Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. sep. 2021

Prvi • Čet, 16. sep.

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja Aljaž Pestotnik Robič – Jeseničan, ki se je po osnovni šoli odločil za nadaljevanje šolanja na drugi strani Karavank, v Avstriji. Slovenščino in angleščino je študiral v Gradcu in bil tudi predsednik tamkajšnjega Kluba slovenskih študentk in študentov. Sogovornik je problematiko slovenske manjšine v Avstriji dobro spoznal in postala je tako pomemben del njegove identitete, da o vrnitvi v Slovenijo ne razmišlja, ampak si želi poučevati na eni od dvojezičnih šol. V nadaljevanju nočnega programa bomo govorili tudi o mesecu skupnega branja in spoznali vinarja Mitja Lo Duca. Nočna voditeljica bo Lidija Cokan.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Resničnost vsakega odnosa se giblje med bližino in oddaljenostjo. Ni ene brez druge. Bližina je mogoča zato, ker smo se oddaljili ali si bili prej celo tuji, oddaljenost pa je mogoča zato, ker smo si bili prej blizu. V naših medosebnih odnosih nam bližina dobro dene in prija, oddaljenosti pa se bojimo.
Toda bližina in oddaljenost sta dve razsežnosti celovitega odnosa. Če bi bili nenehno v družbi prijateljev ali ljubljene osebe, bi se jih naveličali. Zato je dobro in celo nujno, da imata dva tudi v intimnem odnosu svoje opravke, svoje poti, svoje življenje, da je potem bližina med njima sploh mogoča. Če pa je neodvisnost obeh spet prevelika, obstaja nevarnost, da se odnos ohladi in končno prekine. Zato je velika umetnost vsakega odnosa ohranjanje ravnovesja med bližino in oddaljenostjo. Toda obstaja tudi odnos med človekom in Bogom. Božji duh biva v vsakem izmed nas, a se ne vsiljuje, temveč biva tako, kakor da ga ne bi bilo. Pušča nam svobodo, da stopimo z njim v odnos in se zbližamo z Njim. Tudi v tem temeljnem odnosu izkušamo bližino in oddaljenost.
V judovskem modrostnem izročilu se je ohranila ta pomenljiva zgodba: Neki učenec je vprašal učitelja: "Kako je to, da nekdo, ki se posveča samo Bogu in čuti njegovo bližino, hkrati zaznava tudi prepad in oddaljenost?"
Učitelj je pojasnil: "Če želi oče svojega malega sinka naučiti hoditi, ga najprej postavi predse in s svojimi rokami tik ob njem pazi, da ne pade, in tako stopa fant med očetovimi rokami proti očetu. Ko pa pride do njega, se mu ta nekoliko odmakne in razširi roke, in tako naprej, da se otrok nauči hoditi."
Četudi smo se že zdavnaj naučili hoditi, pa se bomo vsi – tudi v današnjem dnevu – učili hoditi – med bližino in oddaljenostjo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 16. september

06:15
Vreme z meteorologom

06:34
Prvi na terenu - Obrtni sejem v Celju, Karmen Štrancar Rajevec o novih turističnih in športnih pridobitvah v Zasavju

06:45
Lokalni čas: "Totalna panika" v Zagorju in novi kolesarski progi, Karmen Štrancar Rajevec o novih turističnih in športnih pridobitvah v Zasavju

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Septembra jutranje možganske minute namenjamo gibanju. Tokrat bo z nami prof. dr. Klaus Gramann s Tehniške univerze v Berlinu. Preučuje naše prostorsko zaznavanje, kako se gibamo po prostoru in kako sploh v tem velikem svetu, ki nas obdaja, najdemo smisel. Mojca Delač ga je povabila pred radijski mikrofon Prvega in v oddajo Možgani na dlani.

08:00
Poročila

Ustanovitev samostojnega podjetnika ali enostavne družbe z omejeno odgovornostjo ni več tako zapletena, kot je bila včasih. Kljub temu pa je ob odločitvi za svojo podjetniško pot treba poznati postopek. Kaj potrebujete za ustanovitev podjetja? V katerih primerih se je treba obvezno oglasiti pri notarju? Kdo ne more ustanoviti podjetja? Na vprašanja odgovarja Tamara Starič Petrović, vodja svetovalnega centra pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

V Sloveniji imamo tri preventivne presejalne programe ZORA, DORA in SVIT, ki so na voljo tudi med epidemijo covida-19. O odzivu vabljenih in pomenu preventivnih programov s prim. Nušo Konec Juričič, dr. med., specialistko javnega zdravja, vodjo skupine za nenalezljive bolezni na OE Celje NIJZ.

10:00
Poročila

V terenskem studiu Prvega na Mednarodnem obrtnem sejmu se nam bo pridružil Miroslav Bahčič, eden redkih, ki se lahko pohvali, da je njegov poklic zlata vreden, in to dobesedno. Kot mladenič se je učil pri najboljših celjskih zlatarjih, se nato zaposlil v Zlatarni Celje in postal inštruktor. Bodoče zlatarje je poučeval najprej v zlatarni, pozneje pa na Srednji tehnični šoli Celje. Danes je upokojeni zlatarski mojster pomemben zbiratelj in raziskovalec zlatarske dejavnosti v Celju, tudi demonstrator v zlatarski delavnici Ulice obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine Celje.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Razdejano središče ljubljane, razbita okna na poslopju državnega zbora, izruvani prometni znaki so davek sinočnjih sprva mirnih protestov, ki so se proti večeru razvili v nasilne. Na proteste je že nekaj dni vabilo gibanje Resnica, ki ga vodi kranjski lokalni politik Zoran Stevanovič, ki ga po nekaterih informacijah v policiji vodijo tudi kot enega od organizatorjev včerajšnjega nasilnega protesta.
Preostali poudarki:
- Gostinci in trgovci tarnajo nad stroški izvajanja pogojev PCT in manjšim prometom
- V Clevelandu danes osrednji dogodek "Slovenskih dnevov"
- Na Dunaju odprli razstavo o življenju in delu Alme Karlin

