Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 12. okt. 2021

Prvi • Tor, 12. okt.

00:00
Poročila

Rajka Lotriča se večina naših poslušalcev verjetno spominja kot člana nekdanje jugoslovanske nordijske reprezentance – bil je udeleženec olimpijskih iger leta 1988 v Calgaryju, istega leta je na stari Bloudkovi velikanki dosegel tudi drugo mesto na tekmi svetovnega pokala. Ob koncu športne kariere se je vrnil tja, kamor ga je vleklo vse življenje – v gore, ki jim je posvetil življenje. Kot gorski reševalec – letalec in inštruktor, alpinist in turni smučar, zaposlen v Slovenski vojski, s katero je odletel na pomoč tudi v Bosno v času velikih poplav pred nekaj leti. Med drugim tudi nekdanjega inštruktorja alpinistične šole v Nepalu je tik pred odhodom v pokoj pred mikrofon povabil Jure K. Čokl.

01:00
Poročila

Že v preteklih civilizacijah, recimo v stari Grčiji, so človekovo življenje primerjali z letnimi časi ... Zgodnje, otroško in mladostniško obdobje je bilo seveda polno pomladnega navdiha, staro se je zrcalilo v jeseni, še najbolj pa zimi. Tudi danes nekateri obdobje starosti delijo na tretje in četrto. Sicer pa več v oddaji Sledi časa, v kateri se bomo s sociologom Ottom Gerdino in z Magdo Tušar posvetili zgodovinskimi vidikom obravnave mladosti in starosti.

02:00
Poročila

Sopota je reka, bolje rečeno, rečica, ki se v Radečah z desne strani izlije v reko Savo na nadmorski višini 200 m. Njena dolina in s tem seveda tudi večji del njenega toka potekata v smeri od zahoda proti vzhodu. Izvir leži v gozdu med vasjo Velika Preska in zaselkom Borovak na 760 m nadmorske višine in ima tri pritoke. Do izliva pa Sopota opravi skoraj 21 km dolgo pot. Veliko večino te poti teče skozi gozd, nekaj po kmetijskih površinah ter na koncu skozi strnjeno urbano okolje. Ta rečica je redek primer sonaravne rabe tekočih voda, ki je bil na Sopoti živ še po drugi svetovni vojni, ko je na njej delovalo vsaj 38 mlinov, 19 žag, 4 kovačije in 8 malih hidroelektrarn. To zanimivo dolino bomo spoznali v ponovitvi oddaje Nedeljska reportaža, njen avtor je Milan Trobič.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Nedolgo nazaj sem prebral zanimivo zgodbo o paru, ki je bil poročen več kakor 60 let. Vse sta delila. O vsem sta se pogovarjala. Ničesar nista skrivala drug pred drugim. Razen ene stvari. Žena je imela na vrhnji polici svoje omare škatlo za čevlje, o kateri je svojemu možu povedala le to, da je ne sme nikoli odpreti. Toda nekega dne je žena resno zbolela in prognoza ni bila najboljša. Zato je starec na njeno prošnjo prinesel to škatlo s čevlji. Prišel je trenutek za razkritje njene vsebine.

Dvignil je pokrov in v škatli odkril dva kvačkana podstavka za kozarce in sveženj bankovcev v skupni vrednosti več kakor 25.000 dolarjev. Ženo je prosil za pojasnilo.

“Ko sva se zaročila, mi je moja babica rekla, da je skrivnost uspešnega zakona v tem, da se, ko sem jezna, preden izbruhnem, ustavim in premislim. Rekla mi je, da če bom kdaj jezna nate, naj ostanem tiho in kvačkam podstavek, preden karkoli rečem.”

Starec je bil tako ganjen, da je komajda zadrževal solze. Samo dva dragocena podstavka sta bila v škatli. Očitno se je v vseh 60 letih njunega skupnega življenja njegova žena le dvakrat jezila nanj. “Draga, to pojasnjuje podstavke v škatli. Toda od kod je ves ta denar?” “Oh, to pa je denar, ki sem ga zaslužila s prodajo prtičkov.”

Ko boste naslednjič jezni, se spomnite na to zgodbo in besede iz svetopisemske knjige Pregovori 29,11: “Norec pokaže vso svojo jezo, modri pa jo zadržuje in kroti.” In kako lahko krotimo svojo jezo? Naslednje tri stvari vam bodo pri tem pomagale:

1.\tOhladite se! Preden se odzovete, preštejte do deset! Jeza je stanje čustvenega vznemirjenja. Ko se to poveča, preprosto ne morete trezno razmišljati. Zato takrat, ko ste jezni, zlahka izrečete grobe besede ali pa naredite nepremišljene stvari. Tako eno kot drugo pa boste kasneje obžalovali. Ne pozabite na Salomonove besede: “Kdor je nagle jeze, dela bedarijo …” (Pregovori 14,17)
2.\tRazmislite! Ljudje, ki uspešno upravljajo s svojo jezo, si s tem, ko si vzamejo nekaj trenutkov, da se ohladijo, preden eksplodirajo, kupijo tudi čas za premislek o tem, kako se lahko na dane okoliščine najbolj zrelo odzovejo. To je priložnost, da razmislite o posledicah svojega odziva in se vprašate, ali si to res želite.
3.\tPoslušajte! V Jakobovem pismu je zapisano: “Zavedajte se, da mora biti vsak človek hiter za poslušanje, počasen za govorjenje, počasen za jezo …« (Jak 1,19) Bolj jezni ko ste, bolj si želite govoriti in manj vam je do poslušanja. Če želite uspešno krotiti svojo jezo, morate, preden se odzovete, poskusiti prisluhniti in razumeti, kaj se dogaja v drugi osebi. Tako bo vaš odziv premišljen in vaša jeza pod nadzorom.

Otroška zgodba pripoveduje o modrem indijanskem mentorju, ki je s preprosto palico podal spontan nauk o jezi. Modrec je levi konec palice imenoval “jeza”, desnega pa “sreča”. Nato je učencu naročil, naj odlomi levi konec palice in se tako znebi jeze. Kakorkoli se je ta že trudil, nikoli ni mogel doseči, da bi palica bila brez levega konca. Nauk? Jeze se ne moremo znebiti. To niti naš cilj. Lahko pa jo modro in dobro krotimo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:45
Inforetrospektiva: Inforetrospektiva: Daphne Caruana Galizia

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Na katero otočje najprej pomislite, ko slišite besedno zvezo 'rajski otoki'? Mnogi bi verjetno kot iz topa izstrelili ime Maldivi. To ime izvira iz hindujskih besed 'mahal', ki pomeni palača, in 'diva' oziroma otok. In ker Maldive Slovenci vidimo predvsem kot rajsko počitniško destinacijo, je težko razumeti, zakaj bi se nekdo od tam preselil v Slovenijo. Andreja Čokl je prav to vprašala 23-letnega Maldivijca Ma-Ala Mahmooda, ki zadnja štiri leta živi v Kranju.

08:00
Poročila

Ker svetloba vpliva na naše zdravje, storilnost in počutje. Ker ima v mesecih, ko je svetlega dela dneva manj, veliko vlogo prav umetna razsvetljava. In ker je pomembno, kakšno osvetlitev imamo recimo v prostorih, kjer bi se radi sprostili. Gost: doc. dr. Matej Kobav z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Položaj žensk se je v zadnjih dveh letih izrazito poslabšal. Povečalo se je družinsko nasilje, vrstijo se napadi na pravice ženske v javni sferi, priče smo mizoginemu govoru s strani vidnih predstavnikov oblasti in družbe. Pod vprašaj se postavlja pravica do svobodnega odločanja glede rojstva otrok, ki je v Sloveniji vpisana v ustavo. Podobne tendence lahko opazujemo tudi v tujini. O vsem tem, o vzrokih in posledicah napadov na pravice žensk, bomo razmišljali v tokratni Intelekti.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Živo v studiu 13 nastopa Just Friends Quartet.

Cene energentov, ki se vztrajno višajo že vse leto, vzbujajo skrbi. Evropski poslanci in voditelji napovedujejo politične ukrepe, ki bi omilili morebitno energetsko krizo, postavlja se tudi vprašanje, kakšno vlogo bo pri tem imela energija iz obnovljivih virov. Toda očitno se bo breme visokih cen preneslo na končne odjemalce; tudi pri nas; Petrol je namreč že napovedal občutno zvišanje cen električne energije in zemeljskega plina z začetkom decembra.
Nekaj drugih poudarkov oddaje:
- Levica napovedala interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa
- Vojaki ostali brez polnega dodatka za delo med epidemijo
- Temperaturna nihanja in pozeba oklestili pridelek oljk

Drugi poudarki:
V Žireh že dolgo načrtujejo ureditev središča, idejna zasnova je pripravljena
Najstarejša šola v Velenju šteje 60 let; ob obletnici uprizarjajo muzikal Vesna
V Brdih grozdja letos nekoliko manj, a so zelo zadovoljni s kakovostjo
Kranjska Gora raznovrstni ponudbi dodaja nov produkt - terapevtski gozdni turizem

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Slovenskega sadja bo letos dosti manj, vzrok je spomladanska pozeba. Enako usodo deli tudi slovensko oljčno olje. Prvo polovico leta so zaznamovali izrazito nihanje temperatur in zelo hladni aprilski dnevi. To se je dogajalo ravno v času razvoja cvetnih organov pri oljkah, zato je v času razvoja plodov prišlo do odpadanja oljk. V prihodnjih mesecih bo za potrošnika še kako pomembno znanje o kakovosti oljčnega olja. Kaj čaka oljkarje in uporabnike oljčnega olja, voditeljica Tjaša Škamperle z dopisnikoma iz Italije in Hrvaške, Jankom Petrovcem in Tanjo Borčič Bernard, ter sogovorniki v studiu.

Gostje:
- dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja referenčnega laboratorija Labs v Izoli,
- Urška Klančar, specialistka za oljkarstvo pri KGZ Nova Gorica,
- dr. Maja Podgornik z inštituta za oljkarstvo pri ZRS Koper,
- Elvin Klobas, predsednik Društva oljkarjev Slovenske Istre.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Virus je svoje delo vzel preveč resno ...
Pripoveduje: Pavle Ravnohrib.
Napisal: Primož Suhodolčan.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2006.

Zajuckaj in zapoj je prireditev, ki jo vsako leto organizirajo sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. To je priložnost, da v koncertni obliki predstavijo rezultate svojih raziskav.

Letošnjo prireditev so naslovili Povsod me poznajo. Predstavili so izročilo potujočih pevcev na Slovenskem. Vsebina je plod dolgoletne raziskave znanstvene sodelavke dr. Marije Klobčar. O potujočih pevcih na Slovenskem je lani objavila monografijo z naslovom Poslušajte štimo mojo, letos pa je prejela Murkovo nagrado za izjemne znanstvene dosežke na področju etnologije. Njeno raziskovalno delo pomeni velik prispevek k razumevanju pojavnih oblik glasbe na Slovenskem, tudi tiste, ki se je prenašala ustno in zato nima zapisanih notnih virov. Z natančno preučitvijo pojavnosti potujočih pevcev je dr. Marija Klobčar razširila definicijo ljudskega ter jo popeljala v času nazaj vse do igrcev in viteške lirike, s tem pa je odstrla nov pogled v razumevanje zgodovine glasbe na Slovenskem.

Glasbo potujočih pevcev interpretirajo: Jani Kovačič in Tomaž Plahutnik, Ljoba Jenče, Pevke in pevci Akademske folklorne skupine France Marolt. Koncert je vodil Igor Velše.

21:00
Poročila

Mamljiva ponudba v obliki radijske igre … skoraj neverjetna možnost za sanjske finančne dobitke, a se ji še vedno odzove veliko ljudi. Epilog je lahko celo usoden, a je tokrat preoblečen v satirične barve. Radijska igra V močvirju krokodilov je bila posneta po besedilu v Franciji živečega poljsko-ameriškega avtorja judovskega rodu, znanega po jedkem humorju, družbenopolitični problematiki in raziskovanju zgodovinskih tem. Tokrat pa je Mairowitz povsem sodoben: prikaže nam pohlep in lahkovernost, ki ju izkoriščajo moderni internetni goljufi, ki brenkajo na struno usmiljenja in v številnih primerih tudi na struno grozeče revščine.

Avtor besedila: David Zane Mairowitz
Avtorica prevoda: Lučka Jenčič
Režiser: Zvone Šedlbauer\t
Dramaturg: Pavel Lužan
Mojster zvoka: Jure Culiberg
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina\t
Organizator izvedbe: Klemen Markovčič\t
Asistent zvoka: Sandi Zgonc\t
\t
Bralec: Aleksander Golja\t
Aldo Tič: Matjaž Tribušon\t
Marička: Ljerka Belak
Šolmajer: Aleš Valič
Abu Bakar: Rok Vihar\t
Afriški ženski glas: Maša Derganc Veselko\t
Afriški moški glas: Vojko Zidar\t
Reporterka: Elen Batista Štader\t

Traja: \t41'43''
Produkcija Uredništva igranega programa 2008

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Poslušamo skladbe iz radijskega arhiva.

23:00
Poročila

Pesniška zbirka Katje Premrl združuje štiri cikle pesmi, ki se tematsko navezujejo na različna obdobja v življenju ženske. Lirski subjekt je mladenka, ki prvič izkuša zaljubljenost, spoznamo tudi erotično žensko, ki se potaplja v globine svoje čutnosti, mater, ki brezpogojno ljubi, ter modro starko, ki sluti skrivnosti onkraj vidnega in otipljivega. Pesmi Katje Premrl so kot prerez naših najbolj notranjih razmišljanj, strahov in hrepenenj. Vabljeni k poslušanju.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov