Nesreča se je zgodila blziu Almatija. Foto: EPA
Nesreča se je zgodila blziu Almatija. Foto: EPA

Letalo kanadskega proizvajalca Bombardier Challenger CRJ-200 v lasti zasebne kazahstanske družbe SCAT je bilo na poti iz mesta Kokšetau na severu države v Almaty na jugovzhodu, ko je padlo pri vasi Kyzyl Tu, približno pet kilometrov od letališča v Almatyju.

"Nobenega ognja ni bilo, nobene eksplozije. Letalo je samo padlo na Zemljo," je dejal namestnik mestnega urada za izredne razmere Juri Iljin in povedal, da je umrlo vseh 21 ljudi, ki so bili na letalu, 16 potnikov in pet članov posadke.

Našli črno skrinjico
V Almatyju in njegovi okolici je bila med nesrečo gosta megla in vidljivost izjemno slaba, zato je po prvih ocenah vzrok za nesrečo slabo vreme. Namestnik župana Almatyja Maulen Mukašev je dejal, da niti en del letala ob padcu ni ostal nepoškodovan. Po več urah je reševalni ekipi uspelo najti črno skrinjico, s pomočjo katere bodo lahko ugotovili, kaj je res povzročilo nesrečo.

V mesecu dni je to že druga letalska nesreča v tej z energenti bogati srednjeazijski državi. Konec decembra se je v slabem vremenu ponesrečilo transportno letalo in umrlo je 27 ljudi. Takrat je nesrečo povzročila kombinacija tehničnih težav, slabega vremena in človeške napake.