Valter Birsa je v zadnjem mesecu tako kot celotno moštvo Auxerrja v izredni formi, kar privablja klube kot so Liverpool. Foto: Reuters
Valter Birsa je v zadnjem mesecu tako kot celotno moštvo Auxerrja v izredni formi, kar privablja klube kot so Liverpool. Foto: Reuters
Ferdinando Tissone (Sampdoria) in Bojan Jokić (Chievo Verona)
Bojan Jokić, ki je januarja iz Sochauxa prestopil v Chievo, je v lanski sezoni petkrat zaigral v prvi enajsterici "osličkov", štirikrat pa je vstopil s klopi. Foto: EPA
Armin Bačinovič
Armin Bačinović je v sredo proti Milanu dosegel svoj drugi gol v dresu Palerma. Foto: EPA
Jasmin Handanović
Samir ni edini Handanović, ki je v izredni formi. Njegova reprezentančna rezerva in starejši bratranec Jasmin letos v Serii B z Empolijem sploh še ni doživel poraza. Foto: MC NZS.si/Taka
Mišo Brečko (Koln) in Patrick Herrmann (Borussia M.)
Mišo Brečko in Milivoje Novaković sta na domači zelenici doživela pravi polom proti Borussi iz Monchengladbacha, s čimer je Koln zdrsnil na prav zadnje mesto Bundeslige. Foto: EPA

Večina izmed 20 izbrancev Matjaža Keka se je v nedeljo zvečer že zbrala v uglednem hotelu Kempinski v Portorožu. Pred sredno prijateljsko tekmo z Gruzijo na novi Bonifiki v Kopru sta lahko najboljše volje Samir Handanović in Valter Birsa, ta je poskrbel za presežek preteklega tedna slovenskih legionarjev.

Birsa udaril s svojo levico
Tekla je 67. minuta nedeljske tekme med Auxerrjem in Rennesom, ko je Frederic Sammaritano podal žogo Birsi, ki je najprej s preigravanjem iz igre vrgel nasprotnika, nato pa je z zavitim strelom z levico z okoli 20 metrov mojstrsko zadel v zgornji levi kot vrat Nicolasa Doucheza. Tretji gol Birse v letošnji sezoni Ligue 1, ki je vsekakor vreden večkratnega ogleda!

Bo Hodgson dočakal zimski prestopni rok?
Mojstrovino slovenskega vezista je na tribuni spremljal tudi trener Liverpoola Roy Hodgson, ki se že nekaj časa zanima za Birso. Hodgsonu po sobotnem porazu pri Stoke Cityju (2:0) gori pod majavim stolčkom in bo, če se mu bo uspelo obdržati na čelu "redsov", med zimskim prestopnim rokom pripeljal nekaj sveže krvi na Anfield. Birsa je ena izmed mogočih rešitev za škripajočo igro Liverpoola na krilih. Šempetrc je vabljiva tarča tudi zato, ker se mu bo poleti iztekla pogodba, nove pa z Auxerrjem trenutno noče podpisati, zaradi česar je AJA pred izbiro: nekaj z Birso zaslužiti pozimi ali pa ga zastonj izgubiti poleti.

Ob prestopni kombinatoriki se ne sme pozabiti na tekmovalno - Auxerre je na koncu z zadetkom Birsove menjave Quercie ugnal Rennes z 2:1 in trenutno po 13. krogih zaseda 9. mesto v prvi francoski ligi. Pri tem AJA za vodilnim Brestom zaostaja le za 4 točke, izpostaviti pa velja, da predzadnji Nancy za Brestom zaostaja za skromnih 8 točk.

Brez evforije ob seriji zmag
"Po tej zmagi ni nobene evforije. Zadovoljni smo, da smo se vsi branili in da smo k uspehu prispevali vsi," po izredno uspešnih zadnjih treh tednih umirja žogo Birsa. Auxerre je s serijo 6 zmag in enega remija v tem času izbrisal katastrofalen začetek sezone, prebil se je v polfinale ligaškega pokala, ob tem pa ima nadaljnjo evropsko usodo v svojih nogah. Pomemben delež pri vstajenju Auxerrja je prispeval tudi Birsa, ki je za L'Equipe še opisal svoj zadetek: "Moj gol? Nisem bil presenečen, vedel sem, da bom zadel, če spravim žogo na svojo levo nogo."

Krhinova zahvala kapetanu za podporo
Ko se obeta, da bo Slovenija izgubila še zadnjega "Francoza", se je medtem še okrepila prisotnost Slovencev v Italiji. Prvi nastop v dresu Bologne je po seriji poškodb le dočakal mladi nadarjeni Rene Krhin, ki je ob domači zmagi nad Brescio (1:0) debitiral za klub, v katerega je poleti prestopil iz Interja (lani je tam zaigral na petih tekmah v Serii A).

"Po poškodbah sem končno zaigral. Pomembno je, da sem odigral prve minute. Moji soigralci so bili sijajni, precej so mi pomagali, še posebej kapetan Marco Di Vaio. Debi na tem stadionu je bil zares lep. Naša današnja zmaga je zelo pomembna, dala nam bo samozavest," je po krstu dejal Rene Krhin, ki je v igri vstopil v 74. minuti.

S. Handanović nepremagljiv z 11-m
Ob visoki zmagi Udineseja nad Leccejem s 4:0 se je ob koncu srečanja na Friuliju izkazal tudi Samir Handanović. "Sarma" je naprej atraktivno ubranil močan strel z razdalje Di Micheleja, v 92. minuti je s panterskim skokom zaustavil še njegov strel z bele točke, nato še odbitek Jede preusmeril v kot. Prvi slovenski vratar je v letošnji sezoni ubranil že tretjo enajstmetrovko! Proti Interju ga je Eto'o v drugem poskusu sicer premagal, a zato je bil popolni zmagovalec najstrožje kazni tako proti Barettu (Bari) kot zdaj proti Di Micheleju (Lecce).

