Sporni zakon je sprožil množične proteste in kritike Zahoda. Foto: AP
Sporni zakon je sprožil množične proteste in kritike Zahoda. Foto: AP

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da se je odločil finančno pomoč, ki bi jo dobila neposredno gruzijska vlada, ustaviti zaradi "nedemokratičnih potez" tamkajšnje vlade, je poročal Guardian. "Nedemokratična dejanja in lažne izjave gruzijske vlade so nezdružljivi z merili za članstvo v Evropski uniji in Natu,“ je dodal Blinken.

Kljub začasni prekinitvi bodo ZDA še naprej financirale programe v Gruziji, ki spodbujajo demokracijo, pravno državo, neodvisne medije in gospodarski razvoj. "Ostajamo zavezani gruzijskemu ljudstvu in njegovim evroatlantskim prizadevanjem,“ je dejal Blinken in poudaril, da so ZDA v zadnjih treh desetletjih, odkar je Gruzija neodvisna, tej državi namenile za več kot 6,2 milijarde dolarjev pomoči.

Washington je zaradi spornega zakona predtem sprejel že nekatere druge ukrepe, med drugim je uvedel vizumsko prepoved za številne gruzijske politike in uslužbence organov pregona zaradi zatiranja svobode govora, zlasti tistih, ki podpirajo povezovanje Gruzije z Zahodom. Američani so namreč prepričani, da se omenjeni zakon o tujih agentih zgleduje po ruskem zakonu, katerega namen je zatreti politične oporečnike.

Poslanci povozili veto predsednice

Gruzijski poslanci so zakon sprejeli maja, potem ko so preglasovali veto predsednice države. Zakon zahteva, da se morajo mediji in nevladne organizacije registrirati kot organizacije, ki "sledijo interesom tuje sile", če več kot 20 odstotkov svojih sredstev prejmejo iz tujine.

Zaradi zakona je gruzijska opozicija več tednov protestirala.

Sorodna novica "Gruzijski režim je razkril svoj resnični cilj – popolni nadzor nad civilno družbo"