Srbski protestniki so zažgali dva administrativna prehoda med Srbijo in Kosovom, Jarinje in Brnjak, znana tudi kot Gate 1 in Gate 2. Foto: MMC RTV SLO
Srbski protestniki so zažgali dva administrativna prehoda med Srbijo in Kosovom, Jarinje in Brnjak, znana tudi kot Gate 1 in Gate 2. Foto: MMC RTV SLO
Razgrajanje v Beogradu
Priljubljena tarča napadov: McDonald's. Foto: Reuters

Veliko držav na svetu ima podobne težave kot Srbija. Zamislite si, da ste na mojem mestu, da ste predsednik države, ki se ji proti njeni volji jemlje del ozemlja.

Srbski predsednik Tadić v VS-ju
Sprotne zahvale državam, ki so Kosovo že priznale. Foto: EPA
Kosovo na lovu za priznanji
V Beogradu še nemirno
Na Kosovu se zaostruje

Medtem pa so se iz obeh prehodov umaknile policijske enote Unmika ter pred odhodom uničile dokumente in odstranile računalnike. Kosovska policija je, potem ko so srbski protestniki zažgali mejni prehod Jarinje in napadli drugega, Brnjak pri vasi Zubin Potok, na pomoč poklicala vojake Natove misije Kfor.

Protestniki naj bi na Jarinju uničili nadzorni točki Unmika in nekaj njegovih vozil, zažgali pa so tudi postojanko kosovske policije in urad banke Kasa, ki je v večinski lasti Nove ljubljanske banke. Potem ko je več kot 1.000 protestnikov poskušalo zavzeti drugi prehod, je kosovska policija poiskala zavetje v predoru ob prehodu.

Unmik in Kfor zaprla mejna prehoda
Vodja Unmika Joachim Rücker je sporočil, da sta se Unmik in Kfor odločila, da bodo za 24 ur zaprli napadeni nadzorni točki Jarinje in Brnjak, poznani tudi kot Gate 1 in Gate 2. Ob tem je Rücker obsodil napad na omenjeni točki in dejal, da je vsako nasilje popolnoma nesprejemljivo. "Nasilja ne bomo trpeli. Od komisarja policije Unmika in poveljnika Kforja sem zaghteval, naj vzpostavita mir na prehodih," je še povedal.

Kosovski premier Hasim Thaci je napad na administrativna mejna prehoda obsodil, a gre po njegovem mnenju za osamljena incidenta. "Incidenta nikakor ne bosta spodkopala veličine dostojanstvenih slovesnosti ob razglasitvi neodvisnosti," je povedal.

Države v Prištini odpirajo veleposlaništva

Novo državo so že priznale ZDA, Velika Britanija, Francija, Italija, Nemčija, Albanija, Avstralija, Afganistan, Turčija in Senegal. V Prištini so svoje veleposlaništvo že odprle Velika Britanija, Francija, ZDA, Turčija in Albanija.

Tajvan Kosovo priznal, Kitajska besni
Kosovo je priznal tudi Tajvan, kar je razjezilo Peking. "Republika Kitajska, uradno ime Tajvana, uradno priznava Kosovo," je sporočil zunanji minister James Huang in dodal, da čestita Kosovu in se zavzema za spoštovanje pravice do samoodločbe. Kitajska, ki nasprotuje neodvisnosti Kosova, je sporočila, da Tajvan nima nikakršne pravice in zmožnosti priznati Kosova. "Na svetu obstaja le ena Kitajska. Splošno sprejeto mnenje je, da je Tajvan neodtujljiv del kitajskega ozemlja in da je vlada Ljudske republike Kitajske edina vlada, ki zastopa celotno Kitajsko," se je jezno odzval predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Srbija pa je med tem s protestno noto odpoklicala svoje veleposlanike iz ZDA, Francije, Turčije in Avstralije. Veleposlaniki imajo po prejetju protestne note 48 ur časa, da odidejo iz držav.

