Arjen Robben je s tole bombo zasluženo popeljal bavarske velikane med najboljše štiri v Evropi. Foto: Reuters
Arjen Robben je s tole bombo zasluženo popeljal bavarske velikane med najboljše štiri v Evropi. Foto: Reuters
John O'Shea in Wayne Rooney
Wayne Rooney je nepogrešljivi del Uniteda. Brez njega je igra občutno slabša. Foto: Reuters
Bayern
Fantastični Bayern je uprizoril še eno fantastično zgodo. Foto: Reuters
Louis Van Gaal
Louis Van Gaal je Ligo prvakov že osvojil z Ajaxom. Navijači Bayerna so prepričani, da je prišel čas, da Nizozemec osvoji drugi naslov v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Franck Ribery in Rafael
Rafael je svojo neumnost povsem upravičeno plačal z rdečim kartonom. Foto: Reuters
Nani
Nani je v prvem polčasu igral dobro, nato se je povsem izgubil v Bayernovem izjemnem primežu. Foto: Reuters
Franck Ribery in Uli Höness
Franck Ribery je pravi motor bavarskega giganta. Foto: EPA
Manchester United in Bayern
Bayern se je na začetku sezone mučil, zdaj pa lahko po spektakularni pomladi osvoji celo trojno krono! Foto: Reuters

Nogometaši Bayerna so se prvič po devetih letih prebili v polfinale Lige prvakov, potem ko so se vrnili iz izgubljenega položaja na Old Traffordu. Ivica Olić in Arjen Robben sta znova zadela v ključnem trenutku. Manchester United je pol ure igral kot v transu, v drugem polčasu pa so nepopustljivi Nemci še enkrat upravičili svoj sloves.

Vsi strokovnjaki so se zmotili
Ko je legenda madridskega Reala Emilio Butragueno 19. marca izžrebal četrtfinalni par Bayern - Manchester United, so si bili vsi poznavalci nogometa enotni - to bo gladka zmaga rdečih vragov. Tudi vsi nemški novinarji so bili podobnega mnenja. Še posebej po porazu Bayerna doma s Stuttgartom (1:2) v zelo pomembni tekmi Bundeslige. V kultnem nedeljskem omizju Doppelpass na televizijski postaji DSF so ostra nemška peresa že videla United med četverico. Spomnili so se tudi poraza v Barceloni 8. aprila lani (0:4). "Lahko si privarčujete pot na Old Trafford … tam vas čaka lekcija, podobna lanski na Camp Nouu."

Tehtnica se je nagnila že ob koncu prve tekme
Take opazke smo lahko poslušali pred prvo tekmo, ki se je začela šokantno za 21-kratne nemške prvake. V 64. sekundi je Wayne Rooney zatresel mrežo, obramba Bayerna pa je spominjala na kakšno kadetsko ekipo. V drugem polčasu je Ferguson že mislil na veliki derbi s Chelseajem in Ivica Olić je dobesedno v zadnji sekundi poskrbel za veliko zmago (2:1). Vzdušje na Allianz Areni je bilo neverjetno, takega še ni bilo odkar so leta 2005 zgradili lepotico v Fröttmaningu.

Ko prehitro pomisliš na nepozabnih 7:1 …
Ves teden se je ugibalo o nastopu Rooneyja, ki je v letošnji sezoni neustavljiv. Stari maček Alex Ferguson je znova prelisičil vse, ko ga je postavil v udarno enajsterico. Poškodba gležnja le ni bila prehuda. To je dalo igralcem in navijačem še dodaten zagon na začetku povratnega srečanja. Prvih sedem minut so igralci Bayerna delovali kot kakšna tretjeligaška ekipa. Imeli so najboljšo vstopnico v teatru sanj. Od blizu so gledali vragolije Luisa Nanija in Antonia Valencie. Sijajna naveza je drugič udarila v 41. minuti. Valencia je na desni strani osmešil Holgerja Badstuberja, ki ni bil kos tako težki nalogi. Nani je z desnico poslal žogo pod prečko in zabava na Old Traffordu je bila popolna. Gledalci so že začeli razmišljati o finalu 22. maja v Madridu. Spomini so se jim vrnili tri leta nazaj, ko je Roma prvo tekmo četrtfinala na rimskem Olimpicu prav tako dobila z 2:1, na povratni tekmi pa so jih vragi zmleli kar s 7:1.

Olić je bil junak že v Torinu
Bayern je bil v letošnji sezoni že večkrat popolnoma odpisan. Po treh krogih Bundselige je imel le dve točki - najslabši štart po 43 letih. Louisa van Gaala so vsi ostro kritizirali. Pripeljal je Robbna iz madridskega Reala za 25 milijonov evrov tik pred koncem poletnega prestopnega roka. Nizozemec je debitiral z dvema goloma proti prvakom iz Wolfsburga (3:0). Novembra sta bila bila Ribery in Robben poškodovana, Bayer je bežal že za osem točk, po porazu z Bordeauxom doma (0:2) pa je bilo napredovanje v Ligi prvakov le še teorija.
Najprej je Bordeaux Bavarcem naredil ogromno uslugo z zmago and Juventusom (2:0), potem pa so Münchenčani 8. decembra slavili še v Torinu (1:4). Stara dama je povedla z 1:0, ključni zadetek pa je na začetku drugega polčasa dosegel prav Ivica Olić.

