Razlitje nafte je močno prizadelo okolje in gospodarstvo. Foto: Reuters
Razlitje nafte je močno prizadelo okolje in gospodarstvo. Foto: Reuters

V prvi bitki gotovo dolgotrajne pravne vojne administracija predsednika ZDA Baracka Obame zahteva odškodnino od podjetij BP, Transocean Ltd, Anadarko Petroleum Corp, enoto Mitsui & co Ltd MEOX in zavarovalnico Transoceana Lloyds iz Londona zaradi njihove vloge pri eni najhujših ekoloških katastrof v zgodovini ZDA.

"Nameravamo dokazati, da so ti obtoženci odgovorni za vladne stroške čiščenja, gospodarsko izgubo in ekološko škodo," je v izjavi zapisal pravosodni minister Eric Holder.

Zahtevana globa ni navedena
V tožbi niso imenovani Halliburton, ki je cementiral za Macondo Well, ali Cameron International, ki je priskrbel opremo za vrtino, a je pravosodno ministrstvo sporočilo, da preiskava še poteka in bi lahko k obtožnici dodali več obtožencev.

Obtožnica obtožence bremeni kršenja zakona o čistih vodah in zakona o naftnem onesnaženju, v njej pa ni naveden zahtevan znesek odškodnine.

Globa do 21 milijard evrov?
Eksplozija na naftni ploščadi Deepwater Horizon je odjeknila 20. aprila, ko je umrlo 11 delavcev. Naftna ploščad se je nato potopila, iz vrtine pa je začela bruhati nafta. Vrtino so uspešno zamašili septembra. V Mehiški zaliv je izteklo okoli 4,9 milijona skoraj 159-litrskih sodov nafte.

Če bodo obtožence obdolžili velike malomarnosti, se lahko zgodi, da bodo morali plačati do 4.300 dolarjev za sodček, kar bi zneslo najmanj 21 milijard dolarjev odškodnine. Če jim malomarnost ne bo dokazana, bi lahko plačali do 1.100 dolarjev globe na 159-litrski sod razlite nafte.