Prebežniki na poti do meje z ZDA hodijo po cesti v zvezni državi Chiapas na jugu Mehike. Foto: AP
Prebežniki na poti do meje z ZDA hodijo po cesti v zvezni državi Chiapas na jugu Mehike. Foto: AP

Nekateri člani skupine so izrazili skrb, da bo Donald Trump v primeru zmage izpolnil obljubo in zaprl mejo za prosilce za azil, je poročala tiskovna agencija AP.

"Obstaja tveganje, da bodo dovoljenja za prehod meje ukinili," je dejal Miguel Salazar, prebežnik iz Salvadorja. Boji se, da bi lahko Trumpova administracija nehala odobravati sestanke prek mobilne aplikacije CBP One, ki jo prosilci za azil uporabljajo za zakonit vstop v ZDA. Prebežniki se z aplikacijo, ki deluje le na severu Mehike, dogovorijo za sestanek z ameriškimi uradniki in jim podajo svoje prošnje z azil.

Skupina je v nedeljo zapustila mesto Ciudad Hidalgo, ki leži ob mejni reki med Mehiko in Gvatemalo. Nekateri so povedali, da so v Ciudad Hidalgu več tednov čakali na dovoljenje za potovanje proti severu.

Prebežniki, ki skušajo prečkati Mehiko, so se v zadnjih letih organizirali v večje skupine, da bi zmanjšali tveganje napadov tolp ali da jih ne bi ustavili mehiški uradniki za priseljevanje. Vendar se karavane zaradi utrujenosti na več sto kilometrov dolgi poti običajno razidejo.

Mehika je prebežnikom nedavno otežila pot do meje z ZDA z avtobusi in vlaki. Prebežniki, ki v državo vstopijo brez vizuma, le redko dobijo dovoljenje za potovanje, na tisoče pa jih uradniki za priseljevanje iz osrednje in severne Mehike vrnejo na jug države.

55-letni Kubanec Oswaldo Reyna, ki je mejo med Gvatemalo in Mehiko prečkal pred 45 dnevi, je kritiziral nedavne Trumpove komentarje o prebežnikih. "Mi nismo prestopniki," je dejal. "Smo delavni ljudje, ki smo svojo domovino zapustili, da bi napredovali v življenju, saj smo tam trpeli iz številnih razlogov."