Znižanje pred odmorom ključno
Borbeni Hrvat je v 43. minuti dosegel zlata vreden zadetek, ki je popolnoma spremenil potek srečanja na Old Traffordu. Thomas Müller je žogo z glavo podaljšal do Olića, Michael Carrick je slabo posredoval in padel na tla, Ivica pa je žogo z levico mojstrsko poslal mimo van der Sarja v malo mrežico. Z eno akcijo je Bayern vstal od mrtvih in začel igrati svojo igro v teatru sanj, kjer je bilo v nadaljevanju vse bolj slišati nemške pesmi.

Rizzoli ni podlegel pritisku s tribun
Rdeči vragi so vedno blesteli z izjemnimi posamezniki, obramba pa se v letošnji sezoni že večkrat ni izkazala. Težko je bilo pričakovati, da se bodo uspešno branili ves drugi polčas. Že v Münchnu in ob sobotnem porazu proti Chelseaju (1:2) se je pokazalo, da v zadnji vrsti pošteno škripa. V 50. minuti je mladi Rafael da Silva naredil ogromno neumnost, ko je pred očmi odličnega italijanskega sodnika Nicole Rizzolija podrl Riberyja in si prislužil drugi rumeni karton. 38-letni arhitekt iz Bologne ni podlegel pritisku s tribun, kar se je v preteklosti prav na tem stadionu že velikokrat dogajalo.

Po odhodu Rooneyja gostitelji brez idej
Rooney je moral pet minut zatem v garderobo, saj se je stanje gležnja poslabšalo po nenamernem udarcu Daniela van Buytna sredi prvega dela. Vstopil je branilec John O’Shea, kar je pomenilo, da bo Alex Ferguson branil minimalno prednost. Pritisk se je iz minute v minuto stopnjeval, evropski podprvaki so le še stali v kazenskem prostoru in čakali na usodni udarec. Zadal jim ga je Robben z evrogolom po podaji Riberyja s kota. To je bila dobro uigrana akcija, ki sta jo oba virtuoza v letošnji sezoni že nekajkrat poskušala odigrati. Uspelo jima je na najbolj pomembni tekmi. Od tradicionalnega pritiska vragov v zadnjih minutah ni bilo nič. Robben je že enajstič letos odločil tekmo Bayerna - zlati nakup Louisa van Gaala.

Van Gaal je hotel Robbna že menjati
"To so najbolj pomembne tekme, zato sem stisnil zobe in ostal na igrišču. Tudi na treningu sva s Franckom potrenirala takšno izvajanje kota. Vedno je treba biti miren, tudi ob zaostanku. Finale je v Madridu, zelo dobro poznam pot do stadiona Santiago Bernabeu," je bil nasmejan Robben, ki so se mu v Madridu hitro in za relativno malo denarja odpovedali. Že v osmini finala proti Fiorentini je dosegel evrogol v Firencah (3:2), ki je pomenil preboj Bayerna v četrtfinale.

"Ferguson se je odločil za agresivno igro od prve minute, kar sem tudi pričakoval. Ni se nam uspelo postaviti po robu v prve pol ure. Že ob koncu prvega polčasa smo se pobrali. Olićev gol je padel ob idealnem času. V drugem polčasu sem vedel, da bomo zadeli. Oni so bili na koncu z močmi. Robbna sem želel zamenjati, saj ga potrebujemo proti Bayerju v soboto. Arjen mi je rekel, da ga pustim v igri še pet minut. Res se mi je oddolžil na najlepši mogoč način," je bil zelo sproščen van Gaal, ki si je v polfinalu želel drugega tekmeca: "Želel sem si polfinala proti Bordeauxu, saj bi se jim lahko oddložili za dva poraza jeseni."

Kritika Fergusona neupravičena
Igralci Uniteda so se poklapani hitro odpravili v garderobo, Ferguson pa je besno žvečil pred kamerami in prav nič ni skoparil s kritikami na račun Rizzolija. Najbolj ga je motilo, da so igralci Bayerna zahtevali drugi rumeni karton, ki pa je vsekakor bil upravičeno dosojen.

Hoeness pozna igrice "Fergieja"
"Dobil sem stavo proti Karlu Heinzu Rummeniggeju, saj sem rekel, da bo Rooney igral. Plačal bo večerjo za celo ekipo. Preprosto poznam Fergusona in njegove igrice. Najprej šest tednov, zdaj pa je igral po osmih dneh. Nič novega,"’ je Fergusonu odgovoril predsednik Bayerna Uli Hoeness.

"Schweini": Nimamo še nobene lovorike
"V prvem polčasu smo igrali boječe, v drugem pa kot pravi moški. Vsi so nas že odpisali, a morala naše ekipe je neverjetna. Treba je vedeti, da nimamo še nobene lovorike," je opozoril Bastian Schweinsteiger, ki na prvi tekmi v Münchnu zaradi kartonov ni smel igrati. Bayern ima v Bundesligi točko naskoka pred Schalkejem, v soboto pa ga čaka novo težko gostovanje v Leverkusnu.

Lyon tradicionalno neugoden tekmec
Angleži so igrali v zadnjih petih finalih Lige prvakov. Prvič po letu 2003 so celo brez polfinalista. Bayern je 23. maja 2001 v Milanu postal evropski prvak (v četrtfinalu je izločil Manchester United z 1:0 in 2:1) , potem pa je vedno obstal najpozneje v četrtfinalu. Na poti do finala v Madridu stoji neugodni Lyon, ki se je prvič prebil med najboljšo četverico. Manjkala bosta kaznovana kapetan Mark van Bommel in Badstuber. Bavarcem Francozi ne ležijo, v šampionski sezoni leta 2001 so prav na stadionu Gerland v Lyonu doživeli pravi polom (0:3).