ZDA in Turčija so obsodile teroristični napad na veleposlaništvo. Foto: EPA
ZDA in Turčija so obsodile teroristični napad na veleposlaništvo. Foto: EPA

"Naš vojak Alisan Sanli se je 1. februarja 2013 žrtvoval in vstopil v veleposlaništvo ZDA, ki ubijajo narode po svetu," je objavila skupina na svoji spletni strani, ob sporočilu pa je bila fotografija samomorilskega napadalca, ki je oblečen v vojaška oblačila in opasan z razstrelivom.

Napadalec se je v petek razstrelil na vhodu v ameriško veleposlaništvo in ob tem sprožil še ročno granato. V napadu je bil ubit varnostnik in huje ranjena turška novinarka, ki je bila namenjena na obisk k veleposlaniku.

Po napadu so ZDA svoje državljane opozorile, naj do nadaljnjega ne obiskujejo ameriških diplomatskih predstavništev v Turčiji.

DHKP-C je na ameriškem in evropskem seznamu terorističnih organizacij. Skupina je od leta 1970 odgovorna za več napadov, med njimi tudi na ameriška diplomatska predstavništva. Januarja je turška policija proti njej izvedla več racij.

V preteklih letih so številne turške prepovedane skupine - od kurdskih upornikov do levičarskih in islamskih skrajnežev - izvedle napade po državi.