Potratna kraljica Elizabeta II. Foto: EPA
Potratna kraljica Elizabeta II. Foto: EPA
Orjaška Buckinghamska palača - težek energetski zalogaj. Foto: EPA

Prošnja Elizabete II. je bila sicer zavrnjena, saj naj bi se ministri zbali, da bi zadeva prerasla v piarovsko katastrofo, poroča Independent, ki se sklicuje na dokumente, razkrite pod zakonom o informacijski svobodi.
Kraljičinim svetovalcem so povedali, da je bilo 60 milijonov funtov za energetsko varčnost namenjenih družinam z nizkimi prihodki in da če bi dali denar Buckinghamski palači namesto stanovanjem za revne ali bolnišnicam, bi to za kraljico in vlado lahko pomenilo negativno reklamo.
"Nevzdržni" stroški
Svetovalci so se leta 2004 ministrom potožili, da znašajo kraljičini računi za plin in elektriko prek milijon funtov in da so kot taki postali "nevzdržni". Plin in elektrika sta se namreč v tistem letu podražila za 50 odstotkov.
Kraljevi dvor se je pritožil še, da 15 milijonov funtov vladnih sredstev ni dovolj za vzdrževanje kraljičinih palač. V iskanju več varčevalnih rešitev je kraljičin blagajnik pisal ministrstvu za kulturo, medije in šport, da bi poizvedel, ali je dvor upravičen do podpore za zamenjavo štirih grelnih enot v Buckinghamski palači in na gradu Windsor.
Diplomatski, a odločen "ne"
Težava je, da je 60 milijonov funtov vreden sklad, o katerem je govor, namenjen šolam, bolnišnicam, svetom in nizkoproračunskim stanovanjem za ljudi z najnižjimi dohodki. Davkoplačevalci že tako ali tako prispevajo 38 milijonov funtov za stroške kraljeve družine.
Še dodatni zaplet: v nekaterih domovanjih, ki bi bila upravičena do energijskega sklada, bivajo nižji plemiči, ki uživajo posebne ugodnosti dvora. Začuda se vlada predlogu sploh ni upirala in je kraljici odobrila posebna sredstva. A sodeč po dokumentih, si je parlament do avgusta 2004 že premislil in celotno idejo zavrgel. V elektronskem pismu palači so diplomatsko razložili, da so sredstva namenjena ljudem z "nizkimi dohodki".
"Mislim, da je občinski energetski sklad namenjen predvsem za ogrevanje tistih skupnosti, ki jih vodijo lokalne oblasti, univerze, nizkoproračunska stanovanja itd. Poleg tega se čutim tudi malce neprijetno glede verjetnega negativnega poročanja v medijih, če bi palači odobrili sredstva na račun, denimo, bolnišnice. Se opravičujem, če to ne zveni bolj pozitivno," je zapisal predstavnik parlamenta.
Kraljičin račun za plin je, sodeč po dokumentih, od leta 2002 do 2006 narasel s 319.000 funtov na 526.000. Še bolj je poskočil račun za elektriko, in sicer z 249.000 funtov na 513.000.
Lani je ekipa energetskih nadzornikov porabo v kraljevi palači označila za "šokantno in grozljivo" ter za največji "centralni radiator" v Londonu in ji prisodila oceno 0 od 10.