Vrh bo potekal v Johannesburgu med torkom in četrtkom. Foto: Reuters
Vrh bo potekal v Johannesburgu med torkom in četrtkom. Foto: Reuters

Južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor je pred vrhom v Johannesburgu napovedala, da je cilj srečanja doseči spremembo svetovnega reda. Želijo se upreti diktatu Zahoda pod vodstvom ZDA, pa so sporočili iz Rusije.

Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. To pa bi radi dosegli z razširitvijo skupine v BRICS plus.

Več kot 30 držav je že potrdilo udeležbo na vrhu. Poleg tega so v Johannesburg povabili 67 višjih predstavnikov iz Afrike in drugih držav v razvoju ter 20 predstavnikov mednarodnih organizacij, med njimi Združenih narodov in Afriške unije. Kot navaja nemška tiskovna agencija DPA, je zanimanje za udeležbo izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pa ni prejel vabila. Na vrhu namreč niso zaželeni predstavniki nekdanjih kolonialnih sil ali zahodnih industrijskih velesil.

Skupini bi se priključilo 40 držav

Države skupine BRICS že zdaj predstavljajo 42 odstotkov prebivalstva, 30 odstotkov svetovnih zemeljskih površin in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda. Te deleži pa bi se lahko še povečali. Zanimanje za pridružitev je namreč po navedbah Naledi Pandor izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23. Med drugim bi se radi BRICS-u pridružili Argentina, Savdska Arabija, Alžirija, Egipt, Iran, Bangladeš, Venezuela in Tajska. Peterica držav trenutno še razpravlja o merilih za nove članice.

Razširitev skupine bi bila v korist predvsem Rusiji, ki bi tako okrepila svoj vpliv v mednarodni sferi, je ocenil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Na srečanju bo zastopal predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki se bo vrha udeležil le virtualno. Putin se želi s tem ogniti nevarnosti aretacije. Južna Afrika je namreč članica Mednarodnega sodišča v Haagu, to pa je izdalo mednarodno tiralico proti 70-letniku zaradi domnevnih zločinov med vojno v Ukrajini.

Ministrica Pandor je pred srečanjem zagotovila, da skupina ni niti protizahodna niti proruska. Predvsem gre za to, da zahodne velesile zanemarjajo zahteve držav v razvoju, je dodala. "To ni tekmovanje, ampak jasen dokaz potrebe, da se glasovi držav BRICS-a slišijo in spoštujejo," je poudarila.