Pripadniki iranske svobode so se v nekdanje ameriško oporišče preselili pred letom dni. Foto: EPA
Pripadniki iranske svobode so se v nekdanje ameriško oporišče preselili pred letom dni. Foto: EPA

Tabor iranske opozicijske skupine izhaja še iz časov nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, ki je gibanju Mudžahidi ljudstva dovolil, da z iraškega ozemlja deluje proti iranski islamistični vladi.

Pred približno letom dni je iraška vlada pripadnike skupine prisilila, da so se preselili v drug, manjši tabor, kjer je bilo nekoč ameriško vojaško oporišče.

Na tabor so priletele rakete katjuša, a za zdaj še ni znano, kdo je odgovoren za napad. Prebivalci tabora sumijo, da so v ozadju enote Al Kuds, elitni oddelek iranske revolucionarne garde, ki skrbi za operacije v tujini.

Mudžahidi ljudstva se zavzemajo za strmoglavljenje verskih voditeljev v Iranu in njegovi pripadniki so se bojevali na iraški strani v vojni z Iranom, ki je potekala v 80. letih prejšnjega stoletja. A po ameriškem posredovanju leta 2003 se je oblast v Iraku zamenjala in pod šiitsko vlado gibanje ni več dobrodošlo kot nekoč.

Iraški premier Nuri Al Maliki je močno odvisen od šiitskega Irana in se zanaša na njegovo politično podporo, medtem ko ima v sunitski soseščini le malo prijateljev.