Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 13. mar. 2021

Prvi • Sob, 13. mar.

00:00
Poročila

Jaka Hvala je prvi Primorec z zmago v svetovnem pokalu smučarskih skokov. Pred osmimi leti je zmagal v nemškem Klingentalu, nastopal na največjih tekmovanjih in bil tudi član olimpijske odprave v Sočiju. Velikim uspehom v zgodnji fazi športne sledi je sledil padec forme, svoje so dodale tudi poškodbe. Po lanski sezoni se je Hvala odločil, da sklene športno pot in stopi v svet kuhanja. Iz domačih Ponikev na Tolminskem se je pred leti preselil v Podrečje pri Domžalah, prav v tem kraju se je tudi zaposlil kot kuhar. Z Jako Hvalo se bo v prvi uri nočnega programa pogovarjal Primož Čepar.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

V vsakem od nas živi duh, večno bitje. Tako smo povezani z Božanskim in celotnim življenjem. In ko smo sposobni potopiti se pod gladino, začutimo najglobljo povezanost z vsemi bitji na tej naši materi Zemlji. Vse nas povezuje ena in ista sila. V vseh nas biva neskončna milost. Neskončna ljubezen. Le pod gladino je potrebno zaplavati. Zajeti sapo in biti riba. Nič misliti, le prepuščati se letu ptice. Ne le opazovati metulja, ampak postati metulj. Šele takrat se bomo lahko resnično predali. Šele takrat bomo spremenili odnos do žive in nežive narave. Ne bomo živeli le v sebi, živeli bomo v vsem, kar nas obdaja: v blagih vonjih prve pomladi, v sanjajočem kostanjevem drevoredu, v trepetu vetra v krošnji topola, v vonju mokrih trnov, v govorici slanih skal, v grenkem vetru, ki vodi ovna. Šele takrat bomo spoznali, da je vse v nas, tudi sonce in tudi luna. Šele takrat bomo začutili, da vesolje živi v ritmu utripanja našega srca. Postali bomo popolnoma mirni, neskončno ljubeči. Nesmrtni.
Ko se zavemo te Enosti z vsemi bitji spoštujemo vse ljudi, živali, rastline, tudi neživo naravo. S svojo navzočnostjo jih vedno znova blagoslavljamo. In, ko smo tako povezani v to Enost, smo tudi del vse navzoče božje milosti. Ta neskončna milost objema tako pravične kot nepravične. Božji duh namreč ne obiskuje le pravične, božji duh ni ločen od nobenega bitja, ni nekaj, kar bi obstajalo le za nekatere.
Kdo pa smo, da lahko sodimo in delimo družbo na pravične in nepravične. Morda menite, da ste nedolžni, miroljubni, pošteni in da so vsi drugi pokvarjeni? Kdo lahko razsodi kateri človek je dober in kateri slab? Kdo od nas lahko reče, da v nas ni nobene hudobije in da nismo nikoli storili nič slabega? Ko posameznika zavrnemo in mu tako odrečemo možnost odrešitve, zagrešimo veliko napako.
Božji duh ima neomejeno moč, ki se skriva v našem srcu, ko dajemo brezpogojno ljubezen in ko jo znamo sprejemati. Bolj ko smo odprti, močneje doživljamo božji duh. Ne moremo ga ločiti ali ga določati, lahko pa ga čutimo v vsakem človeku, v vsakem bitju, živi in neživi naravi. Če bi znali videti duha v vsakem človeku, ne bi nikogar sodili, naš odnos do vsakogar bi bil spoštljiv. Tudi do ljudi, ki so morda zločinci. Zavedali bi se, da je vsak od nas tam, kjer zasluži da je, ko se vzamejo v obzir vse naše odločitve iz preteklosti in naša svobodna volja.
V zavedanju božjega duha, ki nas objema s svojo milostjo se vsak dan znova zahvalimo Bogu za nov dan, zase, za najdražje, za ves svet in prosimo, da bi znali občutiti ta čudež življenja, ki nas obdaja.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 13.3.

06:15
Vreme z meteorologom

06:55
Jure Košir zmaga Vitranc

06:56
Jure Košir Vitranc

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Moramo pridevnike stopnjevati odločneje ali bolj odločno? Lahko bi rekli na oba načina, ampak eden je pravilnejši in ne bolj pravilen. Sogovornica: Mateja Flajs, učiteljica slovenščine na predmetni stopnji na Osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani.

