Haider je dal k večjim napisom v nemškem jeziku pritrditi manjše v slovenskem, kar je ustavno sodišče obsodilo kot nezakonito dejanje. Foto: EPA
Haider je dal k večjim napisom v nemškem jeziku pritrditi manjše v slovenskem, kar je ustavno sodišče obsodilo kot nezakonito dejanje. Foto: EPA

Državno tožilstvo je namreč zoper Haiderja in njegovega namestnika Gerharda Döflerja zaradi preprečevanja postavitve dvojezičnih tabel uvedlo preiskavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Haider je po zaslišanju povedal, da je preiskovalnemu sodniku razložil svoja stališča. Koroški deželni glavar je spet napadel avstrijsko ustavno sodišče, ki naj bi z odločbo o dvojezični topografiji povzročilo pravni kaos. Državnemu tožilstvu pa je očital izvajanje političnega sodstva, avstrijska Koroška pa naj bi v tem kaosu le skušala najti primerno ukrepanje, ne da bi bilo treba postaviti množico dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel.

Pred preiskovalni sodnikom se je moral zglasiti tudi Haiderjev namestnik Dörfler. Za zlorabo uradnega položaja je v Avstriji predvidena kazen od šest mesecev do pet let zapora.

Haider in Dörfler sta 8. februarja lani v Pliberku in Drveši vasi prestavila enojezične nemške krajevne table za nekaj metrov, da bi se s tem izognila izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča s konca decembra 2005, kar je ustavno sodišče pozneje obsodilo za nezakonito. Avgusta lani pa sta v Pliberku in Drveši vasi pod enojezične krajevne table pripela manjše tablice s slovenskim imenom kraja, a je ustavno sodišče tudi ta ukrep označilo za nezakonitega.