Sven Göran Eriksson. Foto: EPA
Sven Göran Eriksson. Foto: EPA

"Sven Göran Eriksson je umrl. Po dolgi bolezni se je zjutraj poslovil na svojem domu v družinskem krogu," je sporočila njegova družina.

Šved je vodil 12 klubov, med njimi Benfico, Lazio, Fiorentino, Sampdorio, Romo, Manchester City in Leicester. Osvojil je 18 lovorik.

Bil je prvi neangleški selektor Anglije, s katero je med letoma 2001 in 2006 igral na treh velikih tekmovanjih. Vsakič je prišel do četrtfinala.

Od reprezentanc je bil še na krmilu Mehike, Slonokoščene obale in nazadnje Filipinov, kjer je leta 2019 tudi zaključil trenersko kariero.

Največji klubski pečat pustil v Laziu

Eriksson se je igralsko upokojil pri 27 letih. V trenerske vode je vstopil leta 1977 pri domačem Degerforsu, nato je prevzel Göteborg, s katerim je osvojil dva naslova švedskega prvaka in leta 1981 tudi Pokal Uefa.

Naslednja stopnička je bila portugalska Benfica, preden je odšel v Italijo. Tam je bil na čelu Rome, Fiorentine, Sampdorie in Lazia. Z Rimljani je osvojil sedem lovorik, med njimi naslov italijanskega prvaka (drugi v zgodovini Lazia), dva italijanska pokala in Pokal pokalnih zmagovalcev.

Z Anglijo trikrat izpadel v četrtfinalu

Mesto selektorja angleške reprezentance je prevzel konec leta 2000, ko je nasledil Kevina Keegana. 1. septembra je dosegel eno izmed najbolj odmevnih zmag, ko so Angleži v kvalifikacijah za SP s 5:1 v Münchnu premagali Nemčijo. Na SP-ju 2002 jih je v četrtfinalu izločila Brazilija.

Leta 2004 na EP-ju jih je na isti stopnički po streljanju enajstmetrovk izločila Portugalska kot tudi dve leti pozneje na svetovnem prvenstvu v Nemčiji.

Eno leto po odhodu z mesta selektorja je podpisal triletno pogodbo z Manchester Cityjem, ki pa ga je moral zapustiti že po eni sezoni. Nato je prevzel Mehiko in leta 2010 še Slonokoščeno obalo. Z njo mu na SP-ju leta 2010 ni uspelo priti v izločilne boje.

Pot ga je zatem vodila v Leicester City, od leta 2013 do 2019 pa je deloval v Aziji.

Nepozabno slovo v klubu njegovega življenja – Liverpoolu

Eriksson je javno objavil, da se bori z rakom in da se mu življenje izteka. "Vsi vedo, da sem neozdravljivo bolan, in vsi mislijo, da gre za raka. In res je. Toda boriti se moram čim dlje. Najboljši scenarij je, da bo to približno eno leto, najslabši scenarij pa, da bo krajše. Mislim, da ne, tako da bodo zdravniki, ki skrbijo zame, lahko postavili jasno diagnozo," je januarja dejal Eriksson na švedskem radiu.

V zadnjem letu je obiskoval nekdanje klube. Marca so mu nepozabno slovo priredili v Liverpoolu, klubu, za katerega je Eriksson navijal vse življenje, a ga ni nikoli vodil. Pomagal je voditi ekipo Liverpool Legends, ki je na Anfieldu premagala ekipo Ajax Legends s 4:2. S tem se mu je izpolnila želja, da bi enkrat v življenju vodil zasedbo iz mesta Beatlov.

Zadnje sporočilo iz dokumentarnega filma: Uživajte življenje

"Upam, da se me boste spomnili kot pozitivnega človeka, ki je skušal narediti vse, kar se da. Ne pomilujte me, smejte se. Hvala vsem, trenerjem, igralcem, navijačem. Vsi ste bili fantastični. Pazite nase in pazite na svoje življenje. Uživajte ga," je v dokumentarnem filmu Sven, ki je luč ugledal na začetku tega meseca, za slovo povedal Eriksson.