O čem sta papež in slovenski premier govorila na štiri oči, ni znano. Foto: EPA
O čem sta papež in slovenski premier govorila na štiri oči, ni znano. Foto: EPA
Janša in Prodi
Predmet pogovora med premieroma je bila predvsem ekološko-ribolovna cona. Foto: Reuters
Janša na obisku v Vatikanu

Premier je papeža tudi povabil na obisk v Slovenijo. "Želeli bi si novega obiska svetega očeta", je dejal. Morda bi bila dobra priložnost za to 10. obletnica beatifikacije Antona Martina Slomška, ki bo leta 2009, je predlagal Janša.

Janša je po srečanju dejal, da so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri in prijateljski. Premier je Vatikan obiskal kot prihodnji predsedujoči Evropski uniji, saj je običaj, da poglavar Rimskokatoliške cerkve sprejme vsakega prihodnjega predsedujočega.

Sogovornike v Vatikanu je seznanil s prednostnimi nalogami predsedovanja Slovenije EU-ju, pogovarjali pa so se tudi o dvostranskih vprašanjih. Gre za lokacijo za novo nunciaturo, proces denacionalizacije cerkvenega premoženja in vprašanja, povezana z vatikanskim sporazumom, med katerimi je tudi duhovna oskrba, je po srečanjih s papežem Benediktom XVI. in državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, povedal Janša.

Janša s Prodijem o ERC-ju
Z italijanskim premierjem je Janša popoldne govoril predvsem o ekološko-ribolovni coni, ki naj bi jo Hrvaška za EU uvedla 1. januarja 2008. Italija in Slovenija pri tem vprašanju stojita na istem bregu, Italija pa se je zavezala, da bo vsak ukrep sprejemala po dogovoru s Slovenijo in z Evropsko unijo.

"Pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala zavezo iz leta 2004 in da se bo usklajevala z EU, Slovenijo in Italijo", je po pogovorih ponovno poudaril Janša. Dodal je tudi, da upa, da bodo na Hrvaškem po nedeljskih parlamentarnih volitvah čim prej oblikovali vlado. Prodi pa upa, da bo po oblikovanju vlade moč čim prej nadaljevati že začete pogovore.

Italija sicer pričakuje, da bo Hrvaška odločitev, da do 1. januarja 2008 uveljavi cono tudi za članice EU-ja, odložila vsaj za eno leto, nato pa zakon spremenila tako, da ne bo škodoval interesom Italije in Slovenije. Enostranska uveljavitev cone bi po mnenju Italije lahko negativno vplivala na pristopna pogajanja Hrvaške z EU-jem.

O ERC-ju sta govorila tudi zunanja ministra obeh držav Dimitrij Rupel in Massimo D'Alema. Več o tem lahko preberete tukaj.

Za boljše sodelovanje med državama
Italijanski in slovenski premier sta se strinjala tudi glede tega, da je sodelovanje med državama potrebno še okrepiti, posebej na področju energetike in infrastrukture. Pri tem je italijanski premier omenil železniško progo Divača - Trst ter sodelovanje med pristaniščema v trstu in Kopru.
Janša na obisku v Vatikanu