Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 20. jul. 2021

Prvi • Tor, 20. jul.

00:00
Poročila

Mož in oče. Poklicni gasilec s Centra za zaščito in reševanje v Domžalah. Šampion kikboksa, ki ima v lasti celo vrsto pasov prvakov in ga je osebno želel spoznati Arnold Schwarzenegger. Predvsem pa miren, prijazen in skromen človek, ki po besedah njegovega kondicijskega trenerja Anžeta Mačka izžareva disciplino in predanost vsaki stvari, ki se je loti. Trener in vodja Kluba borilnih veščin Domžale in zgled mladim, tudi tistim s posebnimi potrebami. Pri različnih vrstah vadbe sodeluje tudi z nekaterimi slovenskimi reprezentanti v košarki in drugimi znanimi športniki. Vse to in še kaj je Marjan Bolhar, s katerim se je Jure K. Čokl na svojo veliko srečo v oddaji Razkošje v glavi znašel pred mikrofonom in ne v ringu. Poslušali bomo ponovitev oddaje.

01:00
Poročila

Pred 40 leti, neko spomladansko nedeljo leta 1981, je otroke ob 7.00 zjutraj na Prvem programu Televizije Slovenija pozdravila uvodna špica novega 50-minutnega programskega pasu risank, na zaslonu pa se je izpisalo Živ žav. Ta termin je še danes rezerviran za risanke, se je pa v štirih desetletjih razširil na tri ure in pol. Od kod zamisel, da se tudi med konci tedna uvede pas risank, namenjen najmlajšim? Oddajo Sledi časa, katere ponovitev bomo poslušali, je pripravila Špela Šebenik.

02:00
Poročila

Leta 1790 je francoski plemič Xavier de Maistre v Torinu preživljal hišni pripor. Iz ljubega dolgčasa se je lotil pisanja enega najbolj skromnih potopisov vseh časov in ga naslovil: Popotovanje po moji sobi. Sto trideset let pozneje je njegovemu zgledu sledil Ambrož Kvartič in se za Nedeljsko reportažo podal na popotovanje po svoji pisalni mizi. Poslušali bomo ponovitev oddaje.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Stari modreci s krščanskega vzhoda, zlasti z območja današnje Sirije in Irana, so imeli veliko povedati o ponižnosti kot poglavitnem pogoju za stik z Bogom oziroma duhovnim na splošno. Prisluhnimo jim.
Afrahat, eden izmed prvih sirskih cerkvenih očetov, pravi, da je nizkost ponižnega v resnico pogoj za vstop v duhovne višave:
"Ponižni je nizek, vendar se njegovo srce vzdiguje v nebeške višave. Oči njegovega obraza gledajo zemljo, oči njegovega duha pa nebeške višave."
Jožef Motrilec – že njegovo ime nakazuje, da gre za eksperta v kontemplaciji, duhovnem zrenju, o ponižnosti pravi takole:
"S ponižnostjo ne mislim telesne ponižnosti, temveč ponižnost duše, pri kateri ima človek samega sebe kljub velikim in čudovitim rečem, ki so se mu zgodile, za prah in pepel, za črva in ne za človeka. Vsi ljudje pa so v njegovih očeh veliki in sveti in v njegovem umu ni razlike med dobrim in slabim, pravičnikom in grešnikom. Iz takšne ponižnosti se rodijo v duši mir, krotkost in potrpežljivost v preizkušnjah."
Pustimo do besede še Izaka Sirskega, nedvomno največjega mistika krščanskega Vzhoda – iz njegovih spisov se je na primer učil tudi ruski pisatelj Dostojevski –, ki v ponižnosti vidi otroško predanost; znova je takšna radikalna nizkost paradoksno največja človeška veličina in visokost:
"Približaj se Bogu z otroškim srcem. Pojdi predenj, da boš prejel tisto skrb, s katero očetje bedijo nad svojimi otročiči. Ko bo Bog videl, da z vso čistostjo srca zaupaš vanj bolj kot vase, bo neznana moč začela prebivati v tebi. In čutil boš z vsemi svojimi močmi moč tistega, ki je s tabo."

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Vonj borovcev je tisto, kar po navadi opišemo kot "vonj poletja". Gre za iglavce, pod katerimi po navadi na dopustu iščemo senco, najdemo pa smolo. Vse o smoli pa v tokratnem Torkovem kvizu!

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Tik pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu pred mikrofonom Drugega pogleda gostimo Japonko, dr. Nagiso Moritoki Škof. Naša tokratna gostja prihaja iz Okajame na jugozahodu Honšuja, sicer največjega japonskega otoka, pri nas pa živi, že vse odkar so leta 1995 na ljubljanski Filozofski fakulteti ustanovili Oddelek za azijske študije, kjer Nagisa Moritoki Škof predava kopico predmetov – od didaktike japonščine prek prevajanja medijskih besedil do japonske književnosti. Kako je iz dežele vzhajajočega sonca sploh prišla v naše kraje in zakaj se ji zdijo slovenski študentje prav občudovanja vredni, je razkrila v pogovoru z Goranom Deklevo.

08:00
Poročila

Po krajši ohladitvi se v prihodnji dneh v naših krajih obeta nadaljevanje vremena s temperaturami nad 30 stopinjami Celzija, skoraj gotovo bomo imeli do konca poletja še kakšen vročinski val. Kako vročina vpliva na počutje, kako se zaščititi pred visokim UV-indeksom in povišanim ozonom ter kako zanesljive so sodobne vremenske napovedi? V Svetovalnem servisu bo na vprašanja odgovarjala meteorologinja Tanja Cegnar iz Agencije za okolje.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Okoljski ministri Evropske unije so v prvem delu neformalnega srečanja na Brdu pri Kranju izmenjali stališča o zakonodajnem podnebnem svežnju Pripravljeni na 55, ki ga je prejšnji teden predstavila Evropska komisija. Očitno je, da so razhajanja precejšnja, si bo pa po besedah ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka Slovenija prizadevala, da bodo med našim predsedovanjem naredili čim večji napredek v pogajanjih.

Preostali poudarki oddaje:
- Minister in stroka: covid je lahko nevaren tudi za mlajše, zato se cepite.
- Odstop sekretarja ministra Dikaučiča posledica različnih pogledov.
- Pri pospravilu pšenice nagaja vreme, letina ni najboljša.

Drugi vsebinski poudarki:
- Bodo prizadevanja VDC Nova Gorica za odprtje enote na Trnovem obrodila prve sadove?
- Ustvarjalke mega gobelina preselile vezenje na mestne ulice Raven na Koroškem
- Kakšna bo letina pšenice in ječmena v Pomurju?
- Mladinske delovne brigade so koristino preživljanje prostega časa

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V Sloveniji se prepočasi povečuje število tistih, ki se odločijo za cepljenje proti covidu. V skladišču Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na zalogi kar milijon doz cepiva proizvajalcev Pfeizer, AstraZeneca, Moderna in Janssen. Tudi pri nas podatki potrjujejo, da prevladuje bolj kužna različica delta. Ker je cepljenje proti covidu po besedah ministra Poklukarja "najpomembnejši projekt današnjega časa", je nujno poznati odgovore na ključna odprta vprašanja. O vprašanjih novinarjev in poslušalcev voditelj Iztok Konc s strokovnjaki in politiki.

Gostje:
– minister za zdravje Janez Poklukar,
– vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar,
– direktor ZD Kamnik, družinski zdravnik Sašo Rebolj,
– predavatelj na Fakulteti za farmacijo dr. Borut Štrukelj.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Katarina in Urban najdeta morske ježke.
Pripoveduje: Srečo Špik. \t\t\t\t\t\t\t\t\t
Napisal: Miha Mate.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1985.

Zvezdana Novaković je harfistka, skladateljica, performerka in pevka, ki svoj glasbeni navdih išče v prepletanju pesmi Balkana. Ptujčanka je študirala džez v Grazu, nadaljevala je študij ljudskega petja balkanskih in slovanskih kultur v Bolgariji ter pred dvema letoma končala še kompozicijo na Švedskem. Predstavili bomo njen prvenec Slovena voices, ki je nastal leta 2017 in je plod dolgoletnega raziskovanja, izobraževanja in ustvarjanja. Prinaša deset skladb, ki prodorno dosegajo globine slovanske bíti. Prisluhnite in se pustite zapeljati slovena glasovom.

21:00
Poročila

Je ena od 22 radijskih iger, posnetih po besedilih Milana Jesiha, in morda najbolj »radiofonska« med vsemi; kot zgleden primer za novodobno medijsko estetiko, sestavljeno iz fragmentov. Mojstrstvo se začne takrat, ko je vsak del zase sklenjena celota in vsi skupaj prav tako. Pod perutnico noči prepotujemo skozi 30 Jesihovih spalnic, kjer se dogajajo čisto običajne reči: od erotike, a te je še najmanj, do drugih izmenjav med zakoncema. Vse pa med vrsticami nakazujejo, da je spalnica eno glavnih bojišč, kjer ima ženska že vnaprej zagotovljeno zmago.

Avtor besedila: MILAN JESIH
Režiser: ALEŠ JAN
Dramaturginja: VILMA ŠTRITOF
Mojstrica zvoka: METKA ROJC
Komponist: JANI GOLOB
Organizatorka izvedbe: DAŠA DOVŽAN
Asistent zvoka: ZMAGO FRECE

Igralec (ONA): MILENA ZUPANČIČ
Igralec (ON, MOŠKI GLAS): BORIS OSTAN
Glasbeni izvajalec (tolkala, improvizacija): BORIS ŠURBEK
Glasbeni izvajalec (violina, improvizacija): MITJA KOGOJ

Traja: 50'42''
Posneto v studiih Radia Slovenija 1994.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V oddaji Big Band RTV Slovenija se predstavi, ki jo pripravlja glasbena urednica Alja Kramar, se sprehajamo skozi arhiv posnetkov našega orkestra, ki se je nekoč imenoval Plesni orkester, pozneje pa se je preimenoval v Big Band RTV Ljubljana oziroma RTV Slovenija. Spoznavamo nekdanje in zdajšnje člane orkestra in predvajamo sveže posnetke koncertov.

23:00
Poročila

Alja Adam je avtorica štirih pesniških zbirk. Njena najnovejša z naslovom Privlačnosti je izšla lani. Vsestranska ustvarjalka, znanstvenica, specializantka psihoterapije in učiteljica joge vse dele sebe prepleta v svojih verzih. Cikel njenih pesmi z naslovom Angelski laski interpretira Nina Valič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov