Novi egiptovski premier naj bi postal liberalni vodja opozicije. Foto: Reuters
Novi egiptovski premier naj bi postal liberalni vodja opozicije. Foto: Reuters
Mohamed El Baradej in Adli Mansour
Nova premier in predsednik Egipta. Foto: Reuters
V Egiptu v zadnjih 24 urah 37 umrlih
V Egiptu teče kri

El Baradej, sicer vodja zavezništva liberalnih in levosredinskih strank, je v mednarodni politiki poznan kot nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Odločitev, da bo vodil vlado, naj bi sprejeli na pogovorih pri začasnem predsedniku države Adliju Mansurju. Vendar dokončne potrditve, ali bo El Baradej res prevzel ta položaj, še ni.

V državi je nemirno, vzpostavlja se nova oblast, ponoči je vojska aretirali začasnega vodjo in glavnega finančnika Muslimanske bratovščine Šairata Al Šaterja. Začasno predsedstvo pa je medtem zatrdilo, da se bo tudi Muslimanska bratovščina lahko udeležila prihodnjih volitev.

V spopadih
med privrženci in nasprotniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija po vsem Egiptu je v zadnjih urah umrlo najmanj 37 ljudi, več tisoč je ranjenih. Prebivalca Kaira so noč preživeli ob poslušanju strelov, kar je v prestolnici še povečalo napetost.

Preberite intervju z v Egiptu živečo Slovenko: "Egipt bi moral voditi nekdo s trdo roko"


Poziv podpornikom

Na trgu Tahrir ostajajo nasprotniki nekdanjega predsednika, medtem ko so njegovi privrženci zbrani pred kairsko univerzo in pred mošejo, kjer je več deset tisoč ljudi postavilo šotore. "Tu bomo ostali, dokler predsednik Mursi ne bo prišel spet na oblast," je dejal vrhovni vodja Muslimanske bratovščine Mohameda Badija, ki je s svojo navzočnostjo zavrnil namigovanja, da ga je vojska aretirala in pridržala na neznani lokaciji.
"Egiptovski vojski sporočam - Alah je velik in mi se bomo zanj žrtvovali … naše gole prsi so močnejše od krogel," so bile besede Badija, ki je podpornike Muslimanske bratovščine po vsej državi pozval, naj še naprej vztrajajo na miroljubnih protestih.

Spopadi na mostu
Toda ni bilo tako. Člani Muslimanske bratovščine želijo na vsak način prodreti na trg Tahrir. Med protestniki jeizbruhnil spopad na mostu 6. oktober, kjer so se obmetavali s kamenjem. Na mostu so zažgali avtomobil in spuščali ognjemete. Vojska je na most namestila tanke in s tem preprečila njegovo prečkanje ter na njem ustavila nasilje.

Mansur razpustil šuro
Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur, ki ga je v sredo na položaj nastavila vojska, je v petek v prvem odloku razpustil šuro, zgornji dom parlamenta.

Šura, ki so jo obvladovali islamisti odstavljenega Mursija, je delovala kot začasno zakonodajno telo z omejenimi pooblastili, potem ko je ustavno sodišče lani razsodilo, da je zakon, ki ureja volitve v spodnji dom parlamenta, neveljaven. Mansur je v petek imenoval tudi novega vodjo obveščevalnih služb in svojega svetovalca za varnost.

Mubarak zanika krivdo
Ob začetku ponovnega sojenja nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku se je ta danes izrekel za nedolžnega glede domnevnega sodelovanja pri ubojih protestnikov leta 2011. Mubarak in sedem nekdanjih vodilnih na področju varnosti je obtoženih spodbujanja ubojev protestnikov pred dvema letoma, ki so protestirali proti Mubarakovemu režimu. Mubarak in njegova dva sinova so obtoženi tudi korupcije.

Sojenje 85-letnemu nekdanjemu predsedniku so preložili na 17. avgust. Ponovno sojenje Mubaraku se je začelo le tri dni po tem, ko je vojska odstavila njegovega naslednika Mohameda Mursija. Slednji še vedno ostaja v hišnem priporu.

V Egiptu v zadnjih 24 urah 37 umrlih
V Egiptu teče kri