Ahmadinedžad ne zaupa ameriški posrednikom pri mirovnih pogovorih. Foto: EPA
Ahmadinedžad ne zaupa ameriški posrednikom pri mirovnih pogovorih. Foto: EPA
Hamas
Pripadniki skrajnega gibanja Hamas niso izključili možnosti samomorilskih napadov. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu in Mahmud Abas
Abas in Netanjahu sta se dogovorila, da se bosta v prihodnje srečevala vsake dva tedna. Foto: EPA

V četrtek so se v Washingtonu po skoraj dveh letih premora začela mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci, ki naj bi prinesla dokončno rešitev za več desetletij trajajoč spor na Bližnjem vzhodu.

Ahmadinedžad ni tako optimističen in je napovedal, da bodo pogajanja propadla, medtem ko je kritiziral nekatere muslimanske voditelje zaradi pomanjkljive podpore Palestincem v njihovem boju proti Izraelu.

"Palestinsko vprašanje ne more biti rešeno skozi pogovore s sovražniki palestinskega ljudstva. Upor je edini način za rešitev Palestincev," je iranski predsednik svoje prepričanje delil z verniki ob tradicionalnem dnevu Jeruzalema, ko v muslimanskem svetu potekajo shodi v podporo Palestincem.

"Kako lahko uspejo ti pogovori, ko pa so posredniki tisti, ki so povzročili ta konflikt," se je vprašal Ahmadinedžad in voditelje v regiji še pozval, naj se združijo proti Izraelu.

Po četrtkovem začetku mirovnih pogovorov v Washingtonu je trinajst palestinskih vojaških skupin združilo svoje moči in napovedalo "še učinkovitejše napade" na Izrael. Napoved skrajnih vojaških skupin je prišla, potem ko sta po skoraj dveh letih za isto mizo sedla izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski predsednik Mahmud Abas.

Predstavnik skrajne palestinske skupine Hamas Abu Ubaida je dejal, da bodo pri učinkovitejših napadih na Izrael "odprte vse možnosti". To pomeni tudi možnost samomorilskih napadov. Pripadniki trinajstih skupin so se v četrtek, med njimi so bili tudi člani islamskega Džihada in Ljudskega komiteja odpora, sešli v Gazi.


"Napovedujemo, da bo naš odpor dosegel novo stopnjo pri medsebojnem sodelovanju in najvišjo stopnjo pri pripravah, ki bodo povzročile še učinkovitejše napade na našega sovražnika Izrael," je dejal za agencijo Reuters Ubaida.

Burni odzivi na mirovna pogajanja
Čeprav je ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell včerajšnji sestanek s sekretarko Hillary Clinton ter Netanjahujem in Abasom označil za "konstruktivnega", je bil odziv burnejši na domačih tleh. Nekateri Izraelci so Netanjahujeve besede, ki je Palestince v mirovnem procesu naslovil kot "partnerje", obsodili.

Proti izraelskemu premierju so se obrnili tudi nekateri možje v njegovi stranki, ki so pogajanja - ta naj bi se nadaljevala v roku dveh tednov - označili za slepo ulico, med drugim tudi zato, ker Izrael naj ne bi nikoli dosegel dogovora glede nekaterih judovskih naselij, ki jih gradijo na palestinskem ozemlju, piše BBC.

Clinton: Zdaj je pravi trenutek za rešitev sporov
Clintonova, ki je vodila izraelsko-palestinske pogovore, je dejala, da sta sprti strani dočakali zdaj pravi trenutek za končanje "tega spora".

"Pogajanja glede spornega ozemlja, varnosti, Jeruzalema, beguncev in gradnje izraelskih naselbin se ne bodo končali, če bomo čakali, niti se ne bodo težave rešile same od sebe," so bile besede Clintonove. Netanjahu se je ob tem strinjal, "da pogajanja ne bodo lahka", Abas pa se zaveda "vseh ovir in zaprek, pred katerimi smo v teh pogajanjih, ki bi morala v obliki dogovora obroditi sadove v roku enega leta".