"Zanima me samo, da moštvo ne prejme gola. V vratih samo opravljam svoje delo. Čisto zadovoljen bi bil, četudi jim ne bi prisodili enajstmetrovke," je po tekmi ostal skromen Handanović, ki je na zadnjih devetih prvenstvenih tekmah prejel le tri gole, kar šestkrat pa je ohranil mrežo Udineseja nedotaknjeno.

Če ni Cesarja, je pa Jokić
Pestro je bilo tudi pri ostalih "Italijanih": potem ko gol Armina Bačinovića proti Milanu Palermu ni prinesel niti točke, je "mariborska" naveza Iličić - Bačinović sodelovala pri zmagi na siciljanskem derbiju - Palermo je Catanio odpravil s 3:1. Medtem ko je Boštjan Cesar moral zaradi petih kartonov izpustiti prvo prvenstveno tekmo Chieva, je bil Bojan Jokić prvič letos uvrščen v prvo enajsterico, iz katere je izrinil Mantovanija. Jokić je z zbrano ogro v obrambi pripomogel k osvojitivi točke pri Sampdorii (0:0).

"Zlajotovo" izenačenje ni prineslo točke
Kljub dvema goloma na dveh tekmah tega tedna ima Zlatan Ljubijankić mešane občutke, saj je "slovenski" Gent v nedeljo doma izgubil derbi z Anderlechtom (1:2). "Zlajo" je z borbenostjo v 63. minuti poskrbel za izenačenje, nato pa si je Gentova obramba z Markom Šulerjem privoščila veliko napako, ki se je končala s prekrškom za 11-m, katero je v gol in zmago pretvoril Lukako.

Zlatko želi zaigrati "doma"
Kot zadnji bo na reprezentančni zbor priletel Zlatko Dedič, ki ga v danes zvečer čaka drugoligaški derbi Hertha - Bochum. Dedič, ki je nogometno odrastel ravno v Kopru, je zavrnil selektorjevo ponudbo, da lahko izpusti obračun z Gruzijo, saj si srčno želi zaigrati na novi Bonifiki.

Gol "Bačota" na San Siru


"Sarma" znova ukrotil 11-m (od 2:55)


"Zlajo" izenačil proti Anderlechtu (od 0:56)


Mojstrovina Birse proti Rennesu


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Novara - Empoli 1:1;
Empoli - Atalanta 3:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Catania - Udinese 1:0;
Udinese - Lecce 4:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 92' ubranil 11-m
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Borussia (M) 0:4do 76' (0:2)/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Bari 0:0;
Sampdoria - Chievo 0:0
vso tekmo;
/
v 71';
kartoni
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Sibir Novosibirsk 1:1/izven postave
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Bari 0:0;
Sampdoria - Chievo 0:0
/;
vso tekmo
na klopi;
prvič letos v 1. postavi
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Lustena 2:0* (P);
Austria D. - Kapfenberg 5:1
/;
vso tekmo
na klopi;
/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Eupen 3:1 (P);
Gent - Anderlecht 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
VEZISTI
Armin BačinovićPalermo (ITA)Milan - Palermo 3:1;
Palermo - Catania 4:0
vso tekmo;
vso tekmo
v 67' za 1:1;
v 56'

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - St. Etienne 2:0 (P);
Auxerre - Rennes 2:1
od 67' (2:0);
do 85' (1:1)
/;
v 67' za 1:0
Josip IličićPalermo (ITA)Milan - Palermo 3:1;
Palermo - Catania 3:1
vso tekmo;
do 91' (3:1)
/;
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Legia Varšava 4:0vso tekmo/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Leeds - Hull City 2:2;
Preston - Hull City 0:2
/;
vso tekmo
poškodovan;
v 20' podal za 0:1
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Groningen - Haag 2:1* (P);
NEC Njimegen - Haag 1:1
do 106' (1:1);
vso tekmo
/;
/
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - Rijnsburgse 3:0 (P);
Venlo - Vitesse 1:5
do 78' (3:0)
do 90' (1:5)
/;
/
NAPADALCI
Zlatko DedićBochum (NEM)Hertha - Bochum 2:0do 67' (1:0)/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Eupen 3:1 (P);
Gent - Anderlecht 1:2
do 71' (2:1);
vso tekmo
v 84' za 3:1;
v 63' za 1:1
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Borussia (M) 0:4vso tekmo/
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Haag 2:1* (P);
Heracles - Groningen 3:0
vso tekmo;
vso tekmo
zadel pri 11-m;
/
Nejc PečnikNacional (POR)Nacional - Maritimo 0:0/na klopi
"Ladje na obzorju"
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Cercle - Waasland 3:1 (P);
Genk - Cercle 3:0
/;
/
na klopi;
na klopi
Jan KoprivecUdinese (ITA)Catania - Udinese 1:0;
Udinese - Lecce 4:0
/:
/
izven postave;
izven postave
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie C. - Munchen 0:0/poškodovan
Rene KrhinBologna (ITA)Genoa - Bologna 1:0;
Bologna - Brescia 1:0
/;
od 74' (1:0)
izven postave;
debi v dresu Bologne
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Torino - Albinoleffe 1:0
Reggina - Torino 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Maritimo 0:0/izven postave
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Eupen 3:1 (P);
Gent - Anderlecht 1:2
/;
/
na klopi;
izven postave
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Alemannia A. - Duisburg 2:2vso tekmo v 67' z 11-m za 1:1
Haris VučkićNewcastle (ANG)Newcastle - Blackburn 1:2;
Newcastle - Fulham 0:0
/;
/
poškodovan;
poškodovan