Foto: EPA
Foto: EPA

Potrošniki tega niso opazili, poskus pa je služil kot priprava na načrtovano sinhronizacijo litovskega omrežja s preostalo celinsko Evropo.

"Še en izjemno pomemben korak, s katerim smo bližje dnevu, ko bomo tam, kjer spadamo – v evropskem omrežju," je po uspešnem preizkusu na Facebooku zapisala premierka Ingrida Šimonyte. Minister za energijo Dainius Kreivys je medtem poskusno prekinitev označil za "velik korak k energetski neodvisnosti".

Oba politika sta si osebno ogledala preizkus, med katerim so bile potrebe Litve po električni energiji v celoti zagotovljene z lastno proizvodnjo ter uvozom iz Poljske in Švedske.

Estonija in Latvija na ta korak še nista pripravljeni

Litva je sicer lani popolnoma ustavila uvoz energije iz Rusije, vendar je tako kot Estonija in Latvija še vedno del skupnega električnega omrežja z Rusijo in Belorusijo, imenovanega sistem BRELL, ki izvira še iz sovjetskih časov. To pomeni, da so baltske države povezane z ruskim in beloruskim omrežjem in so pri ohranjanju stabilnosti svojih elektroenergetskih sistemov še naprej odvisne od Moskve.

Baltske države so sicer v zadnjih letih sprejele vrsto ukrepov za sinhronizacijo električnega omrežja regije s preostalo celinsko Evropo do leta 2025. Litva pa si želi ta cilj doseči hitreje, kot je bilo načrtovano.

Estonija in Latvija pri testni prekinitvi povezav z ruskim omrežjem nista sodelovali, saj po navedbah njunih omrežnih operaterjev na to še nista tehnično pripravljeni.