08:00
Poročila

Tokrat bomo v oddaji Radijski ringaraja praznovali rojstni dan. Najprej bomo izdelali vabila in na praznovanje povabili prijatelje, bratrance in sestrične, sosede. Pojedli bomo torto in odprli darila. Kot boste slišali v oddaji, si otroci z Mlinš najbolj želijo kužka. Kaj pa si vi želite, da bi se znašlo v rojstnodnevnem darilu?

Praznovanje rojstnega dne, tradicija pihanja svečk in rezanja torte. Kaj pa tradicija petja? Zapojete svojim prijateljem, staršem in družinskim članom tudi pesem Vse najboljše za te, morda Kol'kor kapljic? Ali pa ste vsaj slišali kdaj, kako drugi poklonijo slavljencu pevsko voščilo? Violinček vam bo predstavil obe pesmi, ki ju najpogosteje slišite ob praznovanju rojstnega dne.

09:00
Poročila

Ob začetku epidemije so se poleg osnovnih zaprle tudi plesne šole, mnoga tekmovanja pa so bila odpovedana. A mladi plesalci Larisa Kodrič, Ana Lina Telič, Lev Krištof Novak in Svit Šturbej, ki se nam bodo to soboto pridružili v oddaji, se plesu niso odpovedali in s treningi nadaljevali prek spletne platforme Zoom. Poleg mladih plesalcev se nam bo v studiu pridružil tudi plesalec, plesni pedagog, trener in koreograf, Željko Božič. Skupaj bomo spregovorili o tem, kako so spletni treningi drugačni od treningov živo, kako so potekala spletna tekmovanja in kaj plesalcem v času epidemije predstavlja največji izziv?

11:00
Poročila

V oddaji se oziramo po zmagovalcih Berlinala, ogledali smo si prvi premieri spletnega Kinodvora - filma Asistentko režiserke in scenaristke Kitty Green in Poletje '85 Francoisa Ozona, na Televiziji Slovenija pa se s filmom Vsi drugi se imenujejo Ali začenja ciklus del Rainerja Wernerja Fassbinderja. Na kratko govorimo tudi o viziji Nacionalnega sveta za kulturo glede prihodnosti slovenske kinematografije.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je decembra lani gostovala zasedba Anbot.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Kako je Evropski parlament – na tajnem glasovanju – glasove milijona volivcev praktično razglasil za ničvredne? Kaj smo se naučili iz katastrofalne nesreče v jedrski elektrarni Fukušima pred desetimi leti? In česa se državljani nismo naučili v letu epidemije koronavirusne bolezni, so se pa marsičesa naučile oblasti nekaterih držav?

14:00
Poročila

14:05
Imported Break 14:05:00

14:16
Napoved GLC 13.3..2021, Razočaranje, zaupanje in naivnost, ki nam dovolijo dožieveti bralno izkušnjo o sebi in o svetu

Obsežen roman Lakota, ki ga je napisal Jamal Ouariachi, katerega večplastnost in vsebinsko ter strukturno, slogovno raznolikost je težko zajeti v nekaj oznakah, je poln etičnih dilem in razbijanja konvencij v poenostavljenih različicah sveta, zato zgodba o reševanju lakote v razmerah t.i tretjega sveta in naša podoba, ki se zrcali v njem, kulturi globalnega strahu in zlorab, doživljanju izkrivljene realnosti, zmore osupniti.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Ddr. Barica Marentič Požarnik je svoje 50-letno poklicno delovanje posvetila raziskovanju in izobraževanju o kakovostnem učenju in poučevanju. Hvaležna je za vse izkušnje, ki jih je pridobila v tujini, najbolj ponosna pa je na skupino svojih magistrskih študentov; teh je bilo 16, prav toliko jih je pri njej opravljalo doktorski zagovor. Prijatelje navdušuje s svojo radovednostjo, odprto, etično in humanistično držo ter nenehno pripravljenostjo na učenje. Pred kratkim je pri Mladinski knjigi izšla njena monografija z naslovom Moje življenje, moje učenje.

