Hit Gorica je v lanski sezoni državnega prvenstva osvojila 2. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Hit Gorica je v lanski sezoni državnega prvenstva osvojila 2. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Etien Velikonja
Etien Velikonja je bil lani kralj strelcev. Če bo ostal, bo Hitu Gorici pomagal dosegati zadetke, če bo odšel, bo napolnil klubsko blagajno. Foto: MMC RTV SLO
Miran Srebrnič
Miran Srebrnič dobro pozna svoje varovance. Foto: MMC RTV SLO
V Domžalah padali evrogoli
Goričani na Finsko s prednostjo

Odgovor bo bržčas znan kmalu po prvih tekmah, ki čakajo štirikratne državne prvake. Že na začetku se bodo srečali z Mariborom in Olimpijo. Današnje srečanje v Ljudskem vrtu za "vrtnice" prihaja nekako prehitro, manj kot 48 ur po naporni preizkušnji v 2. predkrogu Evropske lige proti Lahtiju.

Srebrnič je že legenda kluba
"Mislim, da je zelo nekorektno do našega kluba, da imamo pred tekmo prost samo en dan. Igralci se gotovo ne bodo spočili tako, kot je treba. Kljub temu pa upam, da bomo dosegli dober rezultat," je v četrtek zvečer razmišljal trener Miran Srebrnič.

39-letni Srebrnič je lansko sezono začel kot pomočnik Primoža Glihe, marca pa ga je zamenjal v vlogi glavnega trenerja. Končnica prvenstva je bila za Novogoričane zelo uspešna, saj so se s 26 točkami na zadnjih 13 tekmah zavihteli na 2. mesto. Srebrničevo dobro poznavanje okolja in kluba, v katerem je že 16 let, bi moralo biti porok za uspeh.

Vsi niso privolili v znižanje plač
Manj ugodna okoliščina za nekdanjega odličnega branilca iz Goriških brd je to, da ne more računati na vse igralce, na katere bi želel. Znižanje proračuna, ki naj bi bilo 40-odstotno (podjetje Hit je v vse prej kot rožnatem položaju), se je odrazilo v nezadovoljstvu nekaterih nogometašev, ki niso privolili v znižanje plač. Usoda vratarja Mitje Piriha, Mladena Kovačeviča in Mateja Mlakarja tako še ni znana.

"Upam, da bom v prihodnje lahko računal na njih, da zaostrimo konkurenco in da se dvigne kakovost. V soboto bi mi prišli zelo prav, ker bi lahko zamenjal nekaj fantov, kar bi zelo olajšalo delo," je po evropski zmagi na to temo dejal Srebrnič.


Bodite pozorni na Galešića
Ob izkušenih Enesu Demiroviču (37 let) in Milanu Ostercu (34) ter nekoliko mlajšem, a prav tako dobro preverjenem Admirju Kršiču, bodo morali več odgovornosti na svoja pleča prevzeti mladi upi. Odkritje sezone bi utegnil biti 20-letni Banjalučan Goran Galešić, ki je že v pretekli sezoni dobro izkoristil ponujeno priložnost v zvezni vrsti.

Od Hita Gorice so se poslovili Nebojša Kovačevič (odšel je v Luko Koper, kjer je že igral), slovaški branilec Michal Draho (Mura), Dario Šmitran in Simon Živec (še išče klub), na novo pa so članski ekipi pridružili le tri mladince (Sandi Arčon, Andrej Vetrih, Aleksandar Mandič).

Zadnji dnevi Velikonje v Novi Gorici?
Uspešnost kluba bo precej odvisna tudi od tega, ali bo v belo-modrem dresu ostal lani najboljši strelec I. SNL Etien Velikonja (17 zadetkov). Četudi je po vodi splaval prestop v Bochum, zanimanje za 20-letnega napadalca še zdaleč ni zamrlo. Zna se zgoditi, da bo Velikonja odšel še ta mesec.

Nekateri celo menijo, da brez prodaje enega največjih upov slovenskega nogometa novogoriški klub ne more preživeti. Med njimi je tudi nekdanji predsednik ND Gorica Viljem De Brea, ki je pred leti bdel nad prestopi Valterja Birse, Mirana Burgiča in Bojana Jokiča ter z njihovim odhodom v tujino dobro napolnil klubsko blagajno. Za Velikonjo želijo Novogoričani iztržiti 1,5 milijona evrov, s tem zneskom pa bi seveda pokrili dobršen del proračuna.

Kršič: Upajmo, da bomo čim višje
Kakšna pa so sploh pričakovanja pred začetkom sezone v igralskih vrstah? "Mislim, da je še prezgodaj za neka napovedovanja. Upajmo, da bomo čim višje. Vemo, da Gorica zadnja leta kroji sam vrh slovenskega nogometa in prizadevali si bomo, da ostanemo tam, kjer je Gorici mesto. Konkurenca je vsako leto velika, izjemno težko bo držati ta tempo, glede na to, da imamo malo ožji kader. A naredili bomo vse, da maksimalno izpeljemo sezono do konca," je za MMC povedal strelec prekrasnega zadetka s prostega strela proti Lahtiju Kršič.

Matej Rijavec

V Domžalah padali evrogoli
Goričani na Finsko s prednostjo