Marincem so obtožbo prebrali v bazi Pendelton. Foto: Reuters
Marincem so obtožbo prebrali v bazi Pendelton. Foto: Reuters
Ameriški vojak
Ameriška vojska ostaja v Iraku kljub pozivom po umiku. Foto: EPA

Ameriški marinci so sprva trdili, da je bilo 24 moških, žensk in otrok ubitih v eksploziji bombe, kasneje pa so različna poročila dokazala, da so bili za umor krivi vojaki.

Zagovorniki vojakov trdijo, da ti niso ukrepali zunaj svojih pooblastil, a osem marincev zdaj po vsej verjetnosti čaka največji ameriški sodni proces, kar se jih je pojavilo od začetka invazije na Irak. Štirje marinci so obtoženi umora, ostali štirje pa so obtoženi sodelovanja pri prikrivanju umora.

Eden od osmih marincev, 26-letni poveljnik Frank D. Wuterich, je bil obtožen umora 12 ljudi, ki naj bi jih ustrelil namerno, in nagovarjanja k lažnim pričanjem. Bremeni ga tudi to, da naj bi podrejenim naročil, naj "streljajo najprej in sprašujejo kasneje". Poleg Wutericha je tožilstvo nenaklepnega trojnega umora obtožilo še 22-letnega desetarja Justina Sharatta in 25-letnega desetarja Stephena Tatuma.

Naslednje leto bo naporno
Medtem ameriški predsednik George Bush razmišlja, da bi v Irak poslal nove okrepitve. Na tiskovni konferenci v sredo je dejal, da bo ameriška vojska v Iraku ostala še dolgo in da bo naslednje leto zahtevalo "težke odločitve in dodatne žrtve". Bush je dejal, da uporniki v Iraku otežujejo prizadevanja ZDA, da bi v državi vzpostavili mir, a da jim "varnost državljanov ne dopušča, da bi se vdali".

Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je v sredo nenapovedano obiskal Irak, kjer se je sešel z vojaškimi poveljniki in iraškimi politiki ter se z njimi pogovarjal o razmerah v državi, da bo predsedniku Bushu lažje pomagal oblikovati novo iraško strategijo.