Slovenske odbojkarice drevi začenjajo boje za četrti nastop na prvenstvih stare celine. Varovanke italijanskega trenerja na slovenski klopi Alessandra Oreficeja so v sklopu priprav odigrale šest pripravljalnih tekem. Foto: Aleš Oblak
Slovenske odbojkarice drevi začenjajo boje za četrti nastop na prvenstvih stare celine. Varovanke italijanskega trenerja na slovenski klopi Alessandra Oreficeja so v sklopu priprav odigrale šest pripravljalnih tekem. Foto: Aleš Oblak

Reprezentanci sta se nazadnje pomerili leta 2019, in sicer v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, zmagale so Slovenke s 3:0.

Slovenske odbojkarice velike favoritinje proti Izraelu in Estoniji
Slovenske odbojkarice velike favoritinje proti Izraelu in Estoniji

"Večino časa in dela smo namenili svoji ekipi in svoji igri, tekmicam se nismo preveč posvečali. Prav tako nismo imeli na voljo veliko posnetkov tekem Izraelk, vseeno pa smo jih nekaj le analizirali. Glede na videno je po mojem mnenju pomembneje to, da bomo mi igrali takšno odbojko, kot jo znamo. Od 15. julija naprej smo trdo delali, naredili veliko in zrastli kot ekipa. Zdaj pa je čas, da stopimo na igrišče, uživamo v igri in jutri proti Izraelu prikažemo svojo igro," je pred tekmo povedal selektor Slovenije Alessandro Orefice.

Seznam

Alessandro Orefice bo imel na obračunih z Izraelom in Estonijo, ki se bosta začela ob 19. uri in ki si ju bo s tribun mogoče ogledati brezplačno, na voljo 13 odbojkaric, in sicer podajalki Evo Pavlović Mori in Žano Ivano Halužan Sagadin, korektorici Evo Zatković in debitantko v članski izbrani vrsti Tani Jurič, sprejemalke Loreno Lorber Fijok, Mijo Šiftar in Seleno Leban, srednje blokerke Sašo Planinšec, Mirto Velikonja Grbac, Niko Milošič in Najo Kukman ter prosti igralki Anjo Mazej in Katjo Banko.

Sprejemalka Lorena Lorber Fijok se obeh tekem – Slovenke se bodo v četrtek pomerile še z Estonkami – že zelo veseli in za uvod računa na zmago. "Zdaj gre zares, veselim se, da bomo lahko prikazale to, za kar smo mesec in pol garale. Pripravljamo se na Izrael, potem se bomo tudi na Estonijo. Mislim, da če držimo svojo igro in delamo to, kar smo delale zdaj na pripravah, rezultat ne bi smel biti problem."

Podobno razmišlja tudi 18-letna ljubljanska odbojkarica Mija Šiftar: "Imeli smo veliko treningov in treningtekem in mislim, da smo jih oddelali dobro. Pripravo na Izrael smo že začeli. Jutri gre zares in mislim, da bo pomembno samo to, da bomo igrale svojo igro. Torej igro, ki smo jo prikazale na treningtekmah in ta nas bo pripeljala do zmage."

Drugi del kvalifikacij bo potekal med 2. in 10. avgustom prihodnje leto, ko se bodo Slovenke znova pomerile z Izraelkami in Estonkami. Na evropsko prvenstvo pa so že uvrščene vse štiri države gostiteljice, Azerbajdžan, Češka, Švedska in Turčija, ob njih pa še najboljše ekipe evropskega prvenstva 2023 – Srbija, Nizozemska, Italija, Poljska, Francija, Bolgarija, Ukrajina in Slovaška.

V "slovenski" skupini C so Izraelke pred dobrim tednom nazaj v Talinu ugnale Estonke s 3:1 v nizih.

Kvalifikacije za EP 2026 (Ž):

Ob 19.00 (Ljubljana):
SLOVENIJA – IZRAEL
Prenos na TV SLO 2 in naši spletni strani.

V živo