Jeremić: Ovse naj razveljavi neodvisnost
Zunanji minister Vuk Jeremić je na izredni seji Organizacije za varnost in sodelovanje na Dunaju Evropo pozval, naj razveljavi nedovisnost Kosova. Povedal je, da Srbija od Ovseja pričakuje, da bo obsodil enostransko razglasitev države in tako potrdil temeljna načela in vrednote te organizacije. Jeremić je poudaril, da so kosovski voditelji z razglasitvijo neodvisnosti poteptali vsa mednarodna načela.

Lavrov svari Riceovo
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ameriško državno sekretarko Condoleeezo Rice znova posvaril, da razglasitev neodvisnosti ogroža mednarodno stabilnost. Ameriški predsednik George Bush pa je že napovedal, da bodo ZDA v kratkem vzpostavile diplomatske odnose z novo državo, in čestital Kosovu. "V imenu ameriškega ljudstva priznavam Kosovo za neodvisno in suvereno državo," je zapisal v pismu kosovskemu kolegu Fatmirju Sejdiuju, novinarjem pa zatrdil: "Zgodovina bo pokazala, da je bil to pravi korak, ki bi prinesel mir na Balkanu. ZDA podpirajo ta korak, ker verjamemo, da bo prinesel mir."

Tadić: "Zamislite si, da ste na mojem mestu!"
Srbski predsednik Tadić je v zelo čustvenem govoru na včerajšnji seji VS-ja pozval vodjo Unmika Joachima Rückerja, naj razglasitev Kosova označi za nično. Kosovo pričakuje nova priznanja.

Spodaj si lahko ogledate posnetek protestov iz Niša. (opozorilo: posnetek nima slovenskih podnapisov)
Tadić je opozoril, da je bila enostranska razglasitev protizakonita, in spomnil na podobne razmere drugod po svetu. "Veliko držav v svetu ima podobne težave kot Srbija. Zamislite si, da ste na mojem mestu, da ste predsednik države, ki se ji proti njeni volji jemlje del ozemlja." Dodal je, da srbske oblasti kosovskega vprašanja ne bodo reševale s silo, in pozval Kfor, naj poskrbi za varnost srbske manjšine na Kosovu. Na zasedanju je sodeloval tudi generalni sekretar Ban Ki Mun, ki se do novega statusa Kosova ni želel opredeliti, je pa dejal, da bo misija ZN-a Unmik še naprej ostala na Kosovu.

Srbska skupščina je na izrednem zasedanju v ponedeljek zvečer z veliko večino potrdila odlok vlade o razveljavitvi enostranske razglasitve.

Policija aretirala huligane
Beograd so tudi včeraj zaznamovali protesti, ponekod so huligani uničevali premoženje. Ko je več kot sto huliganov napadlo McDonald's, so prestrašeni gostje pobegnili iz restavracije, na kraj incidenta pa je takoj prihitela policija in jih razgnala, najmanj enega protestnika pa je pridržala. Huligani so se napotili tudi proti ameriškemu veleposlaništvu, ki je bilo tarča napadov že v nedeljo, a jih je policija ustavila. Vsa veleposlaništva so pod strogim nadzorom. Srbski mediji poročajo, da so se huligani stepli tudi med seboj.

Milijon ljudi na protestih v četrtek
Premier Vojislav Koštunica je zvečer državljane pozval, naj prekinejo nasilne proteste in nerede in poudaril, da takšen način ni v podporo srbskim prizadevanjem za ohranitev Kosova. "Hkrati pozivam vse državljane na velik miren protest z imenom Kosovo je Srbija, ki ga bodo državne ustanove in parlamentarne oblasti izvedle v četrtek pred ljudsko skupščino." Na četrtkovem mitingu pričakujejo več kot milijon ljudi.

K. T./B. T.

Veliko držav na svetu ima podobne težave kot Srbija. Zamislite si, da ste na mojem mestu, da ste predsednik države, ki se ji proti njeni volji jemlje del ozemlja.

Srbski predsednik Tadić v VS-ju
Kosovo na lovu za priznanji
V Beogradu še nemirno
Na Kosovu se zaostruje