Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

Po Putinovih besedah bi bil lahko osnova za pogovore preliminarni dogovor med ruskimi in ukrajinskimi pogajalci, ki so ga v prvih tednih vojne dosegli v Carigradu.

Kljub temu, da je po vdoru v Kursk Putin zatrdil, da v tovrstnih okoliščinah pogajanja niso mogoča, je danes spet izrazil pripravljenost na pogovore. "Ali smo se pripravljeni pogajati z njimi? Tega nismo nikoli zavračali," je dejal.

Kremelj je že večkrat zatrdil, da sta bili državi spomladi leta 2022, kmalu po začetku ruske agresije, na pragu dogovora. "Uspeli smo doseči dogovor, o tem priča tudi podpis vodje ukrajinske delegacije, kar pomeni, da je bila ukrajinska stran v splošnem zadovoljna z doseženim," je povedal Putin.

Prepričan je, da ga na koncu niso uveljavili, ker da so prejeli povelje, naj tega na storijo, saj da so "elite ZDA, Evrope - nekaterih evropskih držav - želele doseči strateški poraz Rusije".

O ukrajinskem vdoru v rusko Kursko oblast je Putin dejal, da je bil njegov namen upočasniti napredovanje ruskih sil v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine, a da je bil ta poskus neuspešen, saj da je Kijev zgolj oslabil svoje sile vzdolž vzhodne fronte in omogočil pospešitev ruskega napredovanja.

Več tisoč ukrajinskih vojakov je 6. avgusta vdrlo čez ukrajinsko-rusko mejo ob podpori težkega orožja in topništva tudi zahodne izdelave.

Putin je na Vzhodnem gospodarskem forumu v Vladivostoku poudaril, da ima Rusija "sveto dolžnost" izgnati napadalce, ruske sile pa da so že začele potiskati ukrajinske sile iz Kurska. Na drugi strani je po Putinovih besedah rusko napredovanje proti ukrajinskemu mestu Pokrovsk uspešno.

Rusija sicer od jeseni 2022 regiji v Donbasu, Lugansk in Doneck, obravnava kot del svojega ozemlja. Lugansk nadzoruje skoraj v celoti, Doneck pa je deloma.

V preteklosti je Putin kot pogoj za kakršnekoli mirovne pogovore s Kijevom zahteval umik ukrajinskih sil iz teh dveh regij, obenem pa še iz Hersona in Zaporožja, kar tako Ukrajina kot njene zahodne zaveznice zavračajo.

Rusija bo povečala izvoz plina na druga območja

Rusija namerava ohraniti tranzit plina v Evropsko unijo, a Ukrajine ne more prisiliti v podaljšanje dogovora o tranzitu po 31. decembru, ko se izteče, je dejal Putin.

Dodal je, da EU, kot kaže, ne želi ruskega plina in da bo Rusija povečala dobave drugim regijam in po drugih poteh, nepovezanih z Ukrajino.

Rusija bo morda povečala izvoz plina v Turčijo, pa tudi Iran poziva Rusijo k večji dobavi plina, je še povedal Putin.

Putin sarkastično: Rusija podpira Kamalo Harris

Putin je, kot kaže v šali, dejal, da Rusija na predsedniških volitvah v ZDA podpira Kamalo Harris pred Donaldom Trumpom. Spomnil je, da je Trump uvedel več sankcij zoper Rusijo kot kdor koli v Beli hiši pred njim, in spet v šali dejal, da se jih bo Harris morda vzdržala.

Ameriške obveščevalne službe medtem pravijo, da verjamejo, da želi Rusija zmago Trumpa, ker je ta manj zavezan podpori Ukrajine v vojni proti Rusiji.

Ukrajinski generalštab: Glavnina napadov v smeri Pokrovska

Rusija še naprej glavnino napadov na ukrajinski fronti usmerja proti Pokrovsku, je v današnjem poročilu sporočil generalštab v Kijevu.

Od skupno 138 spopadov v zadnjem dnevu jih je 52 potekalo v Pokrovskem sektorju, je sporočil generalštab. Rusija tako ohranja pritisk proti pomembnemu prometnemu vozlišču na zahodu Doneškega bazena.

Kljub napredovanju ruskih sil na vzhodu in napadom z letalniki Ukrajina vztraja pri zasedbi dela ruske obmejne Kurske oblasti, kjer po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega dosegajo vse zastavljene cilje. Zelenski je v rednem večernem nagovoru ob tem opozoril na zajetje številnih vojnih ujetnikov, ki jih bodo lahko izmenjali z Moskvo.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je zračna obramba ponoči sestrelila 60 ruskih brezpilotnikov kamikaz. 15 letalnikov je s poti skrenilo zaradi elektronskih motilcev, dva sta se vrnila v Rusijo, eden pa je poletel nad Belorusijo, so zapisali na Telegramu.

Obenem naj bi Rusija s Krima izstrelila še eno raketo, poročil o morebitni škodi ali žrtvah obsežnega napada pa za zdaj ni.

Število ubitih v torkovem ruskem napadu na vojaški inštitut v Poltavi v osrednji Ukrajini je medtem naraslo na 54, še 297 je ranjenih. Zdravstveno stanje 65 ranjencev ostaja resno.

Reševalci predvidevajo, da je pod ruševinami ujetih do pet ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.