Dušan Jovanović je prepričan, da Srbi ne bodo bojkotirali slovenskih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Jovanović je prepričan, da Srbi ne bodo bojkotirali slovenskih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO

Mogoče včasih to ni v interesu politikov, vendar politki niso večni, upam da sta to naša dva naroda.

Dušan Jovanović o odnosu med Srbi in Slovenci
Pogovor z Dušanom Jovanovićem

Urednik časopisa "Mostovi" Zveze srbskih društev Slovenije je v MMC-jevi spletni klepetalnici povedal, da Srbija ne bo priznala Kosova in da so odzivi Srbov v zadnjih dneh burni, ker jim je mednarodna skupnost vzela del ozemlja.

Jovanović je povedal, da ne vidi možnosti za pogajanja med Kosovci in Srbi in dodal, da "se bodo razmere v naslednjih desetih letih spremenile, vednar osebno nisem optimističen, ker vsaj delno poznam, kaj se je dogajalo v prejšnjih desetletjih, in vem, kaj je bilo pred nekaj stoletji".

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Srbiji lažje brez Kosova?
Na vprašanje, ali ne bo Srbija brez Kosova lažje in hitreje ekonomsko napredovala kot država, je Jovanović odgovoril, da je to morda res, a da je treba vedeti, da tu ne gre le za ekonomijo in napredek, ampak da sta Kosovo in Metohija zibelka srbske kulture, duhovnosti in srbske države. "Vsak Srb čuti, da je potrebno Kosovo in Metohijo braniti, osebno pa mislim, da mora ta borba teči po mirni in diplomatski poti, s prepričanjem, da to, kar se je zgodilo, lahko pomeni veliko in nepopravljivo napako mednarodne skupnosti," je še dodal Jovanović.

Urednik časopisa "Mostovi" je povedal, da je z enostransko razglasitvijo neodvisnosti Kosova mednarodno pravo porušeno in da je popolnoma zmedeno prepričanje, kdo ima po prepričanju ZDA in Evrope pravico do lastne države.

Bodo Srbi bojkotirali slovenske izdelke?
Ker so se v zadnjih dneh v Srbiji pojavili pozivi k bojkotu slovenskih izdelkov, je klepetalce zanimalo tudi, ali se bodo Srbi množičnemu pozivu resnično odzvali. "Glede bojkota slovenskega blaga menim, da do tega ne bo prišlo, mogoče se bo kakšen dan zmanjšal promet, vendar se bo zelo hitro nadaljevalo tako, kot je bilo pred dnevi. Dobro poznam srbsko potrošniško mentaliteto in njihov pozitiven odnos do slovenskega blaga," je odgovoril Jovanović.

Srbi in Slovenci naj ostanejo dobri prijatelji
Jovanović je izrazil tudi upanje, da bodo Srbi in Slovenci ostali v dobrih odnosih. "Ne glede na to, kaj menijo politiki z ene ali druge strani, menim in želim, da Srbi in Slovenci ostanejo dobri prijatelji, saj je to v našem interesu. Mogoče včasih ni v interesu politikov, vendar politki niso večni, upam, da sta to naša dva naroda," je zapisal Jovanović.

B. T.

Mogoče včasih to ni v interesu politikov, vendar politki niso večni, upam da sta to naša dva naroda.

Dušan Jovanović o odnosu med Srbi in Slovenci
Pogovor z Dušanom Jovanovićem