na poljanski gimnaziji. Ko je pri 43. letih na šolskem hodniku slišala pripombo, da prihaja »ta stara«, je pomislila, da je kljub letom še čas za nov izziv v življenju. Zamenjala je službo in se posvetila izobraževalnemu založništvu pri DZS. Ko se je pred desetimi leti upokojila, jo je razveselil prvi vnuk. Zdaj jih ima že šest.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Težko pričakovana je (bila) razsodba Evropskega sodišča o tem, ali so slovenski kriminalisti v okviru raziskovanja bančne luknje upravičeno preiskovali in zasegli dokumente na Banki Slovenije, ali pa so s tem presegli svoja pooblastila in kršili nedotakljivost arhivov Evropske centralne banke, kot ji očita Evropska komisija. Gre za precedenčen primer, ki naj bi pokazal, kje je pravzaprav ločnica med pristojnostmi nacionalnih in evropskih organov pri iskanju bančnega kriminala. Kakšne bodo posledice sodbe za Slovenijo, kaj se bo zgodilo s pridobljenimi dokazi in ali bo to kakorkoli vplivalo na razlaščene imetnike bančnih obveznic in delnic, ki na sodno varstvo čakajo že dolgih sedem let? O vsem tem, v tokratnem Studiu ob sedemnajstih Urška Jereb z gosti.

Gosti:
- generalni državni tožilec Drago Šketa,
- zastopnica oz. agentka Slovenije na Evropskem sodišču Katja Rejec Longar,
- odvetnik Miha Kunič,
- predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Tako kot veliko stvari lahko razvijamo tudi upanje in sočutje. (Samo)sočutje lahko gojimo, razvijamo in se z njim zdravimo. "Zmožnost upanja je tlakovana s sočutjem," pripoveduje prof. dr. Borut Škodlar v ponovitvi tokratne vaje.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Pametna kraljična najde sebi primeren par.\t\t\t
Pravljico pripovedujeta: Tjaša Železnik in Boris Ostan.
Napisal jo je Milan Petek.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 2002.

Kot je zapisano v krstni knjigi župnije Marijino oznanenje v Šiški, se je Božidar - Božo Grošelj rodil 16. decembra 1929 v Šiški v Ljubljani, umrl pa (kot Božo) 12. septembra 2004 v Ljubljani. Bil je ustanovni član Slovenskega okteta in je z njim sodeloval od leta 1951 do leta 1978. V oktetu je pel z Marijem Kogojem mlajšim (v letih od 1951 do 1966) in pozneje s Petrom Ambrožem ( od 1966. do 1978.); izvrstno sta se dopolnjevala v barvitem zvenu drugega tenorja. V letih, ko je prepeval v oktetu, so posneli in izdali kar 24 vinilnih plošč. Kot urednik za zborovsko glasbo (od leta 1947), med drugim je bil tudi urednik Četrtkovih večerov, pri katerih je nasledil Janeza Bitenca, je med drugim skrbel za stik okteta s takratnim Radiem Ljubljana, za katerega je zasedba redno nastopala in zanj tudi snemala. V tokratni oddaji bosta v pogovoru z glasbenim urednikom Tomažem Gučkom o njem pripovedovala nekdanji član okteta Peter Ambrož in umetniški vodja sedanje pevske zasedbe Jože Vidic.

21:00
Poročila

Umrla je novinarka in publicistka Dorica Makuc.
Rodila se je leta 1928 v Vidmu, zaradi fašističnega preganjanja pa se je z družino kmalu preselila v Domžale. Šolala se je v Ljubljani in Beogradu, nato je delala za Primorski dnevnik. V šestdesetih letih se je zaposlila na RTV Ljubljana. Ustvarjala je dokumentarne filme, v katerih središče je postavljala malega človeka in primorsko tematiko. V filmu Žerjavi letijo na jug je v sedemdesetih letih opozorila na usodo aleksandrink, primorskih žensk, ki so zapustile svoje družine in odšle delat v Egipt. O njih je napisala tudi knjigo. Oddajo je po njeni knjigi leta 1997 pripravil Metod Pevec.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V Pesmi v žepu smo zbrali nekaj svetlejših glasbenih utrinkov iztekajočega se leta 2020, ki sicer glasbenikom ni bilo najbolj naklonjeno. Poslušali bomo skladbe z letošnjih albumov s področja kantavtorske glasbe in šansona, ki so jih ustvarili Vita Mavrič, Boris Cavazza, Tomaž Hostnik, Sandra Erpe, Severa Gjurin in Počeni škafi.

23:00
Poročila

Pesnik, pisatelj in prevajalec Aleš Berger se na radijske valove vrača z aktualno temo, Koronskim diptihom. Poleti smo objavili nekaj njegovih Zapiskov v klavzuri, pozneje so izšli v njegovi knjigi Breze. Tokrat bo na vrsti njegova pesem Ni korant iz omenjene knjige in nekaj njegovih najnovejših grenkohumornih zapisov iz osame, ki so nastali novembra.
Interpretiral jih bo Jan Bučar.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov