Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 3. avg. 2022

Prvi • Sre, 3. avg.

00:00
Poročila

Od četrtega leta je plesala. Ples je bil središče njenega sveta. »Show dance« in skupina Fever so obvladovali njo in njeno celo bit. Potem se je zgodilo snemanje njihovega nastopa in takrat jo je oder zasvojil še iz druge strani. Ne kot performerko, ampak kot producentko. Zdaj je Alenka Krč že dolgo poznana kot ženska, ki je povezana s svetom filma, televizijskih serij in oglasov, saj v svoji kasting agenciji za naročnike išče obraze, ki bodo statirali ali odigrali vidnejše vloge. Njeni prepoznavni dredi, ki zavzemajo tri četrtine njenega telesa, pa ne vzbujajo občutka, da je Alenka le zelo samosvoja, uporniška. Ko jo pobliže spoznaš, izveš, da je sila disciplinirana, topla in kolektivna individualistka. Z nami bo po polnoči, k poslušanju vas vabi voditeljica Vesna Topolovec.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Bo držalo, da časti današnja družba predvsem uspešnost in mladost. Ne išče kamna modrosti, vztrajno pa lek zoper staranje. Vendar se iz davnih otroških let spominjam babic, ki so se vsak dan mladile z mlekom ali pa sokom kumaric. Sicer pa že v Svetem pismu piše, naj si nikar ne grdimo obraza, ampak naj se raje nadišavimo. Pristna narda ima res prelep vonj in trgovci z novci, Abrahamovi potomci, znajo z njo premamiti vsakega romarja. Sla po mladostnem videzu in nadišavljenosti ni nič novega.
Precej novo je to, da veljajo danes izkušnje starejših veliko manj kot kdaj prej, kult mladosti pa postaja že nadomestek za vero. Obenem pa toliko tarnanja, kako da je današnja mladina nevzgojena. Nekateri primeri in dokazi res vzbujajo strah. Posploševanje pa je krivično. Doslej – do slej \t– mi še ni bilo dano srečati mladega človeka, ki bi me bil kakor koli trpko prizadel. Poznam pa veliko zgledov prostovoljstva, ko ravno mladi ljudje nesebično namenijo precej svojega časa povsem neznanim ljudem. Nič me ne moti, ko vidim mlade hiteti križem kražem, ne da bi se ozrli name. A ko se v avtobusu usede poleg nepoznani najstniški šolar in začne pogovor on, je to nov dokaz, da ne gre mladih kar povprek označevati za nevzgojene. In ko mi je že zdavnaj pri mojih tridesetih letih, ko sem otovorjena sopihala k avtobusu, čakajoči sprevodnik zaklical: Ej, mamca, dajmo, dajmo!, sem to razumela kot njegovo šegavo dobrovoljnost. Precej drugače pa neobzirnost kadilca, ki vam je takrat nikotin še lahko puhal pod nos.
Ko bi se vzgojenost dalo kupiti tako kot reklamirane kreme in masaže. A prva in prava semena sožitnih odnosov so posejana v družini. Lepo je slišati malčka, ko reče, da bo bombon prihranil za babico. Če ga k sočutju spodbujajo še sosedska, družbena, verska vzgoja …, je skoraj nemogoče, da bi postal grobijan. Pa ne le k sočutju do človeka, ampak do vse narave. Ker smo se iz poljedelske kulture prelevili v industrijsko in kibernetsko družbo, moramo spoznati, da raste kruh še vedno na njivi. Kak otrok pravi, da v pekarni. »Iz zemlje smo prišli ljudje,« pravi pisatelj, »in smo lesenim kipcem podobni, kakršne rezljajo šamani.« Starci, ki jih njihov mladi rod – spoštuje.

05:56
Prvi na koči - Planinski dom na Slivnici, 6.8.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Kako zgraditi še bolj unikatno identiteto restavracije? Tiste vrhunske vedno več pozornosti, poleg tistemu, kar dajo na krožnik, namenjajo tudi izbiri servirne posode. Za njeno izdelavo sodelujejo z oblikovalci, po meri narejeni unikatni krožniki, sklede in skodelice ter druga servirna posoda pa prispevajo k prepoznavnosti in nadgradnji mojstrovin iz kuhinje. Kot pravijo sogovorniki v oddaji Pod pokrovko, gre za trend in precej bolj nenavadno je, če vrhunski chefi temu danes ne namenijo pozornosti. Oddajo je pripravila Ana Skrt, sogovorniki so Bojana Ristevski Mlaker, Luka Košir, Barbara Košir.

08:00
Poročila

Ljudje različno prenašamo poletno vročino – nekaterim celo ustreza, druge pa vrže iz tira na različnih ravneh. Ajurveda pozna nekaj prehranskih in zeliščnih modrosti, s katerimi lahko omilimo vpliv hude vročine na človeški organizem. O poletni sezonski rutini, ki je namenjena spodbujanju prehranjevalnih in življenjskih navad, ki bodo pomagale preprečiti čezmerno kopičenje poletnih ekstremov, bomo v sredinem Svetovalnem servisu govorili z mag. Kajo Kastner Yadav, certificirano svetovalko ajurvede.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Zanimiv gost in aktualne teme so stalnica osrednjega Intervjuja na Prvem. Vsako sredo ob 10.10.

11:00
Poročila

Počitniško razpoloženje bo naša ekipa tokrat preverila na Gorenjskem, točneje v Bohinjski Bistrici, kjer poteka Poletna nogometna šola Bohinj. To je že šesti teden, ko je na nogometnem igrišču ob kampu Danica in sotočju Save Bohinjke in Bohinjske Bistrice slišati otroški vrvež, navijaške vzklike in brcanje žoge. Mladi namreč svoje proste dni tam preživljajo z učenjem in vadbo nogometa.

12:00
Poročila

Mihael Štrukelj, redni profesor gradbeništva v Helsinkih
Anton Aškerc, »Pil sem te in ne izpil, Ljubezen ...«
Egon Kunej, skladatelj in zborovodja
Nacistične deportacije in ukradeni otroci

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Vodja predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je končala obisk na Tajvanu. Otoku je zagotovila trdno podporo Združenih držav pri želji po svobodi in varnosti. Tajvanski voditelji so se ji zahvalili za podporo v teh negotovih časih, obisk pa je močno razburil Kitajsko, ki je zato napovedala obsežne vojaške vaje v bližini otoka.

V oddaji pa tudi o tem:
- Julija pri nas brezposelnost za slab odstotek večja kot junija
- Hidroelektrarna Solkan znova obratuje, a vodne razmere se niso bistveno izboljšale
- Pirotehniki na Krasu po požaru nadaljujejo odstranjevanje neeksplodiranih bomb in granat

- Slovenska Karitas tudi letos zbira šolske potrebščine za otroke iz socialno šibkih družin
- Za obnovo Ruardove graščine na Jesenicah zmanjkalo denarja
- Slovenj Gradec vabi na filmski festival, raznoliko tudi obfestivalsko dogajanje

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Istospolni pari se tudi v Sloveniji lahko poročajo in skupaj posvojijo otroka. Tako je odločilo ustavno sodišče, ki je v svoji odmevni odločitvi ugotovilo, da je doslej veljavna ureditev, ki istospolnim parom ne omogoča sklenitve zakonske zveze in skupnih posvojitev, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Vlada je sredi julija v državni zbor že posredovala spremembe družinskega zakonika, s katerim napoveduje odpravo neustavnosti. Kaj ta odločitev ustavnih sodnikov pomeni za istospolne pare pri nas? Kakšne spremembe družinskega zakonika predlaga vlada? Kako bo s posvojitvami otrok? Kakšni so argumenti nasprotnikov ustavne odločbe? O vsem tem voditeljica Lucija Dimnik Rikić s sogovorniki.

Gostje:
Simon Maljevac, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti;
Lana Gobec, vodja civilnodružbene organizacije Legebitra;
Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda;
Branko Grims, poslanec Slovenske demokratske stranke.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Najlepše je doma, na morski obali.
Pripoveduje: Rok Vihar.
Napisala: Staša Košak Blumer.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2010.

Sledi še tretji, zadnji del dokumentarne igre »Samota – generacije izolacije, kamor koli greš, maska gor na faci je«, v kateri spoznavamo zgodbo dijakinje Zoje, ki jo komentirajo trije strokovnjaki, povezuje pa freestyle dvojec Um in Kuna. Slišali bomo tudi študentko Laro in izvedeli, kako težko je bilo njej v zadnjih letih, ko se je način življenja in sveta za mlade, pa ne le mlade, obrnil na glavo.
Posebna dokumentarna radijska igra Samota – generacije izolacije je nastala v okviru projekta B-AIR, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

21:00
Poročila

Poslušamo del posnetka koncerta zasedbe Etnohisteria World Orchestra, ki je v torek, 2. avgusta 2022 nastopil v dvorani Svetega Frančiška v Kopru, koncert pa je živo prenašal Radio Koper.
Etnohisteria World Orchestra je mednarodni projekt, ki že dvajseto leto združuje vrhunske glasbenike s celega sveta. Po tednu učenja in ustvarjanja se odpravi na turnejo petih koncertov, kjer postreže s skladbami iz bližnjih in daljnih krajev. Stočlanski orkester igra brez not in z improvizacijo ustvarja vedno nove dinamike.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Ljubezen in smrt je pred natanko 140 leti rojeni pesnik Alojz Gradnik pogosto povezal. V eno ju je združil v pesmi Eros - tanatos, neločljivi pa sta tudi v nizu desetih pretresljivih pesmi, v katerih mrtva ženska iz groba, iz globin, nagovarja svojega dragega.

Interpretka Stannia Boninsegna,
režiserka Irena Glonar,
glasbena opremljevalka Larisa Vrhunc,
mojstrica zvoka Metka Rojc.
Leto produkcije 1994.

60. let mineva od prezgodnje in nikoli pojasnjene smrti ene največjih ameriških pop ikon 20. stoletja, Marilyn Monroe. Norma Jane, kot je bilo njeno pravo ime, je bila depresivna, labilna in osamljena oseba, ki se je skrivala za masko naivne blondinke. Čeprav je Marilyn posnela samo 30 filmov, se je za vedno zapisala v zgodovino in mnogi jo označujejo, kot eno največjih filmskih zvezd. Marylin pa ni bila samo igralka, temveč tudi pevka, ki je prepevala skoraj v vsakem filmu . Poslušamo nekaj njenih filmskih glasbenih uspešnic.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov