Rabin Chaskel Werzberger je bil ubit pred sinagogo v Brooklynu. Njegovega pogreba se je udeležilo na tisoče judov. Foto: EPA
Rabin Chaskel Werzberger je bil ubit pred sinagogo v Brooklynu. Njegovega pogreba se je udeležilo na tisoče judov. Foto: EPA
Zaradi ponarejenih dokazov 23 let v zaporu

David Ranta, ki je star 58 let, je bil pred 23 leti obsojen na 37 let zaporne kazni, ker naj bi ubil Chaskela Werzbergerja, rabina v brooklynski sinagogi. Pogreba se je takrat udeležilo na tisoče judov, ki niso mogli verjeti, da je njihov duhovni vodja preživel Auschwitz, nato pa brez pravega razloga v ZDA umrl nasilne smrti.

Kot je za drugo jutranjo kroniko poročal ameriški dopisnik Edvard Žitnik, je takrat policija pod pritiskom javnosti, da čim prej izsledi morilca, obljubila 10.000 dolarjev nagrade za vsako informacijo o uboju. Kot idealni grešni kozel se je takrat pojavil David Ranta, brezposeln odvisnik, ki ga je porota po prirejenem pričanju mladoletnikov, ki naj bi ga domnevno videli v bližini kraja zločina, spoznala za krivega in ga obsodila na 37 let zapora.

Ranta zanikal zločin, a mu niso verjeli
Ranta je ves čas zanikal zločin, a je porota verjela policiji in tožilcem. Ko je 23 let pozneje kronska priča, ki je imela v času sojenja 13 let, odrasla in ni mogla več nositi bremena lažne izjave, so tožilci znova odprli primer, za katerega se je izkazalo, da je policija vse obremenilne dokaze ponaredila. Priča je povedala, da so mu policisti naročili, naj med procesom identifikacije Ranto prepozna kot morilca.

Sodnica Miriam Cyrulnik je po čustvenem zaslišanju, ki je od številnih v dvorani iz oči izvabil solzo, dejala: "Reči, da mi je žal za vse, kar ste morali prestati, bi bila nezadostna in neprimerna trditev, a vseeno to počnem". "Zdaj ste svobodni," je še dodala v svojem govoru.

Po osvoboditvi je Ranta novinarjem še enkrat ponovil, da s smrtjo rabina Werzbergerja nima čisto nič, in povedal, da si najbolj želi, da "izgine od tod". "Trenutno se počutim, kot da plavam pod vodo. To je vse zelo čustveno," je še povedal, ko se je s svojim odvetnikom sprehodil mimo novinarjev. Rantov odvetnik je pozneje za CNN povedal, da bo Ranta vložil zvezno civilno tožbo proti mestu New York in newyorški policiji.

Ne ve se, kdo je res ubil rabina
Kot je še povedal Žitnik, še danes ni povsem jasno, kdo je dejansko ubil rabina. Znano pa je, da je štiri leta po tem, ko je moral Ranta v zapor, Tereza Astin policiji uradno priznala, da je morilec njen mož Joseph Astin, kar naj bi ji ta v solzah priznal na večer zločina, ko se je vrnil domov. Astin je kmalu po zločinu umrl v avtomobilski nesreči in morda je bil tudi to eden izmed razlogov, da je moral Ranta na pravico čakati še skoraj dvajset let.

Že upokojeni policijski detektiv Louis Scarella, ki je takrat vodil preiskavo uboja rabina, trdi, da ima čisto vest in da je pri zbiranju dokazov proti Ranti postopal po službenih pravilih.

Zaradi ponarejenih dokazov 23 let v zaporu