Ob izbruhu je oblak pepela segel več kot sto metrov v višino. Foto: EPA
Ob izbruhu je oblak pepela segel več kot sto metrov v višino. Foto: EPA

Vulkan Mayon je visok približno 2500 metrov, dviguje pa se približno 350 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Manila. Medtem ko se je nanj vzpenjala skupina turistov, jih je ta presenetil s silovitim izbruhom pepela in kamenja. Oblak pepela je segel več kot sto metrov v višino.

V skupini je bilo približno 20 turistov, med njimi so bili Nemci, Avstrijci, Indonezijci in Tajci. Med žrtvami so trije Nemci in filipinski vodnik, sedem ljudi, med njimi Avstrijka, je bilo lažje ranjenih. Turisti naj bi umrli zaradi zastrupitve s strupenimi plini iz vulkana. Ranjena Avstrijka je na poti v bolnišnico v Manilo povedala, da so se naenkrat nanje usule skale. "Bilo je kot toča skal," je povedala.

Oblasti niso ukazale evakuacije
Oblasti so izbruh vulkana, ki je nazadnje izbruhnil leta 2009, označile za manjšega in omejenega na okolico kraterja, zato niso ukazale evakuacije okoliškega prebivalstva. Na ognjenik, ki je razmeroma lahko dostopen, se vsako leto povzpne med 300 in 1.000 ljudi, za vzpon pa je treba odšteti približno sto dolarjev.