V zadnjih letih je Rusija močno povišala prodajo orožja in tako stopila ZDA v zelje. Foto: EPA
V zadnjih letih je Rusija močno povišala prodajo orožja in tako stopila ZDA v zelje. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad, Manučer Motaki in Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister je že drugi visoki ruski politik, ki je v tem mesecu obiskal Iran. Foto: EPA

"Rusija vedno je in bo spoštovala mednarodne obveznosti glede vojaškega sodelovanja, vključno z nadzorom izvoza orožja," je dejal prvi mož Kremlja. S tem je obsodil potezo ZDA, ki so lani proti ruskemu državnemu izvozniku orožja zaradi trgovine z Iranom uvedle sankcije.

Lavrov v Iranu
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je obiskal Iran, kjer je predsednika Mahmuda Ahmadinedžada pozval, naj Iran dejavno sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo, glede sankcij pa je dejal, da ne rešujejo zapleta.

Po sestanku z obema gostiteljema je povedal, da sankcije posameznih držav in ostrejši gospodarski ukrepi zoper Iran ne bodo prinesli rešitve zapleta. "Rusija je za mirno reševanje vprašanja iranskega jedrskega programa. Odločno bomo izvajali odločitve, ki jih je sprejel Varnostni svet ZN-a. Potrjujemo tudi našo zavezanost skupnim akcijam," je poudaril Lavrov, ki je predsednika Ahmadinedžada tudi pozval, naj Teheran dejavno sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo, kar je iranski predsednik že obljubil.

ZDA z novimi sankcijami proti Iranu
ZDA so prejšnji teden uvedle nove sankcije proti Iranu zaradi spora zaradi jedrskega programa, prodaje orožja in podpore terorizmu na Bližnjem vzhodu. Najbolj so sankcije prizadele elitno Iransko revolucionarno gardo in tri največje banke v državi, sankcije pa zadevajo tudi 20 posameznikov, podjetij in organizacij, ki so jim ZDA zamrznile finančna sredstva in ameriškim podjetjem ter posameznikom prepovedale sodelovanje z njimi.

B. T./ K. T.