Več o knjigi, njeni poklicni poti, poteh, ki jih je na tej poti ubrala, in tistih, ki so ji bile položene v zibelko, boste slišali v pogovoru drr. Barice Marentič Požarnik v oddaji Razkošje v glavi, ki jo je pripravila Tadeja Bizilj.

17:00
Poročila

Istrski kantavtor Rudi Bučar se v pesmih s svoje sedme samostojne plošče »Kambjale so čase« poigrava s časovno komponento. Spremembe, ki jih kot posamezniki in družba doživljamo v razponu desetletij (ali pa včasih zgolj nekaj tednov, kot se je zgodilo v zadnjem letu), se kažejo tudi v izbiri zvočne barve posameznih pesmi, kar je Rudi Bučar dosegel v sodelovanju s številnimi glasbeniki.

18:11
Napoved GLC 13.3..2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

V tokratni oddaji skupaj z našimi gosti razmišljamo o tem, kako danes živeti pristno, spontano in pričevalno krščanstvo. Z nami so: katoliški duhovnik Zoran Kodela iz Maribora, tudi urednik in direktor krščanske TV EXODUS. Pred leti je bil močno dejaven v katoliški Prenovi v duhu. Z njim so v oddaji še: Milena Janel iz okolice Slovenskih Konjic, posvečeni diakon Janez Ajd iz Gladomesa pri Slovenski Bistrici in njegova žena Cvetka – sicer tudi predsednica Društva Prenova v duhu. Torej kako biti verodostojen kristjan v teh duhovno kdaj kar zapletenih časih?

Pravljica o soncu …
Pripoveduje: Silvij Božič.
Napisal: Žarko Petan.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1979.

Sobotni glasbeni večer bo nocoj odpeljal v raznolike svetove z broadwayskih odrov in iz hollywoodskih filmov. Potep po neskončnih prostranstvih vesolja in zgodbah znanih filmskih junakov, ki so jih z glasbo naslikali različni skladatelji, bo zaokrožil poklon velikanu ameriške popularne in klasične glasbe Georgu Gershwinu z izborom biserov iz njegovega opusa. Med znanimi glasbenimi temami nas bodo vodili člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in gostujoči dirigent ter trobentač Marco Pierobon, program bo povezovala Teja Klobčar. Živo iz studia 26: Blišč Broadwaya in Hollywooda v Sobotnem glasbenem večeru!

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Drugo igro iz sobotnega cikla premier šestih radijskih iger z naslovom Obrazi migracij je napisala mednarodno uveljavljena norveška avtorica, pretežno romanopiska, Hanne Orstavik. V njej mlad moški kot vojni emigrant sreča zrelo žensko iz višjega sloja, ko seli njeno imetje v njeno novo hišo. Združuje ju nepojasnjena privlačnost v prostoru med različnima svetovoma, o katerih plašno in na kratko govorita.

Prevajalec Igor Divjak
Dramaturginja Vilma Štritof
Režiserka Ana Krauthaker
Tonska mojstra Sonja Strenar, Matjaž Miklič
Glasbeni oblikovalec Luka Hočevar

Ona Polona Juh
On Nejc Cijan Garlatti

Traja 13' 55"
Uredništvo igranega programa
Igra je bila posneta novembra 2019

23:00
Poročila

Umberto Saba se je rodil leta 1883 v Trstu judovski materi in italijanskemu očetu. Saba je bilo njegovo umetniško ime, ki si ga je najverjetneje zamislil kot poklon svoji slovenski dojilji. Osnovno šolo je obiskoval v Padovi, potem pa se je vpisal najprej na tržaško gimnazijo Danteja Alighierija in nato na kraljevo akademijo za pomorstvo in trgovino. Pesniti je začel že pri sedemnajstih letih, njegovo poglavitno delo pa je Pesmarica (II Canzoniere), ki je izšla leta 1921 v petstotih izvodih. Za oddajo smo izbrali nekaj pesmi iz njegovega obsežnega opusa. Pesmi je prevedla Jolka Milič, interpretirata pa jih bosta dramska igralca Marko Mandić in Vesna Jevnikar.

Bobby Rush: Rawer Than Raw. Povratek veterana bluesa, soula in funka k akustičnemu, prvinskemu bluesu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov