Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 10. avg. 2021

Prvi • Tor, 10. avg.

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev: Razkošje v glavi – Darinka Kobal

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Sledi časa – Bralna značka

02:00
Poročila

02:15
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V današnjih časih ves čas poslušamo bolj ali manj slabe novice. V današnji Duhovni misli nas katoliški duhovnik in pisatelj dr. Karel Gržan poziva, naj v tem najdemo tudi kaj za svojo osebno rast, da ne zapademo malodušju.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Lenoba – vseh grdob grdoba ali sproščanje duha in fizisa, kakor ga recimo poznajo Italijani in si ga s svojim »dolce far niente« načinom življenja privoščijo brez slabe vesti? Danes je primeren dan, da odgovorimo na to vprašanje – 10. avgust je namreč svetovni dan lenobe. Torkov kviz!

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

K začetku letošnjega leta se bomo vrnili v Drugem pogledu, ko smo vas na sredi zime povprašali, ali bi si morda želeli v tistem trenutku biti na karibskem otoku, kjer je vse leto sonce. Z zimo pa ima še vedno težave takratni gost Drugega pogleda. Andreja Čokl je govorila z Dominikancem Alexandrom Martinezom Germosenom, ki se je v Slovenijo priselil pred desetimi leti.

08:00
Poročila

Poletje je čas, ko je zelenjavni vrt poln zdravih plodov. Seveda le, če ste zanj že od začetka vrtnarske sezone dobro skrbeli in če vam posejanega in posajenega niso uničili toča, visoke temperature ali škodljivci. O aktualnih težavah z vrtninami bomo v torkovem Svetovalnem servisu govorili s Plantellinim strokovnjakom, agronomom Vanesom Husićem. Vabljeni, da se nam pridružite z vprašanji, sprejemamo jih na naslovu radioprvi@rtvslo.si, v spletnem obrazcu na radioprvi.si ali med oddajo po telefonu.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Položaj mladih v Sloveniji kaže sladko-grenko sliko, so razkrili rezultati obsežne raziskave Mladina 2020. Mladi so individualisti, ki sledijo zdravemu življenjskemu slogu, a se je v zadnjem desetletju ocena njihovega zdravja in duševnega počutja močno poslabšala. Več kot prej se neformalno izobražujejo, so ustvarjalni in kulturno dejavni, želijo biti avtonomni in se hitreje kot pred leti odseljujejo od doma, jih pa še vedno skrbi prehod na trg dela in reševanje stanovanjskega vprašanja. Več o tem, kako v naši državi živijo mladi, pa pred mednarodnim dnem mladih v oddaji Intelekta.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi vsebinski poudarki oddaje:
V Lovrencu na Pohorju po julijskih neurjih za štiri do pet milijonov evrov škode.
Domačini na Pivškem negodujejo nad obnovitvenimi deli na cesti Parje - Juršče.
Knjižnice si tudi z dejavnostmi na prostem prizadevajo otrokom popestriti počitniške dni.
Mekinjski samostan z blagovno znamko Doroteja obuja spomin na obdobje uršulink.
Zeliščarski center jugovzhodne Slovenije je dobro obiskan.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Z napredovanjem digitalizacije smo vse bolj izpostavljeni posegom v osebne in druge podatke in kraji intelektualne lastnine ali kar denarja, zato prihaja v ospredje skrb za kibernetsko varnost. Katere so največje aktualne kibernetske grožnje, kako se z njimi spopada Slovenija in kako Evropska unija, kakšno je sodelovanje med svetovnimi velesilami na tem področju, kakšne bodo posledice afere za vohunsko programsko opremo Pegaz? Kako se ob hitrem razvijanju tehnologij obvarovati pred kibernetskimi napadi? Prisluhnite torkovemu Studiu ob 17-ih. Voditeljica bo Urška Henigman.

- Gorazd Božič, vodja Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SiCert,
- dr. Uroš Svete, v.d. direktorja Urada vlade RS za informacijsko varnost, in
- dr. David Modic, raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

19:39
BROKEN PARTS, Pripoveduje igralec Rudi Kosmač

Palček poje pogačo in iz sramu uide …
Pripoveduje: Rudi Kosmač.
Napisal: Rifat Kukaj.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1979.

V Idriji najdemo najstarejšo pihalno godbo v Sloveniji. Letos bodo praznovali 356-letnico obstoja, to jo uvršča ne samo med najstarejše godbe v Sloveniji, temveč tudi v Evropi in svetu. Ja, ta slovenska zemlja ni kar tako! Prvič jih omenja poglavje v Slavi vojvodine Kranjske, kjer Valvazor opisuje slavje v Idriji ob počastitvi zmage habsburških čet nad Turki pri Budimu. Valvazor v odlomku kar trikrat omeni muzikante, ki so najprej sodelovali v procesiji in potem še igrali na zabavi na cesarskem travniku.

Biti član idrijske godbe je v družbi vedno štelo kot posebna čast, vrednota. V zborniku ob 350-letnici beremo zapis nekdanjega člana, dr. Jožeta Felca, ki pravi tako:

Moja mama, preprosta kmečka oziroma knapovska ženska, je bila mnogo bolj vesela in ponosna tisti dan, ko sem kot dijak odšel pomerit uniformo za idrijsko godbeniško uniformo, kot kakšnih deset let pozneje, ko sem prišel iz Ljubljane in prinesel diplomo Medicinske fakultete.

Svoja doživetja in spomine iz življenja godbe so nam zaupali Marijan Kogej, Milanka Trušnovec, Andrej Lazar, Nace Kogej, Boris Peternelj, o bogati, zanimivi zgodovini, ki gre z roko v roki z idrijskim rudnikom živega srebra, pa nam je povedal umetniški vodja in muzikolog, Domen Prezelj.

21:00
Poročila

Literarna klasika iz obdobja simbolizma spregovori tudi svetu odraslih, zato smo radijsko igro za otroke nocoj izjemoma uvrstili v večerni termin. Vendar to ni edini razlog. Napisal jo je belgijsko-francoski pesnik in dramatik Maurice Maeterlinck. Prevedel in za radio priredil jo je Lojze Krakar. Sinja ptica je nastala leta 1908 in postala svetovna uspešnica, njen avtor pa je prejel leta 1911 Nobelovo nagrado. Igra je ena najstarejših v našem arhivu, nocoj pa jo posvečamo belgijski književnosti, saj v drugi polovici leta predvajamo radijske igre po besedilih iz članic Evropske unije v čast slovenskemu predsedovanju.

Prevajalec in prirejevalec Lojze Krakar
Režiserka Maša Slavec
Tonska mojstrica Ivica Štrukelj Dolinar

Tyltyl Igor Švajger
Mytyl Bojan Klemenčič
Čarovnica, soseda Mara Černe
Pes Nace Simončič
Mačka Kristina Piccoli
Svetloba Alenka Svetel
Dedek Slavo Švajger
Babica Vera Pantič
Noč Helena Erjavec
Smeh Janez Sever
Čas Jože Zupan
Mati Jelka Cvetežar
Oče Marjan Kralj

Traja 53' 45''
Posneto v Studiih Radia Slovenija decembra 1959.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Poslušamo skladbe iz radijskega arhiva

23:00
Poročila

V pesniškem izrazu pesnice Nuše Jug se ljubezenska lirika prepleta z eksistencialnimi vprašanji. Zadnja pesem v tem ciklu se imenuje Zadnja poletna noč.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov