Foto: BoBo
Foto: BoBo

Smo na Kanalu A videli prvo in edino soočenje Janše in Goloba? Odgovorna urednica informativnega in športnega programa na POP TV Tjaša Slokar Kos pojasni, da je predsednik vlade dobil vabilo že na prvo soočenje na POP TV, a se ga ni udeležil, ker je bil v Zagrebu pri kolegu Andreju Plenkoviću. Tokrat pa je presenetil tudi uredništvo POP TV in Kanala A, ko je tik pred zdajci sprejel povabilo. "O tem je bil najprej 'obveščen' Twitter, potem pa smo mi izvedeli, da bo prišel. Bomo videli, kaj bo prihodnji teden, ali bomo videli še kakšno soočenje glavnih pretendentov za mandatarja," odgovarja urednica informativnega programa komercialne televizije.

Urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin meni, da je bilo prvo srečanje dveh glavnih pretendentov za mandatarja podobno nogometni tekmi, na kateri "obe ekipi igrata na rezultat nič proti nič in si podajata žogo na varnem, na sredini terena, izogibajoč se napadu z mučenjem žoge". "To se v nogometu ne dela, razen če res hočeš gledalce prepričati, naj naslednjič ne pridejo na tekmo. Ne bom rekel, da je bila ta taktika reklama za volilno abstinenco, ker je precej ostalih dogajanj, ki bodo spodbudila volivce k odhodu na volišča. Seveda razumem, zakaj so tako 'igrali', ampak všeč mi pa ni," pravi.

Bunker v predvolilnem ringu – Tjaša Slokar Kos (POP TV) in Ali Žerdin (Delo)
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Soočenje Janše in Goloba je bilo podobno tekmi, na kateri obe ekipi igrata na rezultat nič proti nič in si podajata žogo na varnem, na sredini terena, izogibajoč se napadu z mučenjem žoge.

Ali Žerdin, Delo

Soočenja ne le poslušamo, ampak tudi gledamo

Žerdin meni, da je premier in predsednik največje vladne stranke zamudil polovico kampanje. "Če ima predsednik vlade svetovalce, ki znajo brati podatke javnomnenjskih raziskav, in če so mu pripravljeni odkrito povedati, bi mu morali povedati, da mu ne kaže zelo dobro in da je prvi del kampanje zamudil. Ker je zamudil možnost nastopanja v velikem številu medijev, ga je prehitel relativni novinec v političnem prostoru, ki je celo brez resnejše politične infrastrukture in ga prehiteva. To Golobovo prehitevanje ga sili, da ta ignorantski odnos do javnih občil nekoliko korigira in skuša vendarle ujeti v jadra še nekaj aprilskega vetra," ocenjuje Žerdin.

Tjaša Slokar Kos dodaja, da soočenja ne le poslušamo, ampak tudi gledamo. "Vsi poznamo prvo televizijsko soočenje, ki je zaznamovalo sodobno politiko, med Nixonom in Kennedyjem. Na radiu je zmagoval Nixon, na televiziji pa Kennedy. Soočenja torej danes tudi gledamo, ker je pomenljivo, kako se nekdo odziva, kako naslavljajo drug drugega in kako se navsezadnje rokujejo. Televizija te zelo razgali. Vidi se, ali ima nekdo dober ali slab dan," meni urednica.

Soočenja torej danes tudi gledamo, ker je pomenljivo, kako se nekdo odziva, kako naslavljajo drug drugega in kako se navsezadnje rokujejo. Televizija te zelo razgali. Vidi se, ali ima nekdo dober ali slab dan.

Tjaša Slokar Kos, POP TV

Koalicije že sklenjene

V tokratni epizodi sogovorniki tudi ugotavljajo, da epskih duelov med kandidati in kandidatkami na soočenjih še nismo videli, saj je tokat zelo očiten pakt o nenapadanju med strankami istega pola in da so povolilne koalicije že sklenjene.

"To je značilna razlika s prejšnjimi volitvami. Čeprav stranke na istem polu tekmujejo za iste volivce, se med seboj ne napadajo. Verjetno pa morajo v KUL in pri Golobu razmišljati, kaj narediti, da se bosta v parlament prebila SAB in LMŠ. Enako pa velja na desni, kjer dobivajo v nekaterih medijih zelo jasno podporo Naša dežela in Povežimo Slovenijo," še razmišlja odgovorna urednica Tjaša Slokar Kos.