Opozicija Pahorja očitno ni vzela resno. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija Pahorja očitno ni vzela resno. Foto: MMC RTV SLO

Govorimo o meji, o slovenskih nacionalnih interesih. S temi ne more trgovati nihče: ne vlada, pa tudi ne opozicija.

SDS
Borut Pahor
Če opozicija ne bi zahtevala naknadnega zakonodajnega referenduma, je Pahor pripravljen nagovoriti koalicijske partnerje k umiku vloženega predloga za referendum, za to pa je pripravljen prevzeti vso odgovornost. Foto: DZ
Opozicija zavrača Pahorjevo pobudo

Predsednik vlade Borut Pahor je s svojo izjavo, da je pripravljen umakniti predlog za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu, če se opozicija zaveže, da ne bo zahtevala naknadnega zakonodajnega referenduma, "priznal, da ga mnenje ljudi o sporazumu v bistvu niti najmanj ne zanima in vprašanje najbolj vitalnega nacionalnega interesa spravlja na raven barantanja na tržnici," je za MMC povedal predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

V stranki so tudi prepričani, da je ta sporazum slab, saj z njim Slovenija med drugim izgublja teritorialni stik z mednarodnimi vodami, vlada pa do zdaj po Žerjavovih besedah ni storila ničesar, da bi se Hrvaška pred vstopom v EU umaknila z zasedenih delov slovenskega ozemlja.

SDS: Pahor je razdelil slovenski narod
Za komentar smo večkrat prosili tudi največjo opozicijsko stranko SDS. V stranki pravijo, da je to še ena v seriji nerazumnih odločitev v povezavi z arbitražnim sporazumom. "Za uspešno rešitev vprašanja meje s Hrvaško bi potrebovali čim širši konsenz. Premier Pahor ga ni iskal. V nasprotju s prejšnjo vlado, je Pahor rešitve iskal v ozkem krogu vladajoče koalicije. S tem načinom je razdelil slovenski narod in strokovno javnost," zatrjujejo.

Prepričani so, da se Pahor želi najprej izogniti odgovornosti in arbitražni sporazum pošilja na posvetovalni referendum (pri čemer je vprašanje zavajajoče in nejasno), potem pa "posreduje opoziciji pred očmi slovenske in evropske javnosti »mešetarsko« ponudbo, kot da bi eni ali drugi bili lastniki tistega o čemer naj bi trgovali."

"Pahor si bo še premislil"
Nad Pahorjevo izjavo prav tako ni navdušen predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Za MMC je namreč dejal, da je to zavajanje. "Verjetno jo je Pahor dal v času trenutnega razpoloženja in glede na to, kako on spreminja svoje izjave, mislim, da si bo še premislil. Tej ponudbi zato ne verjamem," je odločen.

Koalicija sicer referendum podpira
Kolicijske stranke so sicer v torek zatrjevale, da podpirajo posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu, kar je pred dnevi predlagal predsednik države Danilo Türk, nato pa mu je pritrdil še premier Pahor. Predstavili so tudi predlog referendumskega vprašanja.

Predlog referendumskega vprašanja:

Ali se strinjate s tem, da državni zbor Republike Slovenije sprejme predlog o ratifikaciji Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške/.../, v katerem je med drugim določeno:

- da arbitražno sodišče določi potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem, režim za uporabo ustreznih morskih območij in

- da noben enostranski dokument ali dejanje katere koli strani po 25. 6. 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu ter nikakor ne prejudicira razsodbe?

Predsednik SDS-a Janez Janša je nato koalicijo pozval, naj predlagano vprašanje spremeni tako, da bi volivce vprašali, ali podpirajo ratifikacijo sporazuma, ob tem pa navedli njegovo celotno vsebino in ne le nekaterih določil. Če bi bilo vprašanje takšno, bi v SDS-u spoštovali izid in tudi podprli ratifikacijo.

Govorimo o meji, o slovenskih nacionalnih interesih. S temi ne more trgovati nihče: ne vlada, pa tudi ne opozicija.

SDS
Opozicija zavrača Pahorjevo pobudo