Drege je med spustom izgubil nadzor nad kolesom, je sporočila Mednarodna kolesarska zveza (UCI). Avstrijska javna televizija ORF poroča, da je bil del ubežne skupine.

"Pretreseni smo ob novici o smrti Andreja Dregeja. V mislih smo z njegovimi družino, prijatelji in sotekmovalci v ekipi," so pri UCI-ju zapisali na družbenem omrežju X.

"Bila je nesreča. Umrl je zaradi poškodb, ki jih je utrpel. Vzrok za nesrečo še preiskujemo," je za norveško televizijo TV 2 pojasnila avstrijska policija. S kraja nesreče so ga odpeljali s helikopterjem.

Kraj Heiligenblut oziroma po slovensko Sveta Kri leži ob vznožju Grossglocknerja blizu Špitala ob Dravi na avstrijskem Koroškem.

Se bo dirka nadaljevala?

Za zdaj še ni jasno, ali se bo dirka v nedeljo nadaljevala. Odločitev o tem naj bi vodstvo dirke po pogovoru z norveško ekipo Coop Repsol in Dregejivimi svojci sprejelo v nedeljo zjutraj, poroča ORF.

Predzadnjo etapo od St. Johanna (Alpendorfa) do Kalsa (151,7 km) je sicer dobil Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), slovesnost ob zmagi pa je bila zaradi tragičnega dogodka odpovedana. V skupnem seštevku vodi njegov rojak Diego Ulissi (UAE Team Emirates).

Drege je bil pred sobotno etapo skupno na 38. mestu. Marca je zmagal v skupnem seštevku dveh dirk nižje kategorije – na Dirki po južnih egejskih otokih in na Dirki po Rodosu.

V šoku sem. Težko je dojeti, kaj se je zgodilo, to so zelo žalostne novice. Imamo čudovito službo, ki pa je velikokrat zelo nevarna. Paziti moramo drug na drugega.

Izjava vodilnega na Dirki po Franciji Tadeja Pogačarja

Tretja žrtev na Dirki po Avstriji, šesta med kolesarji v zadnjem letu

To ni prva smrtna nesreča na Dirki po Avstriji. Leta 1962 je umrl Avstrijec Anton Frisch, 11 let pozneje pa Avstralec Graham Jose, ki je utrpel hude poškodbe glave po padcu med spustom s prelaza Arlberg.

V zadnjem letu je kolesarstvo pretreslo več smrtnih nesreč. Najbolj znan kolesar, ki je nedavno umrl, je bil junija lani 26-letni Švicar Gino Mäder. Tragična nesreča se je tedaj zgodila na Dirki po Švici.

Življenje so izgubili še Italijan Jacopo Venzo (17 let), Američan Magnus White (17), Belgijec Tijl De Decker (22) in Španec Juan Pujalte (18).