Del Pontejeva je tokrat izrazila zadovoljstvo s srbskimi oblastmi. Foto: EPA
Del Pontejeva je tokrat izrazila zadovoljstvo s srbskimi oblastmi. Foto: EPA

Mladić ima za talce celoten srbski narod.

zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković
Carla Del Ponte
Glavna haaška tožilka je neizprosna pri pogovorih o izpolnjevanju dogovora o sodelovanju s haaškim sodiščem. Foto: EPA

Po pogovorih v Beogradu, kjer jo je sprejel srbski premier Vojislav Koštunica, je dejala, da ima haaško tožilstvo v zadnjem času dostop tako do prič kot tudi do dokumentov, da pa še vedno čaka na izročitev šestih Srbov, med katerimi naj bi bila tudi general vojske Republike srbske Ratko Mladić in nekdanji politični voditelj Srbov v BiH-u Radovan Karadžić.

Kljub izročitvi nekaterih obtožencev Haagu v zadnjih mesecih pa Del Pontejeva od Beograda pričakuje tudi čimprejšnjo izročitev nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića do decembra, ko bo potekala deseta obletnica od sklenitve daytonskega sporazuma, s katerim je bila končana vojna v BiH-u.

Haaški tožilki so sicer že ob junijskem obisku v SČG-ju zagotovili, da bo Mladić v Haagu do 5. oktobra, vendar pa Beograd pričakuje, da se bodo pogajanja o približevanju EU-ju začela tudi ob neizročitvi Mladića.

Srbski zunanji minister Vuk Drašković je pozval k izročitvi Mladića do 20. novembra, ko bo minilo deset let od podpisa daytonskega sporazuma, s katerim so končali vojno v BiH-u. Dejal je, da ima Mladić za talce vse Srbe.

Čez nekaj dni bodo zasedali zunanji ministri EU-ja, ki naj bi določili začetek pogajanj, za katera v Beogradu upajo, da se bodo začela 10. oktobra, ko bo na obisku evropski komisar za širitev Oli Rehn.

Hrvati želijo prepričati Haag
Iz Beograda bo odpotovala v Zagreb, ki verjame, da lahko tožilko prepriča, da je zrel za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem. Prepričanje je izrazil hrvaški diplomat blizu vladnemu vrhu, ki dodaja, da so za sodelovanje s Haagom storili vse, kar je v njihovi moči.

Tožilka naj bi sicer v Zagreb pripotovala v petek, potem ko bo končala obisk v Beogradu. Tudi z Zagrebom bo govorila o sedlovanju s Haagom, kar je glavna ovira za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Prvi primer izročitve Sarajevu
Haag je Sarajevu prvič izročil nekega obtoženca, ki naj bi mu sodila sodišča v BiH-u. Gre za bosanskega Srba Radovana Stankovića, ki je obtožen mučenja in posilstev v Foči. Sicer je sodišče za vojne zločine v Sarajevu prvi primer začelo že v začetku meseca, ko je pred sodnike stopil neki bosanski Srbu, prav tako obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Foči.

Mladić ima za talce celoten srbski narod.

zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković