Slovenske odbojkarice so uspešno začele boje za četrti nastop na prvenstvih stare celine. Vodi jih italijanski trener Alessandro Orefice. Foto: Aleš Oblak
Slovenske odbojkarice so uspešno začele boje za četrti nastop na prvenstvih stare celine. Vodi jih italijanski trener Alessandro Orefice. Foto: Aleš Oblak

Slovenke so pokazale zbrano igro, spretno so izkoriščale svoje prednosti in bile zanesljive v vseh elementih, tako da gostje niso imele nikakršnih možnosti, da bi iz Ljubljane odnesle ugoden izid.

Varovanke Alessandra Oreficeja so v vseh treh nizih nadzorovale izid od začetka do konca. V tretjem so gostje nekaj časa še držale korak, slovenske odbojkarice pa so si odločilno prednost priigrale s štirimi zaporednimi točkami in vodstvom 18:12.

14 točk Saše Planinšec

Gostiteljice so dosegle sedem asov in osem blokov, imele pa odličen sprejem, ki je omogočil organizatorki igre, povratnici v reprezentanco Evi Pavlović Mori, da je z lahkoto organizirala napade. Podaje je enakomerno porazdelila vsem igralkam, Slovenke že nekaj časa niso pokazale tako raznovrstne igre.

Saša Planinšec je dosegla 14 točk, Mija Šiftar in Lorena Lorber Fijok po 11, Eva Zatković 10, Nika Milošič pa devet točk, ta je bila najboljša serverka tekme.

Reprezentanci sta se predtem nazadnje pomerili leta 2019, prav tako v kvalifikacijah za EP. Tudi tedaj so s 3:0 zmagale Slovenke.

Izraelke so pred dobrim tednom v Talinu ugnale Estonke s 3:1. Slovenke se bodo z odbojkaricami z Baltika pomerile v četrtek, tudi ta tekma bo v Črnučah s prenosom na TV Slovenija 2 in MMC-ju (ob 19.00).

Seznam

Alessandro Orefice ima na obračunih z Izraelom in Estonijo, ki si ju je s tribun mogoče ogledati brezplačno, na voljo 13 odbojkaric, in sicer podajalki Evo Pavlović Mori in Žano Ivano Halužan Sagadin, korektorici Evo Zatković in debitantko v članski izbrani vrsti Tani Jurič, sprejemalke Loreno Lorber Fijok, Mijo Šiftar in Seleno Leban, srednje blokerke Sašo Planinšec, Mirto Velikonja Grbac, Niko Milošič in Najo Kukman ter prosti igralki Anjo Mazej in Katjo Banko.


Kvalifikacije za EP 2026 (Ž)

SLOVENIJA – IZRAEL 3:0 (19, 13, 15)

Slovenija: Pavlović Mori 5 (2 asa, 2 bloka), Lorber Fijok 11, Zatković 10 (1 blok), Šiftar 11 (1 as), Velikonja Grbac, N. Milošič 9 (2 asa, 2 bloka), Kukman, Mazej, Planinšec 14 (1 as, 3 bloki), Banko, Halužan Sagadin, Leban 1 (1 as), Jurič.

Izrael: Devash 3, Kimel 2 (1 as), Hakas 5 (3 bloki), Saada 8 (1 blok), Ganah, Malik, Goncalves Correa 1, Zilberman, Marmen, Gamanovich 12 (1 as, 1 blok), Kerschenbaum, Bookman.


Četrtek ob 19.00 (Ljubljana - Črnuče):
SLOVENIJA – ESTONIJA
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)


ESTONIJA – IZRAEL 1:3

Na evropsko prvenstvo se uvrsti zmagovalec skupine in pet najboljših drugouvrščenih iz sedmih skupin.