Še drugi poudarki iz oddaje:
- Po prenovi daljnovoda bo boljša oskrba z elektriko na Primorskem.
- Z graditvijo Centra Rotovž v Mariboru končno tudi do ustreznejših prostorov v osrednji knjižnici.
- Na Bledu omejitev množičnih prireditev.
- Nova učna pot v Šentjerneju in Festival pohodništva v dolini Soče.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V četrtem valu epidemije ne bo zapiranja gospodarstva, je pa zato strožje izpolnjevanje pogojev PCT (prebolel, cepljen, testiran). Podjetja, manjša in velika, se ves čas epidemije trudijo, da ne razočarajo kupcev. Pri tem se spoprijemajo z notranjimi in zunanjimi težavami. Cepljenje, vladni odloki, pomanjkanje ustrezno usposobljenih zaposlenih, zamude pri dobavah materialov in surovin, potrebe po vlaganjih – vse to so izzivi, o katerih bodo v živo s sejemskega prizorišča MOS Celje govorili izkušeni podjetniki iz regije. Voditeljica Maja Derčar.

Gosti:
– Nuša Höllige, lastnica in direktorica podjetja Profagus,
– Miran Rauter, lastnik in direktor podjetja Hermi,
– Marko Drobnič, predsednik uprave podjetja Talum.

Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

19:45
Lahko noč, otroci!: Pajčevinasta groza - pravljica Boštjana Gorenca - Pižame v živo, Tretjo pravljico o soočanju s strahovi pripoveduje igralka Maja Končar ob glasbeni spremljavi saksofonista Lenarta Krečiča

Vital Ahačič v zgodovini slovenske narodnozabavne glasbe ni zapisan samo kot odličen harmonikar na kromatični harmoniki pri ansamblu Borisa Kovačiča, ampak je vtisnil neizbrisen pečat tudi kot izvrsten izvajalec ljudskih pesmi, kot solist in kot spremljevalec na harmoniki najbolj znanih pevcev, priredil pa je tudi več sto ljudskih napevov.


Pa še nekaj podatkov iz biografije Okteta Suha. Zima 1980. Tedaj še študent glasbe Bertej Logar je zbral okrog sebe nekaj fantov iz suškega cerkvenega zbora za novoletno koledovanje – in ni ostalo le pri tem. Od takrat naprej se je ta mala moška pevska skupina v različnih zasedbah redno srečevala in oživljala stare, že skoraj pozabljene domače ljudske pesmi. Postopno se je iz tega zbora razvil Oktet Suha, ki je deloval sedem let v isti zasedbi, zdaj pa v njem pojejo prvi tenor Pepej Krop in Gunter Weratschig, drugi tenor Pavel Olip in Jokej Logar, prvi bas Franc Opetnik in Lenart Katz, drugi bas pa Branko in Sigej Kolter.



Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

"Roman Francoski testament Andreija Makinea kaže nekaj značilnosti pisateljevega opusa, ki doslej obsega osemnajst romanov in ob tem še številne eseje in razmišljanja. Gre za pisateljevo intenzivno in občutljivo odzivanje na današnja in pretekla družbena dogajanja. Pri tem najpogosteje svojo pozornost usmeri na usodo posameznika v totalitarnih režimih," med drugim zapiše avtorica oddaje Cvetka Bevc. Vanjo je vključila odlomke iz zgodbe Ujetnika v raju, romanov: Francoski testament, Rekviem za Vzhod, Glasba njegovega življenja, Otočje drugačnega življenja in Življenje drugačnega moškega ter drame Svet po Gabrielu. Dela Andreija Makinea je prevedla Nadja Dobnik, oddajo pa so oblikovali: dramska igralka in igralca Sara Gorše, Matej Puc in Blaž Šef, napovedovalka Maja Moll, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonska mojstrica Sonja Strenar in režiserka Ana Krauthaker.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Kantavtorski duo Zajtrk sestavljata violinistka in pevka Laura Krajnc in kitarist Sven Horvat. V njunih pesmih se razkriva igriv in obenem kritičen pogled na svet. Njuna druga plošča, razgibana in hudomušna Žetev, je nastajala spontano, deloma v dvoje in deloma iz glasbenih prijateljstev, ki sta jih spletla na festivalu Plavajoči grad. Tako kot s prvencem Pričutenja (2018) nas tudi tokrat povabita na doživeto glasbeno potovanje po čisto vsakdanjih, a vseeno nekoliko nenavadnih, v etno šanson zavitih življenjskih prigodah.

23:00
Poročila

Janko Kač (1891–1952) je v svojem pripovedništvu realistično opisoval kmečko življenje v Savinjski dolini, zaradi česar mu tudi pravijo "pisatelj Savinjske doline". Zvrstno bi lahko njegovo pisanje umestili v socialni realizem, ki se je uveljavil v 30. letih 20. stoletja. Gre za prozo, ki se vrača k "malemu človeku" – kmetu, delavcu – ter ga prikaže s socialno-psihološkega vidika. Kratka zgodba Borovnice je iz Kačeve zbirke Pisane zgodbe. Pisatelj se v njej spominja nekega vročega poletnega dne, ko ni bilo pouka in so se otroci odpravili v gozd nabirat borovnice.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov